Parohia Niculițel a dus trei tone de ajutoare într-un sat românesc de dincolo de granița Ucrainei: Reacția localnicilor

Aproximativ trei tone de ajutoare umanitare de la Parohiile Niculițel I și II au ajuns joi după amiază în regiunea Odesa a Ucrainei, pentru a sprijini un sat românesc din apropiere de graniță: Satu Nou. Reacția localnicilor a fost emoționantă: „Doamne ajută și pace caselor dumneavoastră, fiindcă în ziua de azi pacea e tare scumpă!”

Transportul a fost însoțit de parohii Ion Onea și Iulian Talpiș, care au trecut Dunărea prin Vama Isaccea, colaborând cu protopopii din regiunile ucrainene Ismail și Reni pentru îndeplinirea formalităților vamale.

Odată cu fluxul de refugiați, la apelul eparhiilor și al parohiilor de la graniță, românii au trimis ajutoare. „Am rămas uimiți. Din toată țara au venit tiruri cu alimente, cu haine, cu toate cele necesare pentru igienă”, a declarat Părintele Paroh Ion Onea, de la Parohia Niculițel I, pentru Radio Trintas.

Majoritatea refugiaților sunt în tranzit, iar Protoieria Niculițel cazează zilnic câte 50 dintre ei, care se pregătesc să-și continue drumul spre vest.

„Și, pentru că bisericile sunt pline cu alimente, astăzi am încărcat un camion și vom merge prima dată în Ucraina”, a mai spus părintele paroh.

„Avem în partea Ucrainei șase sate de români. Am vorbit cu preoții de acolo și nevoile sunt mult mai mari, pentru că nu-și mai pot procura alimente. Avem acolo chiar și un azil de bătrâni, 30 de bătrâni.”

Reacția localnicilor a fost emoționantă. Aliona Volkova, directoarea căminului de vârstnici a declarat:

Doamne ajută și pace caselor dumneavoastră, fiindcă în ziua de azi pacea e tare scumpă. Mulțumesc Episcopiei Tulcii și Părintelui Ion. Suntem foarte bucuroși și ne vor fi foarte de folos. În regiune mai avem un orfelinat și alte sate și spitale care mai au nevoie de câte ceva. Vă mulțumim cu închinăciune până la pământ și vă rugăm să ne mai ajutați!

La Satu Nou au ajuns în următoarele ore alimente și obiecte de necesitate pentru azilul de bătrâni, dar și pentru mamele cu copii: scutece, biberoane și lapte praf. „Dorim să facem cât mai multe transporturi de acest fel”, a mai declarat parohul pentru Ziarul Lumina.


Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.

S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii. Inițiativele de sprijin pentru refugiați sunt coordonate prin platforma „Ajută cu bucurie”, unde se poate oferi ajutor material sau se pot înscrie voluntari.

Foto credit: Parohia Niculițel I

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente