În data de 11 mai 2020, valoarea sprijinului oferit de eparhiile și organizațiile afiliate Bisericii Ortodoxe Române în criza generată de pandemia de Covid-19 depășea 3,9 milioane de euro, conform cifrelor centralizate de platforma națională ajutacubucurie.ro.
Patriarhia Română a pus la dispoziție, prin intermediul platformei ajut linia telefonică gratuită națională 0800.800.368 și transmite necesitățile semnalate la eparhiile de resort, care oferă sprijin acolo unde este nevoie.
Există și măsuri de sprijin necuantificate în suma de mai sus: donațiile făcute de firme private, la inițativa sau prin intermediul eparhiilor, măsurile de sprijin oferite peste granițe de eparhiile din Basarabia și diaspora, strângere de fonduri locale prin intermediul unor platforme dedicate (de exemplu, în Arhiepiscopiile Iașilor, Sucevei, Romanului și Bacăului).
Prezentăm în continuare o listă în curs de actualizare a acțiunilor și măsurilor de sprijin oferite în fiecare eparhie în perioada 10 aprilie – 11 mai 2020.
Arhiepiscopia Bucureștilor
A oferit sprijin în valoare de peste 345.000 lei: peste 249.000 lei în aparatură medicală pentru spitale din București și județul Prahova, iar restul sub formă de hrană caldă, pachete cu alimente și apă îmbuteliată. Câtva măsuri de sprijin:
- În data de 17 aprilie, Sectorul Social-Filantropic a anunțat achiziționarea de aparatură medicală în valoare de 241.754,50 lei, astfel: dispozitive de ventilare automată și asistare respiratorie, pulsoximetre, filtre HEM, sonde IOT din PVC, seturi intubație endotraheală Flexiset, cu sondă endotraheală preîncărcată cu mandren Flexislip, măști FFP2 si măști FFP3. Produsele au ajuns la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Județean Prahova și Spitalul Municipal Câmpina.
- Parohia Icoanei a donat echipament de protecție de 15.000 lei Spitalului Dr. I. Cantacuzino din Capitală.
- Atelierele Arhiepiscopiei au confecționat 6.500 de măști de protecție reutilizabile și peste 500 de combinezoane din bumbac, iar din 4 mai aceste combinezoane se fabrică din material nețesut, poliester, cu certificat de calitatea I în domeniu.
- Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au oferit hrană caldă persoanelor fără adăpost, vârstnicilor și familiilor numeroase din 28 de localități din opt județe: Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Argeș Călărași, Giurgiu și Dâmbovița. Aceștia au ajutat și la livrarea a cinci camioane cu produse alimentare și de igienă de la un lanț de supermarketuri către spitalele bucureștene Matei Balş, Marius Nasta, Victor Babeş și Elias. Prin intermediul voluntarilor, și un lanț de restaurante a oferit sendvișuri și băuturi calde medicilor de la Spitalul Matei Balș. De Paști, voluntarii au distribuit pachete cu alimente în satele Rotari, Valea Crângului, Pleașa, Șotrile, Matița, Vâlcănești din județul Prahova, Nuci și Moara Vlăsiei din Ilfov, în Călmățuiu de Sus, județul Teleorman și Stoicănești, județul Olt.
- Centrul Eparhial și Protopopiatul Vălenii de Munte au oferit alimente și măști de protecție Spitalului Orășenesc și Centrului de copii Sfânta Maria din Vălenii de Munte și Spitalului de Pneumoftiziologie din comuna Drajna.
În afara acestor măsuri, Arhiepiscopia Bucureștilor a anunțat că va oferi tablete elevilor din anii terminali (clasa a VIII-a și a XII-a) din eparhie, pentru ca aceștia să poată continua școala online în perioada de izolare. Printr-o inițiativă proprie, parohia bucureșteană Apărătorii Patriei 1 a oferit deja calculatoare unui număr de opt copii din Capitală.
Arhiepiscopia Iașilor
Valoarea totală a ajutoarelor acordate de Arhiepiscopia Iașilor de la începutul pandemiei, cu precădere prin efortul unităților bisericești, dar și cu sprijinul unor donatori, este de 2.245.604 lei, dintre care 1.115.801 lei au fost alocați ajutoarelor medicale, iar 1.129.803 lei ajutoarelor alimentare și în produse de igienă. Eparhia a creat și propria platformă de sprijin și colectare de fonduri: fiideajutor.ro.
Numai în ultimele trei săptămâni din aprilie s-au oferit ajutoare de 775.000 lei, din care aproape 222.000 lei în aparatură și servicii medicale. Restul banilor au fost investiți în hrană și cumpărături de necesitate pentru vârstnici și nevoiași.
Distinct de aceste sume, o finanțare de 20.000 de euro primită de arhiepiscopie de la Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord a fost investită în achiziționarea de aparatură și materiale sanitare:
- un Nebulizator Anios Aerosept 250 donat Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași;
- două Concentratoare de oxigen destinate Spitalului Județean de Urgență Botoșani;
- cinci injectomate pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț;
- zece pulsoximetre, două injectomate și două monitoare funcții vitale pentru Secția Exterioară de Pediatrie – ATI a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani;
- un Tunel de dezinfecție alocat Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani;
Câteva exemple de măsuri de sprijin ale eparhiei și parohiilor:
- Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a oferit pachete cu materiale de protecție în valoare totală de 41.000 lei pentru 300 de medici de familie din județele Iași și Botoșani.
- Policlinica Providența a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei continuă să ofere servicii de telemedicină. Consultația telefonică se realizează cu programare la nr. telefon: 0232 215 940 sau 0729 292 897. După stabilirea datei și orei programării, pacientul este sunat de medicul curant pentru consultația telefonică sau online. Alte detalii la telefon 0232.215.940, 0729.292.897 sau email [email protected].
- Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, înființată pe lângă parohia Sfinții Voievozi din Săvinești, județul Neamț, a donat materiale sanitare de peste 37.500 lei Spitalului Clinic Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț și aparatură și materiale medicale de 20.000 lei Spitalului Orășenesc Sf. Ier. Nicolae din Bicaz. Fundația desfășoară, în această perioadă, și o campanie de ajutorare a persoanelor aflate în situații dificile din comunele nemțene Săvinești, Dumbrava Roșie și orașele Roznov și Piatra Neamț. Oferă 450 de mese calde pentru vârstnici singuri, bolnavi cronici, familii monoparentale ori cu mai mult de 4 copii.
- Protopopiatul Piatra Neamț oferă hrană caldă zilnic medicilor și alimente familiilor și persoanelor vulnerabile.
- Centrul de zi Sf. Ier. Iosif cel Milostiv din Iași a oferit săptămânal și de Paști pachete cu alimente în valoare de 1.400 lei celor 28 de beneficiari vârstnici izolați la domiciliu.
Arhiepiscopia Sibiului
În ultimele 30 de zile, a oferit ajutoare în valoare de aproape 400.000 lei, din care peste 64.000 lei sub formă de produse și servicii medicale sau de transport medical, 51.500 lei pentru cumpărături de necesitate și plata unor facturi, iar restul sub formă de alimente și hrană caldă și produse de igienă.
Câteva exemple de sprijin din partea protoieriilor și parohiilor:
- Protopopiatul Mediaș a donat 7.000 lei pentru spitalul din municipiu.
- Protopiatul Agnita a oferit 3.800 lei spitalului orăşenesc pentru achiziționarea de echipamente medicale. Protopopiatul oferă zilnic masă caldă pentru 45 de persoane vârstnice, lipsite de sprijin financiar şi singure din parohiile Agnita I, II, III, Ruja și Coveș. A distribuit alimente în valoare de 4.020 lei persoanelor aflate în dificultate și 125 de măști.
- Protopopiatul Făgăraş a oferit bunuri de strictă necesitate și alimente în valoare de 5.600 lei unui număr de 80 de persoane aflate în izolare.
- Comunitatea Bisericii Sf. Nicolae-Brâncoveanu din Făgăraş a oferit pijamale și papuci pentru pacienții Spitalului Municipal.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului
A oferit ajutoare în valoare de peste 191.000 lei, din care 6.100 lei sub formă de materiale sanitare pentru Spitalul din Huedin, de la protopopiatul local, iar restul în alimente și produse de igienă.
Protopopiatul Huedin a fost un contribuitor major la măsurile de sprijin, oferind, de la începutul stării de urgență și până la finele lunii aprilie, ajutoare în valoare de 74.500 lei pentru spitalul local și pentru 600 de persoane vulnerabile:
- A donat 50 de combinezoane resterilizabile, în valoare de 6.250 lei, suma de 6.112 lei (de la parohiile Huedin I, II și III) și 100 de pâini săptămânal (de la Parohia Valea Drăganului) pentru Spitalul Orășenesc Huedin.
- Serviciul de Asistență Comunitară a distribuit săptămânal alimente, produse de igienă și produse dezinfectante pentru 40 de beneficiari (2.580 lei).
- Parohiile sprijină săptămânal 435 de beneficiari cu alimente, produse de igienă și protecție (măști și mănuși de unică folosință), medicamente și produse de curățenie, costurile totale ridicându-se la suma de 42.525 de lei.
- Cantina Socială Protopop Dorel Puşcaş din Huedin, care funcţionează în cadrul Fundaţiei Protopop Aurel Munteanu, distribuie zilnic 100 de porţii de hrană caldă sau rece beneficiarilor săi, în valoare de aproximativ 23 000 de lei.
- Preoții parohi oferă suport moral și material prin desemnarea unei persoane responsabile din Comitetul Parohial care să ajute vârstnicii cu plata facturilor, transportul la spital, efectuarea de cumpărături. Există o colaborare și cu Primăria Huedin pentru ajutarea persoanelor de peste 65 de ani.
- Mănăstirea Râșca Transilvană, alături de parohiile Bucea și Someșu Rece, a organizat colecte de alimente neperisabile.
- Parohiile Cornești, Răchițele, Măguri Răcătău, Muntele Rece, Căpușu Mic, Someșu Cald, Călățele, Mărișel, Bedeciu, Mănăstireni, Poiana Horea, Berindu, Bologa, Finciu, Vânători, Brăișoru, Sâncraiu, Bologa și Berindu distribuie alimente și medicamente.
Protopopiatul Turda a oferit ajutoare în valoare de 52.400 lei de la începutul stării de urgență și până la finele lui aprilie, astfel:
- 17.000 lei pentru spitalele din Turda și Câmpia Turzii;
- materiale de primă necesitate în valoare de 4.500 lei și alimente în valoare de 30.000 lei, care au ajuns la 700 de persoane.
Asociația Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud a distribuit patru tone de alimente de Paști unui număr de 130 de familii. Acestea au primit câte 20-30 kilograme de alimente de bază și preparate tradiționale, produse medicale, de igienă, haine, dulciuri și jucării. Produsele, în valoare de 14.500 lei, au fost oferite de clericii și credincioșii din Protopopiatul Bistrița.
Arhiepiscopia continuă să ofere zilnic 450 de porții gratuite de hrană pentru persoanele vârstnice, bolnave sau aflate în autoizolare: prin Cantina Facultății de Teologie Ortodoxă, prin Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca și cantinele sociale: Cantina „Sfântul Arhidiacon Ștefan”, tel: 0733070590; Cantina parohiei „Sfânta Treime”, tel: 0723690203; Cantina „Sfânta Mc. Filofteia”, tel: 0749404795; Cantina Fundației „Protopop Aurel Munteanu”, tel: 0364800568; 0748191670.
Arhiepiscopia a lansat și o campanie de colectă de fonduri pentru a le oferi tablete elevilor și studenților care nu îşi permit un astfel de dispozitiv. Donațiile se pot face în contul RO19BTRL01301205P1291806, deschis la Banca Transilvania, special pentru acest proiect.
Arhiepiscopia Craiovei
A oferit sprijin în valoare de aproape 98.000 lei în alimente și produse de igienă. Câteva exemple:
- Centrul de hrană Poftă Bună al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova oferă hrană caldă pentru aproximativ 500 de persoane săptămânal.
- Parohia Brândușa din Craiova a donat Centrului social pentru persoanele fără adăpost Sf. Vasile al Arhiepiscopiei Craiovei alimente neperisabile, conserve și haine în valoare aproximativ 1.000 lei.
- Preotul Anghel Marian din Segarcea a organizat o colectă de alimente, care au fost trimise la 45 de familii.
- Preoții Parohiei Braniște II – Ișalnița, Dodenciu Lucian și Ionescu Sorin, sprijină 10 familii de vârstnici cu alimente și suport spiritual (consiliere).
- Preotul Grozoiu Marian de la Parohia Gherceștii Noi – Craiova a organizat echipe de voluntari care fac cumpărăturile pentru cinci familii de vârstnici. Parohia oferă hrană caldă pentru 15 familii vulnerabile și a oferit alimente altor 15 familii. A donate pachete alimentare și Asociației Vasiliada, care le-a redistribuit la peste 100 de persoane.
- Protoieriile Târgu-Jiu Sud și Târgu Cărbunești au făcut colecte de alimente, pe care le-au folosit pentru a sprijini familiile de vârstnici și familiile aflate în izolare la domiciliu.
- Protoieria Băilești a făcut o colectă de alimente pentru zeci de persoane vârstnice, vulnerabile social sau izolate la domiciliu.
- Parohia Sfântul Nicolae din Calafat a amenajat o cameră de oaspeţi în clopotniţa bisericii pentru cei fără adăpost, oferă periodic hrană caldă, alimente neperisabile şi haine persoanelor vulnerabile social și a achitat utilitățile pentru câțiva enoriași rămași fără resurse din cauza situației de urgență.
Colecta de alimente începută de Asociația Vasiliada a Arhiepiscopiei, cu contribuție de la toate parohiile și protoieriile, continuă.
Pe lângă cifrele de mai sus, cuprinse în raportul realizat prin platforma ajutacubucurie.ro a Patriarhiei Române, sprijinul suplimentar oferit pentru spitale a fost după cum urmează:
- Asociația Vasiliada a arhiepiscopiei, cu sprijinul firmei QFORT, a donat Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Craiova un aparat de hemodializă în valoare de 33.000 de euro, util pacienților cu probleme renale care suferă de Covid-19, pentru ca aceștia să nu mai fie transportați în alte centre, expunându-le și pe acelea riscului de contaminare.
- Societatea Ortodoxă a Femeilor din Craiova și Clubul de Robotică al Colegiului Frații Buzești au produs și donat 600 de viziere pentru Spitalul de Urgență Craiova, Spitalul Filantropia, Spitalul CFR și Stația de Salvare din Craiova (3.100 lei). Fundația mai oferă hrană caldă pentru 11 persoane singure.
- Parohia Romanești din Craiova a oferit 200 de viziere în valoare de 1.400 lei cabinetelor de medicină de familie din Craiova și angajaților Protoieriilor Craiova Sud și Craiova Nord. Un medic voluntar vizitează vârstnicii din parohie, oferindu-le consiliere și consultații medicale.
- Protoieria Târgu-Jiu Nord a achiziționat două aparate de laborator – o centrifugă și un pHmetru, în valoare de 13.000 lei, pentru Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj.
- Protoieria Târgu Cărbunești a donat 4.500 lei Spitalului din Târgu Cărbunești pentru echipament de protecție sanitară.
- Protoieria Târgu Jiu Sud a oferit 1.000 de candele angajaților Poliției și Jandarmeriei din Târgu Jiu, necesare pentru împărțirea Sfintei Lumini de Înviere.
- Paraclisul Sf. Cuv. Irodion de la Lainici din curtea Spitalului Municipal Poiana Mare a donat 120 de sticle de alcool sanitar şi peste 400 de măşti de protecţie Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare.
Arhiepiscopia Timișoarei
A oferit ajutoare în valoare de 320.000 lei, sub formă de alimente și hrană caldă, dar și prin plata utilităţilor sau cumpărături făcute pentru cei vulnerabili. Enumerăm principalele măsuri de sprijin, dintre care unele nu sunt cuatificate în sumele menționate (oferite de platforma ajutacubucurie.ro):
- Parohia Timișoara-Iosefin și Fundația filantropică Preot Ioan Olariu au oferit peste 150 de pachete cu alimente neperisabile pentru Paști. Parohia a mai oferit ajutoare financiare unor credincioși vârstnici, bolnavi sau imobilizaţi la pat și fără aparținători, pentru plata întreținerii, medicamente, lemne sau alte nevoi stringente. Cu ajutorul voluntarilor, parohia aprovizionează persoanele izolate cu alimente, apă, măști de protecție și alte articole de necesitate. Parohia a mai donat peste 8.000 de măști faciale, mănuși de protecție și alte materiale medicale în valoare de peste 35.000 lei pentru Secția de Neonatologie a Maternității Bega din Timișoara, personalul medical al Spitalului Județean Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara și Spitalul din Deta.
- La 14 aprilie, cu sprijinul Auchan România, arhiepiscopia a oferit 10.000 de ouă instituțiilor de protecție socială din județul Timiș.
- La 17 aprilie, o tonă de produse din carne au fost distribuite de arhiepiscopie Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță din Jebel, Spitalului de Psihiatrie Gătaia, Federației Caritas a Diocezei Timișoara, Penitenciarului din Timișoara, Fundației Pentru Voi și Serviciului de Ajutor Maltez.
- Arhiepiscopia a inițiat donarea a două stații de monitorizare pacienți pentru Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș și Maternitatea Bega din Timișoara.
- Arhiepiscopia a donat cinci tone de alimente pentru instituțiile și centrele sociale din Timișoara și trei tone de apă îmbuteliată pentru Spitalul Județean și Maternitățile Bega și Odobescu din Timișoara.
- Arhiepiscopia a distribuit alte cinci tone de produse alimentare (ulei, zahăr, făină, orez și făină de mălai) pentru Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Jebel, Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Fundația Rudolf Walter, Penitenciarul din Timișoara, Serviciul de Ajutor Social Maltez, Federația Caritas a Diocezei Timișoara.
Arhiepiscopia Chișinăului
- Până la 21 aprilie, Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a distribuit 1.500 de pachete cu alimente colectate prin campania „Masa Bucuriei”. Cu sprijinul agenților economici din Republica Moldova, în cadrul campaniei au fost colectate 50 de tone de alimente într-o singură zi, în valoare de 20.000 de euro. Campania continuă. Se pot face donații și în bani pe platforma Covid19Moldova.org.
- În data de 18 aprilie 2020, la inițiativa Părintelui Mitropolit Petru, arhiepiscopia a donat Spitalului Clinic Republican Pentru Copii Emilian Coţaga din Chișinău 800 de măști cu dublă protecție și produse alimentare, sanitare și de igienă în valoare de 10.000 lei moldovenești (2.500 RON).
- Parohia Ortodoxă Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului din Orhei a susținut numeroase acțiuni umanitare în sprijinul persoanelor vulnerabile și al spitalelor locale: două nebulizatoare cu compresor pentru copii, un cântar medical cu taliometru, o lampă bactericidă portabilă cu quartz, un tonometru pediatric și un set de 12 termometre clasice pentru Secția de Pediatrie a Spitalului Raional Orhei; cafea, ceai, pahare de unică folosință și zahăr în valoare de 2.000 de lei moldovenești (500 RON) pentru personalul medical al aceluiași spital; echipament în valoare de 21.350 lei moldovenești (5.300 RON): 20 lămpi bactericide cu ozon (de perete și portative), un inhalator Ultrasonor WH-2000, 10 tuburi traheostomice și două microunde.
- Aceeași parohie a oferit pachete de Paști pentru persoanele vârstnice și greu deplasabile din Orhei, pentru copiii vulnerabili, pentru familiile în dificultate și pentru comunitățile de romi.
- Părintele paroh Sergiu Aga a înființat pagina de Facebook Ajut Covid 19 Orhei, unde a publicat sprijinul oferit unităților medicale locale.
Pentru donații suplimentare:
Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”, Orhei
BC MOLDINCOMBANK S.A., SWIFT: MOLDMD2X
IBAN – MD92ML000000002251933406
Telefon 079707501
Arhiepiscopia Europei Occidentale și Meridionale
În cadrul campaniei de solidaritate cu spitalele din România, organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, Parohia Sfântul Nicolae din Bruxelles a colectat suma de 36.900 euro. Fondurile sunt destinate cumpărarii de aparatură medicală pentru spitalele din județul Suceava.
Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului
- A donat 20.000 de euro Arhiepiscopiei Iașilor, sumă cu care aceasta a cumpărat un nebulizator Anios Aerosept 250 pentru Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași, două concentratoare de oxigen pentru Spitalul Județean de Urgență Botoșani, cinci injectomate pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, zece pulsoximetre, două injectomate și două monitoare ale funcțiilor vitale pentru Secția Exterioară de Pediatrie – ATI a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani și un Tunel de dezinfecție pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani.
- A donat, în colaborare cu Crucea Roșie Bavareză, materiale medicale în valoare de 20.000 euro, care au ajuns la Spitalul Providența al Arhiepiscopiei Iașilor: 1.400 de combinezoane, 5.500 de mănuși Nitril, 4.000 de măști sanitare și 1.000 de măști FFP2.
Arhiepiscopia Târgoviștei
A oferit ajutoare în valoare de peste 387.000 lei, din care 5.500 lei constând în servicii medicale, iar restul sub formă de hrană caldă, alimente, produse de primă necesitate și produse de igienă, precum și achitarea unor facturi de utilități pentru persoane și familii vulnerabile.
Câteva exemple:
- În 15 aprilie, arhiepiscopia a donat două injectomate în valoare de 16.000 lei Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.
- Parohia Izvorul Tămăduirii din Târgoviște a dăruit măști, mănuși, cărți de rugăciuni, icoane și alimente unor persoane vulnerabile.
- Parohia Sf. Voievod Neagoe Basarab din Cartierul Tineretului al Municipiului Târgoviște a oferit, în 17 aprilie, produse alimentare în valoare de 4.500 de lei pentru 45 de familii din parohie.
- În zilele de 15 și 16 aprilie 2020, parohia Domnița Bălașa din Protoieria Titu a distribuit credincioșilor pachete cu alimente în valoare de peste 22.680 lei, alimente pentru 270 de familii din sat și alimente și produse de igienă de 5.000 lei pentru Azilul de bătrâni de la Mereni.
Arhiepiscopia Tomisului
În perioada 11 aprilie – 4 mai, a oferit ajutoare umanitare în valoare de aproape 316.000 lei (din care 203.000 lei după 17 aprilie): aproape 10.000 lei în aparatură medicală, servicii medicale și de transport medical, iar restul în hrană caldă, alimente neperisabile, produse de igienă și de strictă necesitate, sau plata unor utilități. Au fost implicate zeci de parohii și sute de preoți și voluntari.
Câteva dintre acțiuni:
- Copiii internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei – Constanța și 25 de familii ajutate de Parohia Eforie Sud I au primit daruri pascale.
- Biserica Sf. Mina – Lac Tăbăcărie din Constanța a distribuit 300 pachete alimentare, în cuantum de 100-200 lei fiecare pachet, către 120 persoane defavorizate, vârstnici, familii numeroase fără venituri.
Proiectul continuă, iar cei care doresc să sprijine se pot adresa preoților parohi sau pr. Jean Ion, consilier Social – Misionar, la numărul de telefon: 0722.826.177 (se poate dona și în contul Asociației Samarineanul Milostiv – Constanța, RO10UGBI0000452009683RON, deschis la Garanti Bank).
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
A oferit sprijin în valoare de aproape 426.000 de lei, din care 104.000 lei în aparatură medicală, 56.500 în servicii medicale, iar restul mai ales sub formă de alimente și hrană caldă. Câteva exemple de acțiuni:
- Protopopiatul 1 Suceava a donat spitalului județean echipament medical de protecție în valoare de 30.000 de lei: 100 perechi de cizme, 200 de combinezoane complete cu ochelari, măști cu filtre FFP3 și dezinfectanți.
- Protopopiatul Fălticeni a donat două concentratoare de oxigen spitalului din localitate și a colectat 63.000 lei și produse în valoare de 44.260 lei, cu care au ajutat 440 de credincioși. Pentru protecția preoților și a voluntarilor, a achiziționat 5.000 de măști și mănuși în valoare totală de 11.000 lei.
- Parohia Sf. Ap. Andrei din Fălticeni a donat 50.000 de lei pentru dotarea noului spital municipal. Mai multe entități din județ s-au mobilizat pentru a susține dotarea și deschiderea unității medicale. Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a donat recent 40.000 lei.
Pe lângă sumele de mai sus, Arhiepiscopia continuă strângerea de fonduri pe platforma de sprijin alaturilagreu.ro, care și-a propus obiectivul de 100.000 de euro pentru spitalele locale. Campania și-a îndeplinit deja 70% din obiectiv: a strâns 70.000 de euro, din care a achitat următoarele:
- aparate în valoare de 57.000 euro pentru pentru Spitalul Județean Suceava și Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc: un ventilator, cinci aparate de monitorizare a funcțiilor Drager VISTA120S și un Ecograf Doppler Color portabil, VINNO6, de ultimă generație.
- echipament medical pentru Spitalul Municipal Rădăuți: 1.000 halate de unică folosință, 1.300 măști simple, 200 măsti FFP2, 1.800 perechi de mănuși.
Donațiile pentru campania Alături la greu se pot face direct pe siteul alaturilagreu.ro sau prin transfer bancar în conturile de mai jos:
Cont RO51RNCB0234037010910014 (RON)
Cont RO78RNCB0234037010910110 (EUR)
SWIFT: RNCBROBU
CIF/CUI: 4244814
BCR Suceava
Titular: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Arhiepiscopia Alba Iuliei
A oferit sprijin de 710.000 de lei, din care 60.000 lei sub formă de servicii de cazare pentru persoanele aflate în carantină, iar restul sub formă de alimente și hrană caldă.
De la începutul crizei și până la 15 aprilie, prin Programul „Solidaritate pentru Viață” al eparhiei au fost acordate ajutoare unităților medicale în valoare de 342.000 lei.
Programul „Solidaritate prin Filantropie”, desfășurat în parteneriat cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Instituțiile Prefectului – Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele Alba și Mureș, acordă zilnic sprijin alimentar pentru 820 de persoane.
Alte măsuri de sprijin:
- Căminul Bisericesc Peregrinus le oferă cazare cadrelor medicale de la Spitalul Județean din Alba Iulia, iar Mănăstirea Sf. M. Mc. Dimitrie de la Dumbrava oferă cazare pentru medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud.
- Preoții și angajații Protopopiatului Câmpeni au strâns 24.000 lei, cu care s-au achiziționat alimente și echipament de protecție pentru personalul unităților medicale de pe raza protopopiatului.
- În Săptămâna Luminată, aproape 1.300 de persoane vulnerabile au primit pachete alimentare și hrană caldă la domiciliu, precum și materiale igienico-sanitare a căror valoare s-a ridicat la suma de 113.000 lei.
Arhiepiscopia Râmnicului
A oferit ajutoare în valoare de aproape 82.000 lei, din care peste 3.500 lei ca servicii medicale și de transport medical, 10.266 lei în aparatură medicală, aproape 5.700 lei în cumpărături de necesitate, produse de igienă și plata unor utilități, iar restul sub formă de hrană caldă și pachete cu alimente.
Printre măsurile de sprijin:
- Parohia Căzănești a donat Secției UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea un tunel dezinfectant și substanță biocidă pentru decontaminare, în valoare totală de 5.133 lei.
- Sectorul social a oferit în prima zi a Săptămânii Patimilor și în 29 aprilie pachete cu alimente mamelor aflate în Centrul familial Troianu, familiilor cu mulți copii și persoanelor vârstnice.
- În perioada 10-15 aprilie, 445 de familii aflate în situație de risc din județul Vâlcea au primit pachete cu alimente de bază și produse igienico-sanitare în valoare totală de 30.941 lei.
- Liga Femeilor Creștin Ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului a oferit 100 de pachete cu alimente pentru familiile aflate în evidența ei, dar și ajutoare punctuale în alimente, medicamente și bani pentru cazurile mai delicate, în valoare totală de 5.051 lei.
- În Săptămâna Patimilor și Săptămâna Luminată, Parohia Toți Sfinții din Râmnicu Vâlcea a donat pachete cu alimente persoanelor vârstnice, familiilor cu venituri reduse și persoanelor izolate la domiciliu. Valoarea totală a acestor ajutoare este de 6.423 lei.
- Parohia Trăistari a oferit în Vinerea Mare 120 de pachete cu alimente și produse de Paști bătrânilor și persoanelor vulnerabile din Ocnele Mari și Râmnicu Vâlcea.
- Parohia Valea Babei din Protopopiatul Călimănești a oferit în Săptămâna Luminată pachete cu alimente, măști de protecție și produse de igienă persoanelor vulnerabile din parohie.
- În data de 1 mai, Sectorul social-filantropic al arhiepiscopiei a oferit pachete cu produse de bază unor familii monoparentale, unor familii vulnerabile, fără venituri sau cu venituri lunare reduse.
- Marți, 5 mai, Parohia Toți Sfinții din municipiul Râmnicu-Vâlcea a oferit mai multor persoane şi familii afectate de pandemie și de situația socială impusă de starea de urgență alimente și produse de strictă necesitate. În aceeași zi, Sectorul Social a distribuit pachete cu alimente.
- În 8 mai, arhiepiscopia a oferit tablete unor elevi cu rezultate deosebite la învățătură, urmând ca în perioada următoare să identifice și alte mijloace concrete de sprijinire a acestora.
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
A oferit sprijin în valoare de peste 250.000 lei: Din cuantumul total al acestui sprijin, aproape 29.000 lei au fost cheltuiți pentru aparatură medicală, peste 7.500 lei au fost oferiți sub formă de servicii medicale și de transport medical, iar restul sub formă de alimente, apă îmbuteliată și hrană caldă.
Câteva acțiuni:
- Protopopiatul Moinești a oferit 110 combinezoane medicale, 500 de măști și 70 de viziere, în valoare totală de 13.700 lei, Spitalului Orășenesc Ioan Lascăr din Comănești, Serviciului de Ambulanță Comănești și Spitalului Municipal de Urgență Moinești.
- Protopopiatul Sascut a oferit 200 de pachete cu alimente și produse de bază persoanelor vulnerabile din sate și alimente și hrană caldă de 1.500 de lei persoanelor vârstnice găzduite la Așezământul Social-Filantropic Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja.
- În Duminica Floriilor, Parohia Fundeni a oferit alimente de bază şi produse de igienă şi dezinfectare unui număr de 14 familii din satele Fundeni si Chiticeni.
- Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, în perioada 16-18 aprilie 2020 a oferit pachete cu alimente neperisabile, măști de protecție și alte daruri pentru 150 de persoane.
- Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a oferit mai multor beneficiari echipamente și dispozitive medicale de maximă necesitate, având în vedere accesul redus în această perioadă la serviciile medicale: un concentrator de oxigen de 11.500 lei, un pat medical cu accesare eelctrică, 300 de pachete sanitare cu echipament de protecție și produse igienico-sanitare pentru mai multe comune din județul Bacău și și-a pus ambulanța la dispoziția serviciului public de sănătate local.
Arhiepiscopia a lansat ajutamimpreuna.ro, o platformă de strângere de fonduri. Unitățile medicale din județul Bacău și orașul Roman mai au nevoie de:
- 2 Concentratoare de oxigen – 19.380 lei;
- 10 Pulsoximetre – 3000 lei;
- 2 Injectomate – 10.000 lei;
- Monitoare funcții vitale – 12.000 lei;
- Nebulizator Anios Aerosept – 30.200 lei;
- 5 Injectomate – 16.500 lei;
- 2 dispozitive bactericid virocid lampă UV pentru UPU – SMURD Bacău – 5.000 lei.
Pentru a oferi copiilor fără posibilități acces la educație online, eparhia a lansat și o colectă de dispozitive electronice: tablete, smartphone-uri, laptop-uri sau calculatoare. Acestea se colectează la sediile protopopiatelor și ONG-urilor eparhiale.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
A oferit sprijin material în valoare de aproape 250.000 lei, din care 11.000 lei în aparatură medicală, 1.200 lei în servicii de transport medical și restul sub formă de hrană caldă, alimente neperisabile, produse de igienă, cumpărături de necesitate sau plata unor facturi pentru persoane vulnerabile.
- Parohiile asigură cu rândul masa pentru cele 25 de persoane aflate în Adăpostul de Urgență pe timp de noapte Nord din cartierul Găvana al orașului Pitești și colaborează pentru a furniza produse la Azilul din Beleți.
- De Paști, 370 de familii au primit pachete cu alimente de la Sectorul Social, Filantropic și de Misiune al eparhiei, de la Parohia Bârla și de la Protoieria Costești.
- Arhiepiscopia a oferit 100 de teste rapide de detectare Covid-19 Spitalului de Pneumoftiziologie din Valea Iașului
În alte măsuri de sprijin au fost implicate, după posibilități, și următoarele parohii:
- Protoieria Pitești: Papucești I, Sf. Ap. Andrei Papucești I, Sfântul Apostol Andrei – Papucești II, Geamăna, Sf. Gheorghe II, Buna Vestire, Sf. Ioan Botezătorul din Pitești, Rotărești, Mavrodolu – Pitești, Buna Vestire – Pitești, Rotărești
- Protoieria Mioveni: Bratia I, Catedrala Sf. Ap. Petru și Pavel din Mioveni, Rădești, Coasta Uzinei, Mărăcineni I
- Protoieria Câmpulung Muscel: Rucărul de Jos, Vișoi, Fundeni
- Protoieria Topoloveni: Căteasca, Priboienii de Jos (cu mai multe acțiuni), Valea Mare Ștefănești, Valea Mare, Turculești, Glâmbocata I, Leordeni, Valea Mare
- Protoieria Costești: Parohia Glavacioc (mai multe acțiuni), Mănăstirea Glavacioc, Albota, Fâlfani I, Urluieni
- Protoieria Curtea de Argeș: Înălțarea Domnului din Curtea de Argeș, Corbi, Sfinții Voievozi, Bătușari, Sfinții Împărați – Curtea de Argeș, Vulpești, Zigoneni, Sfinții Voievozi – Curtea de Argeș.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
A oferit sprijin în valoare de 200.250 lei, sub formă de hrană caldă și pachete cu alimente.
- Oferă zilnic hrană caldă pentru 140 de persoane defavorizate din Buzău.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
Între 11 aprilie și 4 mai a oferit ajutoare în valoare totală de peste 587.000 lei, din care 184.000 lei în aparatură medicală, 130.000 sub formă de cumpărături de necesitate, 92.000 lei în produse de igienă, iar restul sub formă de ajutoare alimentare și hrană caldă.
A înființat un fond special pentru sprijin în perioada pandemiei: contul este RO98RNCB 0141 0328 6409 0098, deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Galați, cu titular Arhiepiscopia Dunării de Jos, CUI 3127395.
Măsuri de sprijin:
- Colecta realizată din salariile preoților din Protopopiatul Brăila s-a concretizat într-o donație în valoare de 88.252 lei către Spitalul Județean Brăila: un ventilator mecanic de tip Trilogy Evo, şase concentratoare de oxigen EverFlo, şase măşti dedicate şi kitul de accesorii.
- În 14 aprilie, Parohia Sf. Cuv. Parascheva din Brăila a donat 2.000 de măști și 5.500 mănuși de protecție, în valoare totală de 16.237 lei, pentru Serviciul de ambulanță Județean Brăila şi Penitenciarele Brăila şi Tichileşti.
- Ajutorul oferit de arhiepiscopie în perioada 16-27 aprilie a fost de 240.649 lei, cu un număr de 11.108 beneficiari şi 271 de unităţi bisericeşti implicate.
- Ajutorul oferit zilnic, pentru 913 beneficiari, prin centrele sociale ale eparhiei în perioada 16 – 23 aprilie 2020, la care se adaugă 3.000 de coșuri pascale, a totalizat 111.411 lei. Numai Catedrala Nașterea Domnului din Brăila oferă hrană caldă zilnic pentru aproximativ 200 de persoane. Aceasta nu include darurile oferite în perioada pascală de parohiile și mănăstirile din eparhie care nu au centre sociale.
- În Săptămâna Luminată, 33 de parohii din Protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați, au oferit ajutoare în valoare totală de 25.443 lei pentru 925 de persoane vârstnice și familii numeroase.
- În perioada 28 aprilie – 4 mai 2020, parohiile Costieni, Cudalbi IV, Lungoci și Nămoloasa Sat din Protopopiatul Covurlui au oferit hrană caldă în valoare de 10.500 lei pentru 120 de persoane.
- În 13 aprilie, Parohia Berteștii de Jos a oferit alimente, produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte, cărți și icoane în valoare de 3.359 lei pentru 75 de persoane. În 20-21 aprilie, parohia a oferit alimente neperisabile, îmbrăcăminte, încălțăminte, dulciuri, cărți în valoare de 1.700 lei pentru 53 de persoane.
- Parohia Sf. Antonie cel Mare din Galaţi, în cadrul căreia funcţionează un centru de zi pentru 50 de copii, le-a oferit acestora zilnic hrană caldă şi alimente neperisabile, precum și pachete de Paști în valoare totală de 6.000 lei. Centrul social a oferit persoanelor în carantină din Galaţi produse de igienă în valoare de 5.000 lei.
- În Protopopiatul Nicorești, preoții și voluntarii din satele Gârbovăț, dar și din Dobrinești, Sârbi și Mălureni (județul Galați) au dăruit alimente și produse igienico-sanitare în valoare de 4.250 lei. Parohia Brăhășești II a oferit alimente, dulciuri, articole igienico-sanitare, măști și mănuși în valoare totală de 2.800 lei pentru 55 de persoane.
- Parohia Brăhășești II, prin Asociaţia Samarineanul Milostiv, are în îngrijire, în sistem rezidenţial, 15 persoane adulte cu diverse dizabilități şi, în sistem after school, 40 de copii din localitatea Nicorești, care primesc zilnic o masă caldă şi sunt ajutați la temele de la şcoală. Aceștia din urmă au primit în starea de urgență alimente la domiciliu.
- În 13 aprilie, Cantina socială Sf. Vasile cel Mare a parohiei Sf. Arhangheli din Brăila a oferit pachete cu alimente neperisabile pentru 7 bătrâni singuri și 30 de copii de la Şcoala Gimnazială Nikos Kazantzakis din Brăila, cu care are o colaborare pentru combaterea abandonului şcolar.
- În 14 aprilie, Centrul social Sf. Filofteia din Brăila a oferit pachete cu alimente neperisabile pentru 30 de familii, iar de sărbători le-a oferit celor 30 de beneficari câte un coş cu produse de Paști.
- Parohiile Țibănești I și Țibănești II au oferit alimente, produse igienico-sanitare și îmbrăcăminte în valoare de 1.797 lei pentru 25 de familii sărace.
- Capela Sfinții Mucenici Brâncoveni din cadrul Garnizoanei Brăila a oferit ajutoare de 2.000 lei pentru 20 de persoane vulnerabile.
- Parohia Ianca I din județul Brăila a oferit, în Sâmbăta Mare, produse de Paști în valoare de 2.000 lei pentru 30 de familii
- Parohia Sfânta Ana a donat 50 de pachete cu alimente de bază, cozonaci și pască, în valoare totală de 1500 lei.
- Parohia Viziru de Jos din județul Brăila a dăruit alimente și produse de Paști în valoare de 1.000 de lei pentru mai multe familii numeroase.
- Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice Sf. Ier. Spiridon și orfanii de la Centrul de Locuințe și Sprijin pentru Tineri, ambele din Galaţi, au primit produse de Paști în valoare de 1.500 lei.
- În perioada 4-10 mai, parohia Sf. Cuv. Parascheva din Galaţi a oferit produse de 3.500 lei pentru 34 de orfani de la Centrul de Locuințe și Sprijin pentru Tineri din Galați. Prin cantina parohiei, le oferă hrană zilnic acestora. Pe lângă aceste ajutoare, parohia mai asigură prin cantina socială o masă caldă pe zi în sistem catering pentru 100 de persoane. De la începutul stării de urgență și până la 4 mai, cantina oferise hrană și alte ajutoare în valoare totală de 22.700 lei.
- În 8 mai, arhiepiscopia a trimis eparhiilor din Mitropolia Basarabiei 1.500 de măști de protecție, 150 de viziere și 600 de perechi de mănuși chirurgicale în valoare totală de 14.300 lei. Vizierele au fost fabricate, cu sprijinul eparhiei, la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, pe baza unui protocol de colaborare.
Arhiepiscopia Aradului
A oferit ajutor în valoare de 147.000 lei, din care 58.500 pentru aparatură medicală, iar restul sub formă de hrană caldă, alimente neperisabile și produse de igienă.
Arhiepiscopia Aradului şi Universitatea Aurel Vlaicu din Arad au donat Spitalului orășenesc Ineu un ventilator mecanic de tip Astral 150 în valoare de 56.525 lei.
Episcopia Hușilor
A oferit ajutor în valoare de aproape 183.000 lei, din care peste 30.000 lei în echipament medical și 33.000 lei sub formă de servicii medicale și transport medical. A mai oferit produse de igienă de peste 20.000 lei. Hrana caldă, pachetele alimentare și apa îmbuteliată oferite persoanelor vulnerabile au depășit suma de 97.000 lei.
Câteva măsuri de sprijin:
- Episcopia și colaboratorii acesteia au donat un video laringoscop Spitalului Județean de Urgență Vaslui.
- Asociația Filantropia Ortodoxă Huși, organizație bisericească, a achiziționat un gravator laser în valoare 15.179 lei, pentru confecționarea vizierelor de protecție.
- Preoții au donat bani și aparatură pentru spitale: clericii din municipiul Huși au donat Spitalului Municipal Dimitrie Castroian din oraș suma de 15.000 de lei, cei din Vaslui un aparat pentru monitorizarea activității cardiace și un aparat de aerosoli pentru secția Pediatrie a Spitalului Județean Vaslui, iar preoții din Protopopiatul Bârlad au strâns 25.000 de lei.
- Episcopia a creat numărul 8837, la care se pot dona 2 euro trimițând un SMS cu textul: „VASLUI”, în scopul de a strânge fonduri pentru spitalele din județ. Sunt necesare un aparat de ventilaţie mecanică, echipament de protecţie şi dezinfectanți. Se poate dona în contul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Huşi: RO43 RNCB 0261 1603 7343 0001 (relaţii la telefon 0765.234.159).
- Eparhia are comitete locale de sprijin pentru vulnerabili și izolați, punând la dispoziție numerele de telefon 0746.894.280, 0767.470.048, 0769.223.070 (Huși); 0740.657.576 (Vaslui), 0769.223.073 (Bârlad).
Episcopia Caransebeșului
A oferit sprijin în valoare de aproape 183.000 lei, în principal sub formă de donații în hrană caldă, alimente și produse igienico-sanitare.
La Reșița continuă campania Mâinile Bucuriei, realizată de Asociația Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte în colaborare cu Direcția de Asistență Socială, Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Asociația Guerrilla MC România, Liga Studenților Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, Compania Autonom Rent-a-car și restaurante din Reșița care asigură zilnic aproximativ 60 de mese calde. De la începutul stării de urgență și până în 5 mai, campania a distribuit 1.100 de mese calde în valoare totală de peste 15.000 lei.
- Cei care doresc să sprijine activitatea tinerilor pot dona în contul Asociației Centrul de Tineret Moniom, IBAN: RO87BTRLRONCRT0270766801, Banca Transilvania, Asociația Centrul de Tineret Moniom, CUI: 33907287.
Episcopia Oradiei
- A oferit sprijin în valoare de 147.500 lei, din care 64.000 lei pentru aparatură medicală.
- Asociația Ortodoxă Filantropia Oradea, cu ajutorul preoților și credincioșilor din eparhie, a strâns cu 70.100 lei, cu care a contribuit la colecta Fundației Comunitare Oradea pentru achiziționarea a patru ventilatoare pulmonare destinate Spitalului Clinic Municipal, centrul local de tratament pentru Covid-19.
- Preoții parohi, protopopiatele și Asociația Filantropia a Episcopiei Oradiei au achiziționat 70 de tablete în valoare de 31.090 lei pe care le-au oferit, în consultare cu inspectoratul școlar, elevilor care aveau nevoie de ele pentru a-și continua educația de la distanță.
Episcopia Maramureșului și Sătmarului
În perioada aprilie, Episcopia a oferit sprijin în valoare de aproape 1.187.630 lei, din care 1.017.959 lei în aparatură medicală, iar restul sub formă de hrană caldă, apă îmbuteliată și alimente neperisabile.
Episcopia Severinului și Strehaiei
A oferit ajutoare în valoare de 70.700 lei, din care 50.000 lei sub formă de servicii de cazare pentru cei în carantină, iar restul constând în pachete alimentare.
Episcopia de Bălți
- A donat fructe și 20.000 lei moldovenești (5.000 RON) pentru spitalele din Bălți și Glodeni.
- A oferit produse de Paști pacienților cu Covid-19 de la Spitalul din Bălți.
- A oferit 13.000 de lei moldovenești (3.250 RON) sistemului sanitar din Edineț, din care 10.000 pentru spitalul raional din localitate și 3.000 pentru Centrul de Sănătate Publică.
- A oferit produse pentru:
- alimente pentru Internatul Psihoneurologic din satul Brânzeni, raionul Edineț;
- alimente și produse de necesitate pentru 17 familii din satul Brânzeni, raionul Edineț.
- Societatea Femeilor Ortodoxe a Episcopiei de Bălţi a donat 16.000 lei moldovenești (4.000 RON) Spitalului de Psihiatrie din Bălţi.
- Clericii Episcopiei de Bălţi au adus în dar alimente pentru pacienţii şi medicii din secţia Spitalului din Bălți unde sunt internaţi bolnavii de Covid-19.
- Părintele Episcop Antonie a oferit alimente și 3.000 lei moldovenești (750 lei) Laboratorului Bacteriologic din Bălți, care efectuează testele Covid – 19.
Episcopia Basarabiei de Sud
- Părintele Episcop Veniamin a donat două hote de securitate biologică clasa II A, în valoare de 350.000 lei moldovenești (18.000 euro), Laboratorului zonal de analize medicale ANSP CSP din Municipiul Cahul. Acestea sunt utile pentru protejarea materialelor de pe suprafața de lucru, protejarea personalului și a mediului și pentru efectuarea investigațiilor de biologie moleculară.
- În Săptămâna Luminată, Părintele Episcop a donat, pentru IMSP Spitalul Raional din orașul Cantemir, două aparate de îmbunătățire a oxigenului (10 litri BT – 0C06 ) în valoare de 53.000 lei moldovenești (2.650 euro). De asemenea, episcopia a oferit, pentru alte instituții medicale, 100 de viziere, 4.300 de măști chirurgicale, 500 măști de protecție din bumbac, 800 perechi de mănuși și alte bunuri. Valoarea totală a tuturor acestor donații a fost de aproximativ 90.000 de lei moldovenești (4.500 euro).
- Paraclisul Spitalului Sf. Luca din orașul Leova, Protopopiatul Cantemir, a oferit 400 de perechi de mănuși chirurgicale, peste 100 de măști de protecție, 30 de combinezoane medicinale, peste 100 de viziere de protecție medicilor de familie din Iargara, Borogani, Sărată-Nouă, Sarateni, Filipeni și Leova. Peste 100 de viziere de protecție au fost oferite și pentru angajații Inspectoratului de Poliție Leova. Donația, în valoare de 8.000 lei moldovenești (400 euro), s-a făcut cu sprijinul unor persoane din diaspora.
- Parohia Binecredinciosul Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt a donat Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă 100 de măști de protecție, 100 perechi de mănuși chirurgicale, 25 litri de dezinfectant, 180 de sticle de apă la doi litri fiecare, 10 litri de săpun lichid, 100 seturi de veselă de unică folosință și alte ajutoare. Valoarea totală a donației a fost de 6139 lei moldovenești (300 euro).
- Protopopiatul Ștefan Vodă a donat Spitalului raional Ștefan Vodă echipament electronic și echipament de protecție pentru combaterea răspândirii Virusului COVID-19 în valoare de 36.000 mii lei moldovenești (1.800 euro).
- Biserica Ortodoxă Ștefan Vodă din localitatea cu același nume a oferit 30.000 lei moldovenești (7.500 RON) pentru a asigura, timp de 14 zile, hrana militarilor care supravegheau orașul aflat în carantină.
- Parohia Sf. Ap. Petru și Pavel din localitatea Hagi-Curda, regiunea Odessa, a oferit alimente de Paşti pentru 60 de persoane și, în Joia Mare, câte o masă caldă pentru 50 de familii. Alte 46 de familii din localitate au primit mâncare gătită de Paști și în Joia Luminată, iar cinci familii au primit pachete cu alimente de bază.
- Parohia Coscalia din Protopopiatul Căușeni, în colaborare cu Primăria, a dăruit 300 de cozonaci pentru toți vârstnicii din localitate și 62 de pachete cu alimente de bază pentru persoanele care au depășit vârsta de 75 de ani. Acțiuni similare au fost organizate și în celelalte parohii din Episcopia Basarabiei de Sud cu sprijinul autorităților și al donatorilor din țară și străinătate.
- Biserica Ortodoxă Ștefan Vodă din localitatea cu același nume a oferit 30.000 lei moldovenești (7.500 RON) pentru a asigura, timp de 14 zile, hrana militarilor care supravegheau orașul aflat în carantină.
- Parohia Nașterea Maicii Domnului din localitatea Ucrainca, Protopopiatul Căușeni, a oferit produse alimentare și de igienă pentru 11 copii și 20 vârstnici din localitate, în valoare de 4937.71 lei moldovenești (250 euro); prin proiectul social ,,Pâinea noastră cea de toate zilele” s-a asigurat Lada cu pâine din fața bisericii, de unde s-au colectat și livrat pâini persoanelor vârstnice. De la începutul pandemiei au fost oferite 293 de pâini în valoare de 1.295 lei moldovenești (65 Euro); parohia a mai oferit unei familii vulnerabile 200 lei moldovenești, pentru a-și procura medicamente și a donat, în parteneriat cu primăria, alimente neperisabile în valoare de 4.000 lei moldovenești (200 euro) pentru 43 de bătrâni.
- Parohia Sf. Arh. Mihail și Gavriil din localitatea Manta, Protopopiatul Cahul, a donat pachete cu alimente pentru bătrânii izolați la domiciliu în valoare de 1.100 lei moldovenești (55 Euro).
Episcopia Sloboziei și Călărașilor
A oferit ajutoare în valoare de aproape 149.000 lei, sub formă de hrană caldă, pachete cu alimente și produse igienico-sanitare. Numai între 10 și 23 aprilie, eparhia a ajuns cu acte de binefacere la 1.208 persoane. Câteva exemple de acțiuni:
- Protopopiatele Slobozia și Fetești au donat 500 de prosoape pentru Spitalul Municipal Anghel Saligny din Fetești, care găzduiesc bolnavi de Covid 19.
- Parohia Unirea a oferit 120 de pachete cu alimente, în valoare de aproximativ 8.000 lei, persoanelor vârstnice și cu venituri reduse de pe raza comunei Unirea și a satului Oltina.
- Parohia Vlad Țepeș din Protopopiatul Călărași le-a oferit alimente (pâine, făina, zahăr, ulei, mălai), apă și medicamente celor bolnavi, bătrânilor singuri și persoanelor vulnerabile social.
- În Duminica Mironosițelor, Parohia Sf. Arh. Mihail și Gavriil din Sudiți a donat alimente de bază, produse de igienă, haine, jucării și apă, în valoare totală de 760 lei, pentru 12 familii.
- Parohia Gimbășani, din Protopopiatul Slobozia, a desfășurat activități similare.
Episcopia Covasnei și Harghitei
A oferit sprijin în valoare de aproape 148.700 lei, din care 25.000 lei în aparatură medicală, 7.000 lei în servicii medicale, iar restul sub formă de hrană caldă, alimente neperisabile și produse igienico-sanitare.
Episcopia Alexandriei și Teleormanului
A acordat sprijin în valoare de aproape 282.000 lei, din care peste 17.000 lei sub formă de servicii medicale și transport medical, 1.000 lei în aparatură medicală, iar restul în alimente și produse igienico-sanitare.
Episcopia Giurgiului
Valoarea sprijinului oferit a fost de peste 56.000 lei, din care aproape 8.000 lei sub formă de servicii medicale și de transport medical, peste 4.000 lei sub formă de cumpărături de necesitate și plata unor facturi, iar restul în hrană caldă, alimente și produse de igienă.
Episcopia Slatinei și Romanaților
A oferit sprijin în valoare totală de aproape 300.000 lei, din care aproape 11.000 lei sub formă de servicii medicale și de transport medical, 10.000 lei pentru plata unor facturi, iar restul sub formă de hrană caldă, alimente, produse igienico-sanitare și cumpărături de necesitate.
Episcopia Tulcii
A acordat ajutoare în valoare de aproape 44.000 lei, din care 1.650 lei sub formă de aparatură medicală și servicii medicale, iar restul în principal sub formă de alimente, hrană caldă și produse de igienă și curățenie.
Episcopia Sălajului
A oferit sprijin în valoare de peste 38000 lei, din care 7.000 lei în aparatură medicală, iar restul mai ales sub formă hrană caldă și alimente.
- În perioada pascală, eparhia a oferit hrană caldă și consiliere, asigurând sprijin financiar pentru plata utilităților și cumpărarea de medicamente pentru 510 persoane cu risc social.
- În plus, Parohia Sf. Ștefan din Zalău a donat 10.000 lei Spitalului Județean Sălaj.
Episcopia Devei și Hunedoarei
A oferit sprijin în valoare de aproape 139.000 lei, din care 25.000 lei sub formă de cumpărături de necesitate și sprijin financiar pentru plata utilităților, iar restul sub formă de alimente și produse de igienă. Jurnalul unor acțiuni:
- 12 aprilie. Parohia Șoimuș a donat Centrului Sf. Stelian din localitatea Pui produse igienico-sanitare și detergenți.
- 13 aprilie. Parohii din Protopopiatul Brad au donat pachete cu alimente și produse igienico-sanitare familiilor vulnerabile în criza Covid-19. Sectorul Social al Episcopiei Devei și Hunedoarei a donat Centrului de Îngrijire și Asistență Brănișca alimente și produse igienico-sanitare.
- 14 aprilie. Preoții din Protopopiatul Orăștie au donat pachete cu alimente familiilor vulnerabile din municipiul Orăștie.
- 15 aprilie. Parohia Hațeg III a dăruit unor familii alimente de Paști.
- 22 aprilie. Parohia Înălțarea Domnului din Uricani a oferit daruri și pachete cu produse alimentare persoanelor din parohie aflate în situații vulnerabile
- 24 aprilie. Parohia Păucinești din Protopopiatul Hațeg a donat Poliției Hațeg și Secțiilor de Poliție Rurală 7 și 8 un număr de 500 măști de protecție, 20 de viziere, 10 litri dezinfectant de suprafață și 300 de mănuși de protecție. Mănăstirea Prislop a donat 20.000 lei Spitalului Municipal Dr. Al. Simionescu din Hunedoara.
- 28 aprilie. Sectorul Social al episcopiei a donat alimente, materiale de protecție și detergenți pentru Adăpostul de Urgență pentru Timp de Noapte din Deva.
- 29 aprilie. Sectorul Social a donat alimente și produse neperisabile Unității de Asistență Medico-Socială Părintele Arsenie Boca din Hunedoara. Parohia Petrila II a oferit alimente persoanelor vulnerabile.
- 30 aprilie. Parohia Sf. Ier. Spiridon – Hunedoara VII a oferit ajutor persoanelor vulnerabile din parohie. Mai multe parohii din Protopopiatul Brad au donat alimente. Sectorul Social al episcopiei a donat produse igienico-sanitare Centrului de Îngrijire și Asistență Brănișca. Parohia Orăștie I a donat 35 de pachete alimentare familiilor numeroase și vârstnicilor. Alte parohii din Protopopiatul Orăștie au distribuit și ele pachete cu alimente.
Episcopia Italiei
Jurnalul perioadei 8 – 14 aprilie
Sprijinul oferit de parohiile italiene în această perioadă este detaliat pe site-ul episcopiei astfel:
- Paraclisul Centrului Eparhial de la Roma și Asociația de caritate a Episcopiei Italiei San Lorenzo dei Romeni, cu susținerea parohiilor Pavona, Marcelina și Velletri – au distribuit zilnic produse alimentare și produse de primă necesitate celor aflați în dificultate în diferitele zone ale Romei și Regiunea Lazio.
- Protopopiatul Toscana 2 a ajutat până acum 12 familii, oferind 200 kilograme de alimente.
- Parohia Moncalieri prin programul „Caravana dăruirii”, a sprijinit cu peste 500 kilograme de alimente și 300 de măști chirurgicale, 30 de familii vulnerabile.
- Parohia Torino 2, prin Asociația Sfântul Laurențiu al românilor, filiala Torino, a ajutat 28 de familii (54 adulți și 22 copii) cu aproape o tonă de alimente, medicamente și 450 euro – ajutor pentru plata chiriilor.
- Parohia Vercelli a ajutat nouă persoane în dificultate (trei familii). Le-a oferit alimente (circa 70 kilograme) și bani pentru necesități uzuale (150 euro).
- Parohia Verona 1 prin proiectul social „Caravana dăruirii” a ajutat 48 de familii, oferindu-le 280 kilograme de pește proaspăt, 75 kilograme de dulciuri pentru copii și 400 kilograme de alimente neperisabile. Pe lângă acestea le-au mai fost dăruite: agheasmă, anafură și untdelemn de la Sfântul Maslu.
- Parohia Saluzzo a ajutat până în prezent 8 familii nevoiașe cu alimente și bani (aprox. 1.000 euro, spitalului din localitate i-au donat 100 de măști chirurgicale de protecție, în valoare de 180 euro.
- Parohia Montefiascone a distribuit haine și încălțăminte mai multor familii din cuprinsul parohiei, iar circa 20 de familii au primit aproximativ 200 kilograme de produse alimentare.
- Parohia Reggio Emilia I – prin proiectul “Caravana Dăruirii” au fost distribuite persoanelor în dificultate, aproximativ o tonă de alimente. Se susțin săptămânal 17 persoane cu cele necesare mesei zilnice. Se acordă locuință provizorie, unei persoane ce a rămas fără lucru.
Jurnalul perioadei 15 – 28 aprilie
Sprijinul oferit de parohiile italiene în această perioadă este detaliat pe site-ul episcopiei astfel:
- Clericii și misionarii de la Paraclisul Centrului Eparhial din Roma și Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului i-au cercetat pe cei izolați la domiciliu, familiile din casele de găzduirea copiilor cu boli deosebit de grave din România (Peter Pan, Ronald Mcdonald Bellosguardo și Casa Amica Onlus) și pe câțiva din copiii cu afecțiuni deosebite de la spitalul Bambino Gesù. Au donat: 900 kilograme alimente, 1.080 euro pentru familii nevoiașe din Roma, 185 euro pentru persoanele fără adăpost, 1.335 euro pentru ajutorarea mai multor copiii și familii nevoiașe din România.
- Parohia Ciriè a oferit ajutoare financiare Spitalelor din Ciriè și Suceava, dar și Fondului Solidaritatea a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
- Parohia Torino II, prin Asociația Sfântul Laurențiu al românilor, filiala Torino, a ajutat în perioada (13 -18 aprilie) 21 de familii (39 adulți și 18 copii) cu 735 kilograme alimente și 280 euro pentru plata chiriei. Sâmbătă, 18 aprilie, peste 300 de familii au primit acasă Sfânta Lumină, agheasmă, anafură, pâinea numită în popor „paști” și alte obiecte sau cărți bisericești pe care le-au cerut.
- Parohia Reggio Emilia a dăruit 1,8 tone de alimente celor necăjiți. De la începutul crizei Covid-19, a distribuit aproximativ 7 tone de alimente.
- Parohia Moncalieri a dăruit alimente și produse de igienă personală dormitorului feminin al Asociației Gruppo Abele. A sprijinit 50 de familii cu aproximativ 1 tonă de alimente.
- Parohia Lanciano a donat 450 kilograme de alimente și 150 euro unui număr de 39 de persoane.
- Parohia Pinerolo a oferit peste 1,2 tone de alimente și 1.035 euro pentru 29 de familii (82 persoane).
- Parohia Collegno a ajutat 12 familii (47 persoane) cu 250 kilograme de alimente și 900 euro.
- Parohia Rignano – Flaminio, în colaborare cu filiala de la Orte a Crucii Roșii, mediată de Asociația Sant’Elia Pro Vita, a dăruit peste 500 de pachete cu alimente de bază. Acțiunea a fost posibilă cu sprijinul Banco Alimentare și al depozitelor de alimente românești din zonă.
- Parohiile Carrara, Giaveno și Massa au distribuit alimente și produse de primă necesitate celor aflați în dificultate.
- Parohia Cormano a oferit mai multor familii din Italia și România medicamente, produse de igienă, alimente și sprijin financiar.
- Parohia Montecatini Terme a dăruit produse tradiționale românești.
- Parohia Lugo – Bagnacavallo a trimis 800 euro unei asociații din Rădăuți care susține familiile sărace. A mai donat alimente pentru câteva familii din parohie și 200 euro pentru familia unui preot din protopopiatul Emilia Romagna II.
- Parohia Salerno a ajutat 20 de familii cu alimente și cu aproximativ 300 euro.
- Parohia Fiumicino a organizat o colectă de alimente neperisabile pe care le distribuie, prin voluntari, la familiile numeroase și la cele cu probleme economice și sociale.
Jurnalul lunii mai (în curs de actualizare)
- Parohia Înălțarea Sfintei Cruci, Torino II, prin Asociația Sfântul Laurențiu al Românilor, filiala Torino, a ajutat 14 familii (21 adulți și 11 copii) cu 385 kg de alimente și 610 euro pentru plata chiriei și a facturilor.
- Parohia Sfântul Spiridon din Reggio Emilia a distribuit 3,5 tone de alimente și 1,2 tone de drojdie proaspătă.
- Parohia Carrara a donat bani pentru alimente Centrului de bătrâni de la Mănăstirea Bogdănești, județul Suceava, unde 63 din cei 130 de vârstnici suferă de COVID-19.
Episcopia Ungariei
- A donat 10.000 litri de dezinfectant DISINFLEX 0,2% pentru Primăriile din Macea, Curtici și Pecica și pentru Consiliul Județean Arad și 500 de măști de protecție, 1.000 de perechi de mănuși și 40 de litri de Dezinfectant concentrat (din care se obțin 20.000 de litri de dezinfectant obișnuit DISINFLEX 0,2%) pentru arhiepiscopiile Aradului și Timișoarei.
- Pentru Episocopia Oradiei, a oferit 4.000 litri de dezinfectant pentru suprafețe, 300 măști și 300 mănuși.
Donațiile s-au făcut cu sprijinul Grupului de Salvare din Bichiș, Ungaria (Dél-Békés Mentőcsoport), o asociație civilă care oferă sprijin în situații de urgență. Dezinfectantul DISINFLEX este omologat în Ungaria pentru dezinfectarea suprafețelor echipamentelor interioare și exterioare din zonele publice și clădiri, distruge virușii în 30 de minute și păstrează suprafața dezinfectată timp de încă 5 până la 14 zile.
Vezi și:
- Jurnal de pandemie, 1-10 aprilie | Noi măsuri de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Române în criza COVID-19
- Jurnal de pandemie, 16-31 martie | Zeci de măsuri de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Române în criza de sănătate COVID-19
Această sinteză a fost realizată pe baza rapoartelor de la eparhii.
Dacă în perioada 11 aprilie – 4 mai 2020 au mai existat acțiuni de sprijin care nu se regăsesc în această sinteză, ne puteți aduce la cunoștință detalii despre acestea la adresa de email [email protected].