Mănăstirea Dumbrava găzduiește 37 de copii de origine română din Transcarpatia

Zeci de copii de origine română din Transcarpatia au intrat în țară prin Vama Halmeu, județul Satu Mare, în ultimele săptămâni. O parte din ei au fost găzduiți la Beiuș, iar 37 au ajuns la Mănăstirea Dumbrava din județul Alba.

Copiii din Transcarpatia au fost întâmpinați la Vama Halmeu de Părintele Dragoș Marius, Parohul din Halmeu, care i-a întâmpinat cu mâncare, dulciuri, jucării și, nu în ultimul rând, haine și încălțăminte de iarnă.

„Satele lor sunt foarte sărace, iar mulți au ajuns la noi îmbrăcați doar într-un tricou și o bluză de trening”, a spus părintele paroh.

Copiii fac parte din grupul etnic al volohilor și vorbesc o limbă română arhaică, lipsită de neologisme, reușind să se facă înțeleși de români.

Parohul din Halmeu le-a adus haine groase imediat ce au intrat în partea românească a punctului de trecere a frontierei. Foto: Pr. Dragoș Marius

Au venit din satul Poroșkovo, situat la 170 de kilometri distanță de localitatea ucraineană Solotvino (Slatina) și 375 de kilometri distanță de localitatea românească Sighetu Marmației.

Cu tot cu cei 37 de copii, la Mănăstirea Dumbrava sunt cazați în total 45 de refugiați din Ucraina, a precizat Ieromonahul Vasile Crișan, duhovnicul mănăstirii.

Locuri de cazare în eparhia Alba Iuliei

Așezământul monahal, care are o capacitate de 120 de locuri de cazare și și-a deschis ușile până în prezent și pentru aproximativ 100 de tineri intrați pe la Vama Sighet și aflați în tranzit dinspre Ucraina spre alte state.

Alți 100 de tineri intrați pe la Vama Sighet aflați în tranzit au poposit la mănăstire după izbucnirea războiului din Ucraina. Foto: Facebook / Mănăstirea Dumbrava jud. Alba

Pe lângă locurile disponibile la această mănăstire, Arhiepiscopia Alba Iuliei mai are disponibile pentru refugiați aproximativ 100 de locuri la Mănăstirea „Sf. Dumitru” din Sighișoara și alte 550 de locuri la parohii, a precizat Părintele Nicolae Ignat, Consilier social-misionar al eparhiei.

Mănăstirea Dumbrava din județul Alba are hramurile „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” și „Adormirea Maicii Domnului”.

Pe lângă ea funcționează unul dintre cele mai mari centre sociale din țară, cu mai multe case destinate ocrotirii sau găzduirii temporare a copiilor, centru de formare a abilităților de viață independentă, o clasă de învățământ special, un centru maternal pentru femei însărcinate în situații de criză sau mame cu copii afectate de violența domestică și un cămin pentru femei vârstnice.

În sat funcţionează și un cabinet stomatologic unde lucrează ca medic una din maicile mănăstirii.

Volohii, români din Transcarpatia

Numele de volohi vine de la un termen din documentele oficiale ale Imperiului Austro-Ungar:  Olachus / Blachus / Voloch îi desemna pe românii din Transilvania.

Transcarpatia cuprinde nordul Maramureșului istoric. Deși, în 1918, românii și rutenii de aici s-au pronunțat pentru încorporarea în România Mare, la Conferinţa de Pace de la Paris (1920) frontiera a fost stabilită până la râul Tisa.

În prezent, volohii din Transcarpatia duc un trai modest, ocupându-se cu agricultura. Creșterea demografică în această comunitate este foarte mare: peste jumătate dintre volohi sunt copii. Adesea, românii din Maramureș fac pentru ei colecte de carte școlară.

Donează pentru refugiații de la Mănăstirea Dumbrava

Asociația Sfânta Veronica
CIF: 31675520
Cont LEI: RO64RNCB0032140308670003
Cont EURO: RO37RNCB0032140308670004
SWIFT: RNCBROBU
Detalii plată: Refugiați

Vezi și:

Sursa foto: Facebook

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente