Faptele credinței, 25 februarie – 13 martie | Biserica îi ajută pe semenii afectați de războiul din Ucraina

Basilica.ro a trecut în revistă acțiunile de sprijin pentru refugiații din Ucraina ajunși în țara noastră, dar și pentru cei de dincolo de graniță, care se confruntă cu lipsurile generate de război. Sprijinul oferit de clericii și credincioșii din cuprinsul Patriarhiei Române până în 13 martie a fost estimat la 4 milioane de euro în emisiunea Realitatea Spirituală, difuzată în 13 martie la Realitatea TV.

„În contextul actual, marcat de violenţă şi multă suferință în Ucraina, este necesară în continuare ajutorarea refugiaților ucraineni care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme”, a transmis luni, 7 martie, Părintele Patriarh Daniel.

„Totodată, suntem chemaţi să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu ca să înceteze războiul şi să fie pace, pentru ca refugiaţii să poată reveni în patria lor”, a adăugat Patriarhul României, care le-a mulțumit în mod deosebit eparhiilor aflate la granița cu Ucraina.

Oamenii Bisericii, obișnuiți să ofere mereu sprijin concret, din dragoste pentru aproapele, au fost primii care au prevăzut criza refugiaților după ce, în 24 februarie, a izbucnit războiul din Ucraina.


Sinteză în cifre: Ajutorul umanitar actual al Bisericii Ortodoxe Române pentru victimele războiului din Ucraina


Ierarhii eparhiilor situate la graniță au vizitat punctele de trecere a frontierei din jurisdicția lor pentru a aduce ajutoare și a identifica nevoile apărute.

„O imagine a unui preot împărţind dintr-un lighean albastru de plastic gogoşi calde copiilor ucraineni refugiaţi peste graniţă în România din calea războiului este, în opinia mea, emblematică pentru bunătatea născută din credinţă”, a scris istoricul Marius Oprea la scurt timp după izbucnirea războiului.

„E un rol pe care Biserica l-a înţeles cu asupra de măsură în ultimii ani, şi l-a însuşit pe deplin şi îl îndeplineşte cu smerenie şi fără publicitate”, a adăugat el.


Patriarhia Română

Foto: Misiunea Socială Diaconia
  • Pentru coordonarea inițiativelor de sprijin acordat refugiaților ucraineni, Patriarhia Română a schimbat destinația platformei „Ajută cu bucurie”, lansată la începutul pandemiei de Covid-19. Prin intermediul ei, oamenii pot ajuta financiar, material, sau se pot înscrie ca voluntari.
  • Patriarhia Română a trimis un tir cu ajutoare pentru refugiații ajunși în Republica Moldova. Produsele, în valoare de 228.293 de lei au fost distribuite în centrele pentru refugiați de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.
  • Pentru sprijinirea refugiaților, Patriarhia Română a mai primit un ajutor financiar în valoare de 100.000 de dolari americani de la Organizația Internațională pentru Caritate Creștin Ortodoxă (IOCC) a Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din America.
  • Luni, 7 martie, Președintele Federației Filantropia a Patriarhiei Române și voluntarii IOCC au vizitat Vicariatul Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmației, pentru a-și oferi sprijinul.

Arhiepiscopia Bucureștilor

  • Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat, în perioada 1-10 martie, o colectă pentru sprijinirea refugiaților ucraineni și a pus la dispoziție spații de cazare pentru 300 de persoane.
  • Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) de la Facultatea de Teologie din București şi Parohia „Sfânta Ecaterina”, Paraclis universitar, au organizat la București o colectă de ajutoare pentru refugiaţi.
  • Parohia „Ceauș Radu” din București a donat o mare parte din transportul de ajutoare care au ajuns în 8 martie la un orfelinat din Odesa, prin eforturile Parohiei Niculițel din Episcopia Tulcii, județ situat la granița cu raionul Odesa al Ucrainei, în care trăiesc numeroși etnici români.
  • În colaborare cu autoritățile locale, două case de tip familial construite în cadrul Așezământului de la Valea Plopului, județul Prahova, al Părintelui Nicolae Tănase, găzduiesc 39 de copii orfani din regiunea Odesa.

Arhiepiscopia Iașilor

Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Policlinica, Spitalul și Fundația Providența ale Mitropoliei Moldovei au anunțat încă din 25 februarie că oferă servicii medicale gratuite refugiaților, cu prioritate pentru femeile însărcinate și pentru copii.

Arhiepiscopia Iașilor a lansat o colectă umanitară și folosește o platformă online pentru coordonarea inițiativelor de sprijin acordat refugiaților, intitulată „Fii de ajutor” și creată inițial pentru coordonarea eforturilor de sprijin în pandemie.

Pânpă în 3 martie, bunurile colectate au fost folosite pentru:

  • Hrană caldă oferită refugiaților aflați în tranzit pe Aeroportul din Iași – 220 de porții;
  • Contribuiția la transportul de alimente către Ucraina, organizat de Patriarhia Română (apă, pături, cazare pentru persoanele implicate);
  • Transportarea a 300 de copii din Herța (regiunea Cernăuți din Ucraina) și asigurarea tuturor celor necesare (medicamente, conserve, prosoape, haine dulciuri, cutii feșe, dezinfectant etc.);
  • Cazarea unui grup de 44 persoane (adulți și copii) surdo-muți la Centrul de evenimente Agora al MMB (cazare și masă, interpret mimico-gestual, asistență religioasă și medicală);
  • Masă pentru 98 de studenți tunisieni aflați în tranzit din Ucraina;
  • Transport pentru refugiați la Stânca Costești – Ștefănești (alimente, paturi, materiale igienico-sanitare, medicamente);
  • În 5 martie, Arhiepiscopia a realizat o colectă de haine oferite de un mare sponsor local, destinate românilor din regiunea ucraineană Cernăuți (Bucovina de Nord).
Sursa foto: Fiideajutor.ro

Cazare:

  • Centrul de evenimente Agora al Arhiepiscopiei Iașilor a fost adaptat pentru a caza aproximativ 100 de refugiați aflați în tranzit. Tot în cadrul centrului a fost amenajat un depozit pentru colectarea ajutoarelor.
  • Alte 500 de locuri de cazare au fost identificate la mănăstirile din eparhie.

Sprijin pentru mame și copii:

  • Voluntarii Pro Vita Iași, Departamentul pro-viață al Arhiepiscopiei Iașilor, au amplasat corturi tip info-point la Rădăuți-Prut, Stânca-Costești și Sculeni, în partea română a vămilor, pentru a facilita accesul refugiaților la asistență medicală, cazare, masă și consiliere pe perioada șederii în România.
  • Departmentul a oferit cazare în apartamentele Pro Vita din Botoșani, Piatra Neamț și Iași, produse pentru copii și consiliere în situații de abuz sau criză de sarcină.
  • În 6 martie, Pro Vita Iași, în parteneriat cu Parohia „Sf. Haralambie” – Iași și Asociația „Iași pentru viață”, cu implicarea profesorilor și studenților de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din oraș, a demarat proiectul de terapie prin artă și joc „Copilărie oriunde”, dedicat copiilor refugiați din Ucraina.

Acțiuni coordonate la nivel de protopopiate:

  • Protopopiatul Botoșani a făcut o colectă în valoare de 47.247 lei, a oferit 1,5 tone de alimente, 200 kg de materiale de igienă și alte obiecte de necesitate în valoare totală de 62.500 lei. Parohiile și mănăstirile din protopopiat au oferit 130 de locuri de cazare, cu posibilitate de suplimentare.
  • Până în 8 martie, Protopopiatul Botoșani, în principal prin Parohia „Sfânta Ecaterina” Botoșani, a asigurat cazarea și masa zilnică pentru 219 persoane și a pregătit 500 de porții de mâncare distribuite în zonele de graniță, în valoare de peste 10.000 lei.
  • Centrul „Sfânta Sofia”, amenajat de Parohia Poiana din județul Botoșani pentru activități cu copiii satului, găzduiește șase familii de refugiați.
  • Parohiile din Protopopiatul Dorohoi au strâns 17.227 lei și au cazat 618 refugiați aflați în tranzit. Dintr aceștia, 180 au fost găzduiți de Parohia Dealu Mare – Dorohoi.
Foto: Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială

Alte acțiuni de sprijin:

  • Mănăstirea Cetățuia din Iași a colectat alimente și produse de necesitate pentru refugiații cazați la Chișinău. Darurile au fost distribuite de reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, împreună cu ajutoare provenite din alte surse din România și din Republica Moldova.
  • Până în 8 martie, Colegiul „Sf. Nicolae” al Facultății de Teologie din Iași a cazat cinci familii de refugiați și a pregătit 220 de porții de mâncare caldă.
  • Până în 10 martie, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, condusă de Părintele Petru Munteanu de la Parohia Săvinești, județul Neamț, a făcut trei incursiuni în Vama Siret, oferind alimente și produse de necesitate în valoare de aproximativ 78.000 lei.
  • Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Șerbești, comuna Ciortești, județul Iași, a oferit alimente pentru refugiați, care au fost transformate în hrană caldă de voluntarele Parohiei „Sfântul Serafim de Sarov” Floreni, comuna Sculeni, protopopiatul Ungheni al Arhiepiscopiei Chișinăului și distribuite în Vama Sculeni de voluntarii organizațiilor de tineret ASCOR și ATOR din Arhiepiscopia Iașilor.

Arhiepiscopia Sibiului

Centrul Mitropolitan Sibiu a contribuit la colecta realizată de Patriarhia Română prin Federația Filantropia. O parte din ajutoarele colectate au luat calea Bucureștilor, de unde au fost trimise la Chișinău, unde au fost distribuite de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei. Cealaltă parte a colectei a mers la eparhiile din nordul țării, care se confruntă cu valuri mari de refugiați.

  • Parohia „Sfânta Treime” – Tocile II din Brașov a încheiat un parteneriat umanitar cu Departamentul de protecție socială al statului ucrainean, prin care trimite ajutoare persoanelor găzduite, în drumul lor spre Vama Siret, la Centrul Cultural Român „Buna Vestire” al Parohiei Sf. Gheorghe” din Storojineț.
  • Parohia brașoveană a colectat în acest scop 132 de paleți cu aparatură medicală, medicamente, pături, saltele, saci, pilote, perne, corturi, articole vestimentare și alimente neperisabile. La acestea s-au adăugat 25 de paleți cu haine, alimente neperisabile și produse de igienă de la Centrul Social al Parohiei Ghimbav II. Primul transport a plecat în 3 martie și urmează altele.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Mitropolitul Clujului a fost de față la plecarea convoiului umanitar spre Rădăuți, de unde acesta a ajuns în Ucraina. Foto: Mitropolia Clujului / Darius Echim
  • Eparhia a colectat peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane de lei, și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de aproximativ 350.000 de lei. Ajutoarele au ajuns în Ucraina în data de 10 martie, încărcate în 16 tiruri.
  • Până în 10 martie Arhiepiscopia Clujului a oferit cazare și masă gratuită pentru 110 refugiați, având în continuare disponibile peste 250 de locuri de cazare, care pot fi suplimentate la nevoie.
  • ASCOR Cluj și Asociația Prietenii Bisericii Studenților din Cluj-Napoca au trimis o colectă de ajutoare umanitare în Ucraina în data de 1 martie: articole pentru copii, produse de prim-ajutor.

Arhiepiscopia Craiovei

Arhiepiscopia Craiovei și Asociația Vasiliada a eparhiei au identificat 100 de spații de cazare, au găzduit deja 12 refugiați în tranzit și asigură pentru aceștia masă gratuită și servicii de consiliere juridică și psihologică. Parohiile au realizat o colectă de bani, alimente și obiecte de necesitate.

Arhiepiscopia Timișoarei

Mitropolitul Banatului s-a implicat în deblocarea tranzitului migranților ucraineni de la granița româno-maghiară și ține permanent legătura cu parohia și comunitatea ucraineană din Timișoara, pentru identificarea nevoilor care apar.

Centrul eparhial, Fundația Filantropia Timișoara și parohii din cuprinsul eparhiei au strâns pentru refugiați alimente, medicamente și obiecte de necesitate în valoare de 150.000 lei, precum și fonduri în valoare de 55.000 lei.

Arhiepiscopia Chișinăului

Parohul din Orhei la Tabăra de refugiați de la Vatici. Foto: Facebook / Sergiu Aga
  • Pentru refugiații ucraineni aflați în Republica Moldova, Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei strânge fonduri online.
  • Parohia Orhei găzduiește refugiați la Centrul social Filantropia și la casele credincioșilor, le oferă cartele telefonice gratuite, colectează pentru ei ajutoare și a creat echipe de voluntari din care fac parte liceeni și studenți locali. Aproximativ 200 de refugiați au primit sprijin până în 10 martie. În 27 februarie, Parohul Sergiu Aga a dus ajutoare Tabăra Prieteniei din Vatici, unde erau cazați peste 150 de refugiați.
  • Voluntarele Parohiei „Sf. Serafim de Sarov” Floreni, comuna Sculeni, protopopiatul Ungheni, au gătit pentru refugiații din Vama Sculeni. Alimentele au fost oferite de parohiile „Sf. Ap. Bartolomeu” – Frankfurt și „Adormirea Maicii Domnului” – Șerbești, comuna Ciortești, județul Iași.

Arhiepiscopia Europei Occidentale

  • În 6 martie, la Catedrala din Baia Mare a sosit un microbuz cu ajutoare pentru refugiați oferite de Parohia română din Zeebrugge, Belgia: în principal haine și încălțăminte, pături, saltele, produse de igienă și mâncare pentru bebeluși, precum și suma de aproximativ 1.150 euro.
  • O acțiune similară a avut parohia română din Nisa.
Este probabil că alte parohii au întreprins acțiuni similare care nu au mai fost cuantificate, ajungând la eparhiile care se confruntă cu flux de refugiați.

Arhiepiscopia Germaniei

Ierom. Ioan Popoiu de la Parohia Nürnberg. Foto: Facebook / Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord
  • Eparhia a organizat o colectă în bani pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
  • Parohia „Sf. Împărați” din Straubing-Bogen a donat 750 de euro direct în contul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
  • Parohia „Înălțarea Domnului” din Fulda a donat 1500 de euro Asociației „Dăruim și ne Dăruim” din Sighetu Marmației, care se ocupă cu ajutorarea refugiaților din Ucraina.
  • Parohiile Nürnberg, Regensburg și Freudenstadt au colectat produse de primă necesitate (pături, haine, alimente neperisabile, produse de igienă, scutece) pentru refugiații ucraineni.
  • Parohia „Sf. Ap. Bartolomeu” din Frankfurt am Main a donat 9.000 de euro pentru eforturile  de sprijinire a refugiaților depuse de Mitropolia Basarabiei.
  • Parohia „Nașterea Domnului” din München a donat un camion de ajutoare umanitare și 2.300 de euro pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Arhiepiscopia Statelor Unite ale Americii

Asociația caritabilă ortodoxă Sfânta Parascheva a Mitropoliei celor două Americi a creat o strângere de fonduri în beneficiul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care colectează ajutoare pentru refugiați, dar și pentru românii din Bucovina de Nord (regiunea Cernăuți – Ucraina).

Arhiepiscopia Târgoviștei

Eparhia a organizat o colectă pentru refugiați în data de 6 martie. Eparhia a oferit produse pentru susținerea centrelor pentru refugiați în valoare de 100.000 lei, din care 70.000 lei în produse non-alimentare (pături, saltele, perne noi) și 30.000 lei în alimente non-perisabile și produse igienico-sanitare.

Arhiepiscopia Tomisului

  • Până în data de 10 martie, eparhia a trimis șase transporturi umanitare în Ucraina, cu destinația finală regiunea Ismail – Odesa. Primele cinci transporturi au cuprins produse în valoare de 55.000 de lei și medicamente în valoare de 15.000 lei de la Crucea Roșie din Vama Isaccea.
  • Un al șaptelea transport, cu aceeași destinație, Ismail, a plecat în 11 martie din Protoieria Altinum.
  • Arhiepiscopia Tomisului oferă cazare și masă pentru 66 de refugiați (mame și copii) în centre sociale ale parohiilor. Alte 100 de locuri sunt disponibile în trei dintre mănăstirile eparhiei.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Începând din 25 februarie, eparhia a creat un comitet de intervenție și a instalat un birou de asistență la Vama Siret, unde fac de serviciu prin rotație preoți vorbitori de limba ucraineană și voluntari.

Eparhia a oferit ajutoare din stocurile proprii de hrană, haine, pături, articole de igienă, dar a asigurat și asistență spirituală prin clericii de la biroul de asistență din vamă. În aceeași dată, eparhia a identificat 500 de locuri de cazare pentru refugiați la mănăstiri și parohii, care ulterior au depășit numărul de 2.000.

Eforturile de sprijin s-au concentrat și în Gara Burdujeni – Suceava, unde s-au implicat în principal asociațiile de tineret din eparhie. Sprijinul material a fost dublat de cel emoțional, manifestat în mod concret prin colectarea și oferirea de jucării pentru copiii refugiați.

A mai fost asigurat tranzit gratuit spre alte destinații pentru refugiații care își continuau drumul spre sud sau spre vest.

Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi
  • În noaptea de 27 spre 28 februarie, eparhia a trimis între 15 și 18 tone de ajutoare umanitare pentru refugiații care așteptau zile întregi în partea ucraineană, ca să treacă frontiera.
  • În data de 1 martie, eparhia a dus 11 camioane cu 30 de tone de ajutoare umanitare în regiunea Cernăuți din Ucraina. Donațiile au fost colectate și de la alte eparhii din țară și din diaspora, precum și de la persoane fizice și juridice. Puncte de colectare au fost înființate la Așezământul de copii „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”, la Siret, la Mănăstirea Sihăstria Putnei și la Fălticeni.
  • În 3 martie, la Cernăuți a ajuns un al treilea transport, de peste 70 de tone: alimente, haine, jucării, produse de igienă au fost încărcate în trei tiruri și șapte microbuze la Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”.
  • Alte 50 de tone de ajutoare au ajuns în 5 martie la Cernăuți tot prin eforturile eparhiei.
Ajutoarele din eparhia Clujului sunt reîncărcate alături de celelalte, pentru a porni spre Ucraina. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi
  • În data de 11 martie eparhia a transportat 50 de tone de ajutoare colectate prin eforturile proprii, la care s-au adăugat cele 150 de tone de ajutoare colectate și trimise de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului – în total, un convoi cu 200 de tone de ajutoare pentru regiunea Cernăuți.

Arhiepiscopia Alba Iuliei

Eparhia desfășoară, prin Sectorul social-misionar și prin Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, campania „Din dragoste pentru ucraineni”.

Până în 13 martie, în toate bisericile din județele Alba și Mureș s-au strâns 345.553 de lei și alimente, obiecte de necesitate, haine și apă îmbuteliată în valoare de 486.580 lei, la care s-au adăugat și alte donații în produse, care nu au fost cuantificate.

  • În 8 martie, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a dus cinci tone de ajutoare la Vama Halmeu din județul Satu Mare.
  • Mănăstirea Dumbrava găzduiește pe termen lung 45 de refugiați din Ucraina: 37 de copii și însoțitorii lor. Aceștia sunt volohi de etnie română, din Poroșkovo, regiunea ucraineană Transcarpatia.
  • Așezământul monahal, care are 120 de locuri de cazare, a găzduit alți 100 de tineri aflați în tranzit din Ucraina spre alte state.
  • Arhiepiscopia Alba Iuliei mai are disponibile pentru refugiați aproximativ 100 de locuri la Mănăstirea „Sf. Dumitru” din Sighișoara și alte 550 de locuri la parohii.
  • În 3 martie, clerici și credincioși din Protopopiatul Sighișoara au organizat o campanie de donare de sânge pentru victimele războiului din Ucraina.

Arhiepiscopia Râmnicului

Eparhia a oferit 187.245 lei pentru eforturile de sprijinire a refugiaților la nivel național.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Foto: Protoieria Oneşti
  • Eparhia a lansat o colectă de alimente, produse și bani prin intermediul protoieriilor, cu scopul de a ajuta 2.000 de refugiați, și și-a propus să identifice 500 de locuri de cazare.
  • Protopopiatul Roman a trimis în 28 februarie șapte tone de ajutoare pentru Ucraina, centralizate la Așezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie din Rădăuți” din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Parohia Secuieni II a intermediat cazarea pentru două familii cu copii și patru vârstnici.
  • În data de 1 martie, Protoieria Bacău a început o colectă care va dura cât timp va fi nevoie. Parohiilor s-au alăturat și unități de învățământ. Până în 4 martie, au fost trimise șapte transporturi la Rădăuți, Sighetu Marmației și Siret, precum și 3,5 tone de ajutoare pentru 300 de refugiați cazați la Centrul de Afaceri Bacău.
  • Protoieria Sascut a început colectarea de produse și alimente în data de 1 martie și a identificat locuri de cazare în zonă, împreună cu autoritățile. În aceeași zi a plecat și primul transport spre Ucraina, iar în 7 martie un al doilea transport, de 6,5 tone de alimente și produse de igienă și de necesitate au plecat spre Vama Isaccea.
  • Protoieria Onești a strâns 20 de tone de ajutoare pentru Ucraina, pe care le-a trimis miercuri, 2 martie, la punctul de colectare de la Așezământul „Sf. Leontie de la Rădăuți”. De acolo, reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au adăugat colecta din propriile resurse și din alte donații și s-au ocupat de organizarea transportului umanitar în țara vecină.
  • Un al doilea transport, tot de aproximativ 20 de tone, a fost pregătit în perioada 3-9 martie.

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Protoieria Pătârlagele și Protoieria Panciu au organizat acțiuni de donare de sânge pentru spitalele ucrainene.

Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a întâlnit cu refugiații în două rânduri. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Eparhia a creat un Fond special pentru acordarea de sprijin refugiaţilor din Ucraina. Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a întâlnit în două rânduri cu refugiații: în data de 1 martie și în data de 8 martie.

Până în 4 martie, eparhia a realizat următoarele acțiuni de sprijin:

  • acordarea sumei de 35.000 lei Episcopiei Basarabiei de Sud pentru ajutorarea a 120 de persoane refugiate, prin asigurarea cazării la Cahul şi la Ciamurlia;
  • acordarea sumei de 15.000 lei Episcopiei Tulcii, pentru achiziţionarea de alimente persoanelor refugiate care ajung în judeţul Tulcea pe la Vama Isaccea şi realizarea unui transport cu 380 de pături, 400 de geci, produse de igienă personală, alimente de primă necesitate şi apă îmbuteliată;
  • punerea la dispoziţie a unor spaţii de cazare la centrele sociale ale parohiilor „Sf. Filofteia“ și „Sf. Parascheva“ din Brăila şi al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ din Galaţi;
  • câteva parohii gălățene au oferit câte o masă caldă şi îmbrăcăminte pentru refugiaţii de la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru solicitanţii de azi;
  • parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos, prin cadrele didactice şi studenţii de la Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, pentru sprijinirea şi vizitarea zilnică a persoanelor ucrainene de la Campusul studenţesc „Al. Ioan Cuza“ din Galaţi;
  • implicarea voluntarilor ASCOR Galaţi în activităţile de sortare şi pregătire a produselor donate pentru refugiaţii cazaţi în Campusul studenţesc „Al. Ioan Cuza“ din Galaţi;
  • preoţii de la Centrul Eparhial şi din protopopiatele Galaţi şi Brăila au trimis către Episcopia Tulcii 380 de pături, 400 de geci, produse de igienă personală, alimente şi apă îmbuteliată pentru refugiaţii care intră în ţară pe la Vama Isaccea. Produsele au avut valoarea totală de 57.000 lei.

Arhiepiscopia Aradului

Foto: Arhiepiscopia Aradului
  • Parohia Arad-Sânnicolaul Mic a trimis în 27 februarie 3 tone de ajutoare refugiaților ucraineni care au intrat în România prin vămile din Maramureș și Satu Mare. Acestea au fost depozitate la Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș.
  • Parohia Grăniceri, în parteneriat cu școala gimnazială locală, a organizat o colectă în perioada 27 februarie – 4 martie.
  • În 3 martie, 24 de tone de ajutoare pentru refugiați, oferite de 11 parohii din eparhia Aradului au ajuns la Satu Mare, Sighet și Mănăstirea Bârsana.
  • Aproximativ 5 tone de ajutoare au plecat de la Parohia Șemlac spre Ucraina în 4 martie. Destinația finală au fost două localități în care trăiesc și etnici români: Slatina Ucraineană (Solotvino) și Buștino.
  • Copiii din Parohia Chesinț au strâns și ei ajutoare pentru refugiați.
  • Voluntarii ASCOR Arad au oferit marți, 8 martie, ajutoare femeilor și copiilor găzduiți în cartierul arădean Grădiște. Acțiunea social-filantropică a fost organizată cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Luncșoara.

Episcopia Hușilor

Episcopul Hușilor a mers personal cu un transport umanitar la Cernăuți. Foto: Episcopia Hușilor
  • În 28 februarie, au fost cazate 16 persoane la Mănăstirile „Schimbarea la Față” din Huși și Moreni. Numai în seara de 2 martie eparhia, cu ajutorul binefăcătorilor, a intermediat cazarea pentru 124 de refugiați aflați în tranzit.
  • Asociația Filantropia Ortodoxă Huși a pus la dispoziție locuri de cazare pentru refugiații ucraineni care intră în România prin Vama Albița și asigură permanență în acest punct de trecere a frontierei. Complexul Omnia a oferi un container încălzit, pe care oamenii Bisericii îl pun la dispoziția refugiaților în vamă. Reprezentanții eparhiei au asigurat gustări și hrană caldă și transportul pentru cei care au avut nevoie să ajungă la București, în Bulgaria și în Germania.
  • Organizația bisericească a distribuit pături, cartele telefonice, mâncare, ceai cald, cafea și apă în Vama Albița și a pus la dispoziție o ambulanță cu asistent medical.
  • În 3 martie, Filantropia Ortodoxă Huși a mers cu un tir cu ajutoare umanitare la Ismail, în regiunea Odesa, Ucraina. Produsele au fost colectate de binefăcători din Timișoara.
  • Episcopul Hușilor a mers personal la Cernăuți cu ajutoare în data de 5 martie.

Episcopia Caransebeșului

Organizația de tineret ATOR – Banatul de Munte a donat sânge pentru răniții din Ucraina în 3 și 4 martie.

Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Colectă de bunuri la Catedrala Episcopală din Baia Mare. Foto: Facebook / Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Colecte de produse:

  • Eparhia a anunțat o colectă de fonduri în conturile Asociației Filantropia Maramureșeană și o colectă în produse, care au fost stocate la Catedrala Episcopală din Baia Mare.
  • Protopopiatul Lăpuș a strâns ajutoare în valoare de 136.694 lei. O parte au fost trimise în Ucraina în Ținutul Herța (unde trăiesc aproximativ 28.000 de români), pentru cei aproape 500 de copii orfani de la Mănăstirea Bănceni. Restul au fost distribuite pentru sprijinirea refugiaților în zonele de tranzit sau la punctele de cazare.
  • Protopopiatul Vișeu a trimis un transport în valoare de 25.000 lei pentru refugiați și ajutoare în valoare de 124.800 lei pentru localitatea Ivano Frankivsk, situată la 190 de kilometri distanță de Sighetul Marmației. Un nou transport se pregătește.
  • Parohia Halmeu a fost de veghe din primele zile la Vama Halmeu, în județul Satu Mare. A sprijinit refugiații cu hrană, cazare, transport. Parohul Dragoș Marius a îmbrăcat, hrănit și transportat zeci de copii de etnie română veniți de la Proșkovo și cazați în prezent la Mănăstirea Dumbrava din județul Alba.

A fost creată în colaborare cu alte organizații și cu autoritățile o platformă de coordonare a eforturilor și o bază de date cu voluntari.

Parohul din Bârsana, vorbitor de ucraineană, împreună cu ucrainencele refugiate și copiii lor. Foto: Facebook / Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Jurnalul acțiunilor de sprijin:

  • În 25 februarie, eparhia a identificat aproximativ 275 de locuri de cazare, iar în zilele următoare parohiile s-au coordonat pentru a oferi sute de porții de mâncare caldă sau sendvișuri, gustări și apă.
  • În coordonare și cu alte denominații creștine din zona Vamei Sighet, în prima zi de flux al refugiaților, eparhia a asistat aproximativ 800 de persoane și a trimis un transport de ajutoare peste graniță, la Solotvino.
  • În 26 februarie, au fost distribuite aproximativ 2.000 de pachete cu hrană atât refugiaților care intrau în țară, cât și celor care așteptau la coadă în partea ucraineană. La aceasta s-au adăugat servicii gratuite de cazare și transport.
  • În 27 februarie s-au oferit peste 3.000 de pachete cu hrană caldă sau sendvișuri și au fost cazate peste 200 de persoane.
  • În 28 februarie au fost cazate 154 de persoane și 2.100 de pachete cu hrană. Parohia Certeze a oferit 2.000 de perechi de șosete groase pentru Vama Sighet.
  • În data de 1 martie au fost cazate 136 de persoane și s-a asigurat un transport spre București și unul spre Italia, cu refugiați aflați în tranzit. Trei parohii au oferit produse alimentare și de igienă pentru 100 de bebeluși, alte două parohii au preparat 850 de sendvișuri. Protopopiatul Oaș a constituit trei depozite alimentare, iar Protieria Vișeu a oferit transport celor aflați în tranzit. Parohia Certeze a oferit alte 2.000 de șosete groase pentru Vama Halmeu.
  • În 2 martie au fost cazați 69 de refugiați, iar pentru alții au fost organizate transporturi gratuite la Praga, în Germania și la București. Numai Parohia Săliștea de Sus a oferit 600 de pachete alimentare în valoare de 4.800 lei.
  • În 3 martie, s-au realizat: un transport de ajutoare la Lvov, Ucraina; Parohia Leordina-Râu a ajutat cu mai multe transporturi spre corturile pentru refugiați și a trimis 135 de pături și alimente celor 50 de studenți indieni cazați la baza sportivă din Sighet; au fost cazate 92 de persoane și s-au oferit 740 de pachete alimentare; Parohia Bârsana a oferit transport pentru zeci de persoane spre Ungaria, Cehia, Germania.
  • În 4 martie, din ajutoarele strânse la Catedrala din Baia Mare a plecat primul transport spre Teresva, Ucraina (în apropiere de Săpânța). Parohia Bârsana a donat 800 de pachete alimentare, la care s-au adăugat alte 400 de pachete preparate zilnic de alte patru parohii.
  • În 5 martie, eparhia a trimis la Halmeu, din colecta de la Catedrala Episcopală, 22 de tone de alimente. Parohia Certeze a oferit 1.000 de sendvișuri și sticle de apă îmbuteliată pentru Vama Sighet, iar Parohia Bârsana a oferit 200 de pachete cu hrană și un autocar gratuit pentru tranzitul a 48 de refugiați care mergeau la Budapesta.
  • În 8 martie, Parohia Certeze a oferit alimente și apă în valoare de 5.000 de lei pentru 70 de copii refugiați de la un centru de plasament din nord de Kiev. Alte parohii au oferit sute de pachete alimentare, inclusiv în stațiile de alimentare cu carburant unde opresc multe autoturisme personale ale refugiaților ucraineni. Au fost cazate 500 de persoane.
  • Alte sute de pachete și zeci de locuri de cazare au fost oferite în zilele de 10 și, respectiv, 11 martie. În 11 martie a fost realizat un al doilea transport pentru Teresovo, Ucraina.

Episcopia de Bălți

În 25 februarie, Episcopul de Bălți a lansat o colectă pentru sprijinul refugiaților.

Până în 2 martie, Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca a colectat peste două tone de produse alimentare și de igienă și a gătit și distribuit zilnic între 80 și 100 de porții de hrană caldă în Vama Sculeni. Parohia oferă cazare și trei mese pe zi pentru refugiații aflați în tranzit.

În 4 martie, Episcopul de Bălți i-a vizitat pe refugiații ucraineni cazați la Căminul „Meridian” al Universității de Stat „Alecu Russo” din municipiul Bălţi. Ierarhul a oferit ajutoare în produse alimentare și de igienă.

Episcopia Basarabiei de Sud

Episcopul Basarabiei de Sud la Vama Palanca. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

Parohia „Sf. Mc. Vera, Nadejda, Liubov și mama lor Sofia” din raionul Ștefan Vodă, localitatea Î.P. Căpșuna, au trimis pături, haine, medicamente şi alte produse refugiaților din Vama Sculeni, dintre România și Republica Moldova.

Eparhia oferă permanent sprijin și la punctele de trecere a frontierei situate între Ucraina și Republica Moldova: Palanca și Reni-Giurgiulești.

Episcopia Sloboziei și Călărașilor

  • Protopopiatul și Primăria Călărași au organizat o colectă caritabilă pentru refugiați.
  • Protopopiatul Oltenița a strâns 39.000 lei și ajutoare materiale în valoare de aproximativ 4.000 lei, pe care le-a trimis în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
    Banii au fost transferați către sectorul social al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
  • O parohie din protopoiat a cazat în data de 1 martie 7 refugiați aflați în tranzit. Un preot din Protopopiatul Fetești a dus ajutoare la Vama Isaccea și a ajutat o mamă cu doi copii să ajungă la București.
  • Mănăstirea Chiroiu a strâns ajutoare în valoare de 25.000 lei pe care le-a predat Schitului Siret, aflat la graniță.
  • Protopopiatul Slobozia a oferit ajutoare pentru refugiați în valoare totală de 221.652 lei, care au ajuns în 9 marie la Parohia Isaccea I din eparhia Tulcii.

Episcopia Covasnei și Harghitei

  • La Parohia din Vâlcele din județul Covasna, 6 refugiați de etnie română, printre care un vârstnic și un copil cu autism, vor fi găzduiți pe toată perioada conflictului.
  • Parohul Vasile Antonie Tămaș a trimis până în 12 martie cinci transporturi umanitare pentru satele românești din regiunea ucraineană Odesa. Primarul din Reni i-a confirmat că ajutoarele acestea au sprijinit 650 de familii.
  • Parohia a mai intermediat cazarea pentru 13 refugiați aflați în tranzit și masa pentru aceștia și pentru alți 60 aflați în trecere prin Târgu Secuiesc.
  • Parohul a mai trimis alimente la Vama Sighet și Vama Siret.

Episcopia Slatinei și Romanaților

Centrul Eparhial și Protoieria Caracal au trimis două transporturi cu o cantitate totală de 9 tone de ajutoare. Acestea au ajuns la Rădăuți, cu destinația finală Cernăuți (Bucovina de Nord), în Ucraina.

Episcopia Tulcii

Episcopul Tulcii în vizită Vama Isaccea. Foto: Facebook / Episcopia Tulcii
  • Protoieria Niculițel a pus la dispoziție 50 de locuri de cazare cu masă pentru refugiații aflați în tranzit.
  • Protoieria Urziceni a făcut o colectă de ajutoare, iar Parohiile Jijia I și Măcin au oferit cazare, respectiv ajutoare pentru refugiați.
  • În 3 martie, trei tone de ajutoare umanitare de la Parohiile Niculițel I și II au ajuns în Satu Nou, localitate românească din regiunea Odesa a Ucrainei. Ajutoarele au fost în special destinate căminului de bătrîni din localitate.
  • În 5 martie, eparhia a trimis la Ismail și Chilia Nouă 20 de tone de ajutoare umanitare.
  • Aceiași preoți parohi din Niculițel, Pr. Ion Onea și Pr. Iulian Talipș, s-au ocupat de livrarea altui transport de ajutoare la un orfelinat de copii din Ismail, regiunea Odesa, în data de 7 martie.

Episcopia Sălajului

Eparhia a distribuit 2.000 de sendvișuri pentru refugiați, a identificat 200 de locuri de cazare la parohii și a strâns aproximativ 20 de tone de ajutoare umanitare, pe care le-a trimis în regiunea Odesa din sudul Basarabiei, unde trăiesc din moși-strămoși numeroși români.

Episcopia Italiei

Foto: Episcopia Italiei

Episcopia Italiei a adaptat programul social eparhial „Caravana Dăruirii”, coordonat de Departamentul pentru pribegi și săraci, și a organizat o colectă de bani.

În perioada 1 – 12 martie, parohiile românești din Italia au trimis 33 de transporturi cu peste 260 de tone de ajutoare umanitare pentru Ucraina, România și Republica Moldova. La aceastea s-au adăugat fonduri în valoare de 50.000 euro trimise eparhiilor de la graniță.

În data de 1 martie, eparhia a trimis 17 tone de ajutoare la Ismail, în Ucraina, unde au fost distribuite cu sprijinul Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, la Vama Reni-Giurgiulești. Produsele au fost colectate de parohiile Reggio Emilia, Parma, Sesto San Giovanni și Cormano, Milano.

  • Parohiile Montecatini Terme și Roma – Ostia I au primit în gazdă 28 de refugiați.
  • Protopopiatul Toscana a colectat 40 de tone de alimente neperisabile, articole vestimentare, jucării și produse de necesitate, care au fost trimise la centrele de distribuție din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și din Republica Moldova.
  • Parohia  din Venaria Reale, Italia, a strâns 1.000 de euro pentru refugiații din Ucraina, fonduri destinate eparhiilor românești care au primit refugiați. Colecta a continuat cu un Târg de Mărțișor.
  • Protopopiatul Liguria a donat 5,4 tone de ajutoare, Protopopiatul Puglia-Basilicata 3,5 tone,  Protopopiatele Toscana 1 si Toscana 2 au oferit 40 de tone de ajutoare. Peste 18 tone de ajutoare au venit de la trei parohii din Protopopiatul Triveneto 2. A donat și Protopopiatul Abruzzo – Molise.
  • Ajutoare au mai fost donate de Parohiile Lugo, Altamura, Bibbiena, Vincenza, Valeggio sul Mincio, Villafranca di Verona, Varese, Saluzzo, Mantova, Alba, Ceringola. Parohiile din zona Lazio au trimis 22 de tone pentru refugiații din Ucraina.

Episcopia Europei de Nord

Episcopul Europei de Nord a anunțat organizarea unei colecte de ajutoare care se va desfășura pe tot parcursul Postului Mare.

Vicariatul Ortodox Ucrainean

Până în 2 martie, împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România, a trimis în țara vecină peste 100 de tone de ajutoare umanitare. A oferit pus la dispoziție translatori și locuri de cazare, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Ucraineană Sighetu Marmației.


Această sinteză a fost realizată pe baza rapoartelor și informațiilor de la eparhii.

Întrucât, în perioada 25 februarie – 13 martie 2022, au mai existat acțiuni de sprijin care nu se regăsesc în această sinteză, ne puteți aduce la cunoștință detalii despre ele la adresa de email [email protected].

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente