Episcopii ortodocşi din UK: „Întrunirea Sfântului şi Marelui Sinod este de o importanţă majoră”

„Considerăm că este de o importanţă majoră faptul de a depune orice efort, astfel încât Sfântul şi Marele Sinod să se întrunească şi să arate lumii unitatea sinodală a Bisericii” se menţionează într-un comunicat emis de Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Marea Britanie şi Irlanda. Şedinţa de lucru a adunării a avut loc sâmbătă, 04 iunie 2016, la Londra. Evenimentul a fost găzduit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, de Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Gheorghe” din capitala Marii Britanii.

Pe ordinea de zi a Adunării Episcopilor Ortodocşi din Marea Britanie şi Irlanda s-a aflat, ca subiect de dezbatere, şi Sfântul şi Marele Sinod.

Şedinţa de lucru a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii. Slujba a fost săvârşită de: Înaltpreasfinţitul Părinte Grigorios, Arhiepiscop de Thyateira şi Marea Britanie (Patriarhia Ecumenică), Înaltpreasfinţitul Părinte Elisey, Arhiepiscop de Souroj (Biserica Ortodoxă Rusă), Înaltpreasfinţitul Părinte Jean, Arhiepiscop de Harioupolis (Arhiepiscopia Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală, Patriarhia Ecumenică), Preasfinţitul Părinte Athanasios de Tropaios, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei de Thyateira şi Marea Britanie şi Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei (Biserica Ortodoxă Română).

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul a rostit, în numele Mitropolitului Iosif , un cuvânt de mulţumire:

Întâi de toate, aş vrea să vă mărturisesc că pentru comunitatea noastră ortodoxă românească este o mare onoare şi o minunată binecuvântare faptul că membrii Adunării episcopale din Marea Britanie şi Irlanda au acceptat să vină şi să liturghisim împreună, punând astfel în evidenţă unitatea noastră de credinţă şi slujire ortodoxă. În al doilea rând, am o puternică nădejde că lumina necreată a Învierii lui Hristos, de care ne bucurăm în această perioadă pascală, va transfigura această lume, care, din păcate, este profund marcată de instabilitate socială, sărăcie, violenţă ideologică asupra familiei tradiţionale, de migraţie şi de agresivitatea ateismului militant asupra tinerilor noştri. Hristos ne încredinţează că dacă faptele noastre cele bune vor fi ca lumina care luminează întru întuneric, atunci noi înşine vom fi o mărturie vie a faptului că Preasfânta Treime se slăveşte prin noi şi locuieşte în noi, iar oamenii vor avea reperul drumului spre credinţa cea adevărată şi dreaptă. În final, aş vrea să vă mulţumesc, în numele Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, pentru osteneală şi dragostea de a fi împreună-rugători în cadrul Dumnezeieştii Liturghii pe care am săvârşit-o astăzi. Hristos a înviat!

În legătură cu Sfântul şi Marele Sinod,  Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Marea Britanie şi Irlanda a emis, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Ignatie, următorul comunicat:

Noi, Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Marea Britanie şi Irlanda, întruniţi la Parohia Ortodoxă Română din Londra, conform statutului nostru, am aflat cu profundă nelinişte de recentele evoluţii care pun în pericol convocarea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Concelebrand astăzi în duhul unităţii şi al dragostei, considerăm că este de o importanţă majoră faptul de a depune orice efort astfel încât Sfântul şi Marele Sinod să se întrunească şi să arate lumii unitatea sinodală a Bisericii.

Într-o perioada a incertitudinii, creştinii ortodocşi privesc la Sfântul şi Marele Sinod ca o afirmare vitală a speranţei. Astfel, chemăm tot clerul şi poporul dreptcredincios din eparhiile noastre să înalţe rugăciuni fierbinţi pentru ca să fie depăşite toate obstacolele, iar harul Duhului Sfânt să lucreze, astfel încât Bisericile noastre mame să se întrunească în unitatea lui Hristos.

746e3e43-c754-4c49-9b1c-7590858523a2

Comentarii Facebook


Știri recente

Fundația Sf. Macrina oferă educație pentru sănătate și daruri în produse de igienă pentru persoane vulnerabile social

Fundația „Sfânta Macrina”- Ajutor şi Recuperare Medico-Socială pentru Copii în Dificultate (A.R.M.S), organizație înființată de Arhiepiscopia Bucureștilor, desfășoară, în perioada 18 septembrie – 10 octombrie 2023, ateliere gratuite de educație pentru sănătate în beneficiul persoanelor…