Arhim. Casian Filip: Cel mai tânăr refugiat de la Sighetu Marmației avea vârsta de două săptămâni

Părintele Arhimandrit Casian Filip, coordonatorul Sectorului Social-Filantropic și Misionar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a relatat, în exclusivitate pentru Basilica.ro, vârsta celui mai tânăr refugiat din Ucraina: două săptămâni.

Bebelușul și mama lui au fost cazați la Centrul de zi pentru copii „Emanuel” din Sighetu Marmației al Bisericii Greco-Catolice.

Transportul și masa au fost oferite de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului.

„Majoritatea mamelor trec granița cu doi-trei copii de mână”, spune părintele arhimandrit. De aceea, ajutoarele umanitare oferite conțin și dulciuri.

Coloana din Ucraina se întinde pe cel puțin 10 kilometri și procesarea călătorilor este foarte lentă pe partea ucraineană.

Vârsta celui mai tânăr refugiat de sâmbătă la Sighetu Marmației: două săptămâni. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

„De aceea, am distribuit mâncare și dincolo de graniță: patru portbagaje de alimente, oferite în colaborare cu Crucea Roșie și alte organizații”, a precizat coordonatorul activităților social-filantropice al eparhiei Maramureșului.

„Toată lumea este speriată. Le e teamă să vorbească despre ceea ce se întâmplă. Spun că au rude rămase acasă”, mai relatează arhimandritul.

Dacă sunt văzuți comentând ceva la televizor, familiile rămase în urmă ar putea avea probleme într-o țară divizată de război.

„Pentru a le câștiga încrederea, am apelat la preoții din episcopie care le cunosc limba și la comitetele ucrainene. Le-am arătat disponibilitatea noastră de a ajuta și le-am spus că ea vine din inimă. Nu vrem nimic în schimb de la ei.”

Vârsta celui mai tânăr refugiat de sâmbătă din Vama Sighet: două săptămâni. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Unii dintre refugiații ajunși în România au venit pe jos, după ce un tren care venea de la Kiev s-a oprit dincolo de Lvov. Calea ferată fusese aruncată în aer, a mai relatat reprezentantul eparhiei.

Vezi și:

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente