Singurul lăcaş de cult din România închinat Sfântului Grigorie Palama şi-a sărbătorit hramul (VIDEO)

Hram Politehnică 2017

Singurul locaș de cult din România ce îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Grigorie Palama și-a sărbătorit hramul miercuri, 14 noiembrie 2017. Situată în campusul Universității ,,Politehnica”, biserica reuneşte în rugăciune atât studenți, cât şi numeroşi credincioşi care caută ocrotirea Sfântului Grigorie. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți condus de pr. Protoiereu Costel Burlacu, delegatul Patriarhului României.

Omilia a fost rostit de părintele profesor Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, care a evidențiat aspectele esențiale din viața Sfântului Grigorie Palama. Părintele profesor a făcut referire, de asemenea, la contribuţia părintelui Dumitru Stăniloae în redescoperirea şi promovarea teologiei Sfântului Grigorie Palama, pe care a numit-o teologia autentică a Răsăritului ortodox.

Invoc persoana părintelui Dumitru Stăniloae pentru că biserica aceasta și gândul afierosirii ei Sfântului Grigorie Palama este legat de numele său, bucurându-se mult și lăsându-ne cuvinte înscrise în istoricul acestui sfânt locaș atunci când a fost anunțat că tinerii studenți creștini ortodocși vor ridica o biserică închinată sfântului, a spus părintele profesor Constantin Coman.

Părintele Costel Burlacu, Protoiereul Protopopiatului Sector 6, a subliniat, în cuvântul rostit la finalul slujbei, faptul că acest paraclis universitar urmează întru totul viața Sfântului Grigorie Palama, în primul rând prin viața de familie duhovnicească. El a oferit exemplu de foşti şi actuali studenţi ai Universității Politehnica din București care vin aici împreună cu copiii lor pentru a-și întări credința și pentru a stărui întru totul urmând exemplul Sfântului Grigorie Palama prin rugăciune.

Rectorul Universității ,,Politehnica”, prof. Mihnea Costoiu, prezent la eveniment, a afirmat că sărbătoarea ocrotitorului paraclisului universitar din Politehnică a reprezentat o bucurie pentru toți cei care lucrează sau trudesc în Universitate, pentru că sunt foarte mulți studenți și foști studenți prezenți frecvent în această biserică.

Părinții care slujesc aici au reușit să creeze un mediu extraordinar, o mare familie care se adună zi de zi aici și se ajută foarte mult reciproc, a declarat prof. Mihnea Costoiu pentru Trinitas TV.

Biserica ,,Sfântul Grigorie Palama” a fost sfințită de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, împreună cu Patriarhul Teoctist al României, în data de 26 octombrie 1999, cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Pictura bisericii a fost sfințită în anul 2010 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Parohul Bisericii, Părintele Marian Mihai, a evidenţiat dragostea studenţilor şi a profesorilor de la Universitate pentru Sfântul Grigorie Palama şi a explicat că tinerii s-au atașat de învățătura sfântului și de acest paraclis, precum și de comunitatea care s-a închegat și este încă la început de drum.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii acestui sfânt locaș trecuți la Domnul. Răspunsurile la strană atât la slujba Privegherii, cât și la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente