Expoziție de icoane bizantine în Catedrala Catolică din Getafe

La catedrala catolică Santa Maria Magdalena din Getafe a fost vernisată luni, 18 ianuarie 2016, o expoziţie de icoane pe lemn. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, expoziţia a fost organizată de către Parohia Ortodoxă Română Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea – Valdemoro și Parohia Ortodoxă Română Sfântul Nicodim de la Tismana– Getafe, în colaborare cu Episcopia Catolică de Getafe. Expoziţia, cu intrare liberă, poate fi vizitată în perioada 18 ianuarie – 02 februarie 2016.

“Pe simezele impresionantei Catedrale Episcopale au fost expuse 25 de lucrări originale ale Grupului de pictori «REVELAŢIE», format în majoritate din licenţiaţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Secţia Artă Sacră. Între aceştia: pr. Ciprian Măluţan, Domiţian Simonca, Claudiu Coldea, Cristina Simona Andruşcă, Sergiu Andruşcă. Alături de ei, alte tinere talente: Ovidiu Pușcașiu și Ligia Daniela Şerban din Bucureşti şi Adrian Dundev din Botoşani”, a precizat Pr. Dorin Cătălin Sas de la Parohia Ortodoxă RomânăSfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea – Valdemoro.

Cu ocazia vernisajului care a avut loc luni, 18 ianuarie 2016, au rostit alocuţiuni: preotul catolic EnriqueAlfonso Roldán Pérez, gazda binevoitoare a evenimentului, PC Pr. Cristian Deac, parohul Parohiei Ortodoxe Române Sfântul Nicodim de la Tismana Getafe, şi curatorul expoziţiei, Pr. Dorin Cătălin Sas de la Parohia Ortodoxă Română“Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea”Valdemoro, care a făcut referire la simbolistica și rolul icoanei în tradiția ortodoxă, mulţumind totodată organizatorilor pentru colaborare şi tuturor participanţilor pentru interesul manifestat.

La final, a luat cuvântul și Excelența Sa Don Joachin María Lόpez de Andujar, Episcopul Diocezei catolice de Getafe, amintind că acest act cu totul special, cu reverberații profunde pe plan confesional, are loc în prima zi din Săptămâna Mondială de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

Evenimentul a fost onorat şi de prezența doamnei Maria Hernández, delegata pentru Relații Ecumenice din cadrul Episcopiei Catolice de Getafe.

Publicul spaniol prezent la această manifestare cultural-spirituală a receptat cu mult interes conținutul discursurilor prezentate, adresând la final întrebări referitoare la subiectul expus.

După un periplu prin Valdemoro, Salamanca, Madrid și Almeria, în perioada următoare se intenţionează vernisarea acestei expoziţii în insula Lanzarote și în Episcopia Catolică de Malaga.

Comentarii Facebook


Știri recente