Șantierul Catedralei Mântuirii Neamului

Pe șantierul viitoarei Catedrale Patriarhale, peste 250 de muncitori lucrează zilnic la înălțarea locașului de cult. În prezent au fost executate 70% din lucrări, muncitorii fiind concentrați acum între cotele +27,00 – +40,00 metri, informează TRINITAS TV.

Clădirea Catedralei, situată peste cota +0,00 m, va avea o lungime de 126,10 de metri, o lățime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv, în conformitate cu cerințele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul și altarul situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord și sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar peste naos se înalță turla principală (Pantocratorul). Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra lui se ridică turla clopotniță.

Patriarhia Română le mulțumește tuturor celor care, prin cuvânt şi faptă, au sprijinit sau vor sprijini realizarea acestui edificiu, care reprezintă o necesitate liturgică practică şi un simbol al spiritualităţii şi demnității româneşti.

Detalii despre etapele construirii locașului de cult, despre arhitectură, dar și despre simbolistică puteți afla consultând site-ul catedralaneamului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente