Despre noi

Basilica.ro este un proiect unic la nivelul întregii ortodoxii, fiind singura agenție de știri a unei Biserici Autocefale.

Agenția de știri Basilica este cel mai tânăr membru al Centrului de presă Basilica, alături de: Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina și Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Basilica.ro apare ca departament în data de 27 octombrie 2007, însă lansarea oficială a site-ului a avut loc în 16 iunie 2008.

La început am funcționat ca un agregator de știri din toate Eparhiile Patriarhiei Române preluând informațiile direct de la sursă, cu puține intervenții asupra formei sau conținutului.

Ulterior, Basilica.ro s-a înscris în trend-urile jurnalismului online punând accent pe calitatea și aspectul materialelor prezentate publicului. Au urmat trei schimbări majore ale site-ului (2010, 2012 și 2016).

Din octombrie 2015 am pătruns pe social media, iar în 2016, odată cu lansarea actualei versiuni a site-ului a avut loc și un rebranding în ceea ce privește identitatea vizuală. Tot atunci, motto-ul inițial „Vestea bună împărtășită tuturor” a fost sintetizat în „Binele de știut”.

Binele de știut arată faptul că Agenția de știri Basilica selectează și transmite informațiile relevante pentru publicul ei într-o formă adecvată.

Actualmente, politica editorială vizează acoperirea unei palete cât mai mari de subiecte relevante pentru publicul român și nu numai. Acțiunile sociale din eparhii, marile evenimente religioase din țară și din străinătate, îndemnurile și mesajele ierarhilor sunt completate cu alte subiecte de interes public, evenimente culturale, artă, turism, ecologie și chiar sport.

Binele de știut înseamnă și faptul că actul jurnalistic este realizat în acord cu învățătura creștină și cu principiile după care funcționează Biserica Ortodoxă Română.

Un rol esențial pe care îl îndeplinește echipa Basilica.ro este acela de a completa peisajul mediatic cu activitatea de multe ori ignorată a Bisericii, inițiativele filantropice, faptele bune care se petrec la nivel de eparhii, atât în țară cât și în străinătate.

Obiectivul central este acela de a informa cu privire la activitățile Bisericii Ortodoxe Române. Agenția de știri Basilica funcționează ca o voce unitară a Bisericii în spațiul online. Funcția de informare este împletită cu cea de culturalizare și catehizare, realizată în acord cu Teologia Ortodoxă.

Basilica.ro se adresează și publicului internațional, căruia îi oferim o selecție a celor mai relevante știri traduse în limba engleză. Suntem adesea citați de site-uri internaționale de prestigiu, lucru care nu vine decât să încurajeze echipa pentru dezvoltare continuă.

Activitatea de bază se materializează pe site-ul Basilica.ro, însă „Binele de știut” este transmis atât pe cele mai importante rețele de socializare, cât și prin serviciul de newsletter, Revista online Binele de știut sau aplicația de știri religioase pentru utilizatorii de Android.

Agenția de știri Basilica este sprijinită financiar de Administrația Patriarhală, Tipografia Cărților Bisericești, Agenția de Pelerinaje Basilica Travel și prin diverse donații. Toate serviciile oferite de Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române pot fi folosite de persoane sau instituții cu titlu gratuit, în scopuri profesionale, cu indicarea sursei și respectarea termenilor și condițiilor de utilizare.