Botoșani: Centrul parohial amenajat pentru copiii satului, casă pentru copii ucraineni

Centrul „Sfânta Sofia” amenajat de Parohia Poiana din județul Botoșani pentru activități cu copiii satului a devenit în ultimele zile casă pentru mamele și copiii refugiați în România din cauza conflictului militar din țara vecină.

Până în momentul de față, la Centrul „Sfânta Sofia” au fost cazate 6 familii – 8 adulți și 9 copii din zonele grav afectate de război, precum Donbas, Odessa și Zaporojie.

„Pe lângă cazare în condiții decente, cu baie si bucătărie utilate și mobilate, noi le oferim și transport, alimente, medicamente, cartele telefonice, îmbrăcăminte, produse de igiena, pampers, asistență medicală, asistență religioasă, în general tot ce este nevoie. Ne dorim în mod special să avem grijă de mamele cu copii, centrul nostru fiind destinat acestui scop”, a declarat Pr. paroh Cătălin Ailenei pentru Doxologia.

„Ne dorim să aducem un strop de bucurie în marea de tristețe provocată de aceste vremuri tulburi. Este greu dar nu imposibil”.

„Un lucru important de menționat este și faptul că familiile care ne trec pragul încearcă să se autogospodărească cu cele puse de noi la dispoziție și se ajută reciproc”, a adăugat Pr. Cătălin Ailenei.

Concomitent, la Centrul de activități pentru copii „Sfânta Sofia” din localitatea Poiana-Brăești, pot fi cazate aproximativ 10-12 familii de refugiați.

Centrul pentru copii al Parohiei Poiana a fost sfințit în toamna anului 2021 de Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul.


O altă parohie botoșăneană, Dealu Mare – Dorohoi, oferă 36 de locuri de cazare pentru refugiații ucraineni. Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.

S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii. Inițiativele de sprijin pentru refugiați sunt coordonate prin platforma „Ajută cu bucurie”, unde se poate oferi ajutor material sau se pot înscrie voluntari. Și Arhiepiscopia Iașilor folosește o platformă online pentru sprijin acordat refugiaților, intitulată „Fii de ajutor”.

Foto credit: Doxologia.ro

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente