Retrospectivă 2022: Cele mai importante apariții la Editurile Patriarhiei Române

Privim în urmă la ceas de bilanț: Editurile Patriarhiei au continuat și anul acesta munca misionară realizată prin intermediul cuvântului tipărit.

Au fost publicate volume în contextului Anului omagial și comemorativ 2022, cărți duhovnicești, texte liturgice, teologice și dogmatice, dar și interviuri sau editoriale apărute inițial în Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Cărți despre misiunea Bisericii Ortodoxe Române

Volumul mai cuprinde articole, mesaje aniversare și comemorative, pastorale și alte texte semnate de Patriarhul Daniel.

Conține date, fotografii, istorii și hărți detaliate pe figuri, foarte utile pentru identificarea mormintelor de clerici și teologi.

„În era supra-abundenței informaționale, tiparul bisericesc rămâne o cale sigură de aflare a adevărului de credință și un refugiu pentru liniștea personală”, au transmis editorii în volumul monografic.

Ediția a treia a acestei lucrări este îmbogățită cu 39 de texte al căror scop este „acela de a sensibiliza pe cititori privind modul în care credința creștină ortodoxă rodește în oameni și se reflectă în evenimentele semnificative sau în împliniri spirituale, în viața poporului român, ieri și azi”.

Texte liturgice și canonice

  • „Canoanele Bisericii Ortodoxe” (Ed. Basilica) în trei volume bilingve, greacă-română, în traducerea Pr. Răzvan Perșa, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Pentru fiecare grupă de canoane sunt prezentate contextul istoric, doctrinar și canonic al apariției lor, bibliografia actuală, cea suplimentară și bibliografia pentru interpretarea particulară a canoanelor, precum și concordanța canoanelor.

  • „Slujba Sfântului Cuvios Simeon Noul Teolog” și „Viața, Acatistul și Paraclisul Sfântului Simeon Noul Teolog” (Ed. Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă) au fost publicate în contextul Anului comemorativ 2022.

Textul slujbei și al paraclisului au fost aprobate de Sfântul Sinod la finalul anului trecut. Acestea au fost traduse din greacă de Arhim. Chiril Lovin de la Mănăstirea Antim, iar acatistul reproduce textul deja publicat în română, în anul 2015.

  • „Slujba Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeei” și „Viața și acatistul Sfântului Ierarh Diadoh al Foticeei” au fost publicate ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod de a-l înscrie pe Sfântul Ierarh Diadoh, începând cu anul 2023, în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române.

Icoana sfântului împreună cu textul slujbei și al paraclisului au fost aprobate de Sfântul Sinod la finalul anului trecut. Traducerea textelor originale din limba greacă a fost făcută de Arhimandritul Chiril Lovin de la Mănăstirea Antim din București.

Sfântul Ierarh Diadoh va fi sărbătorit anual în Biserica Ortodoxă Română în data de 29 martie, împreună cu Sfinții Mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul.

  • „Slujba Sfântului Ierarh Grigorie Palama” și Viața, Acatistul și Paraclisul Sfântului Grigorie Palama” (Ed. Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă) au fost publicate în contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
  • „Anuarul Liturgic și Tipiconal 2023” (Ed. Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă) cuprinde îndrumări tipiconale pentru fiecare zi din an și vine în ajutorul preoților și cântăreților bisericești din Patriarhia Română.

Îndrumările tipiconale lămuresc anumite schimbări din timpul anului liturgic.

În contextul Anului comemorativ 2023, dedicat imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Patriarhia Română, Volumul are imprimate pe copertă icoanele Sfântului Andrei Criteanul și Sfântului Ioan Damaschin, ambii imnografi care au compus multe cântări din slujbele Bisericii.

Vieți ale sfinților

  • Volumul bilingv „Istoria Sfintei Cuvioase Teofana Basarab” de Răzvan Mihai Clipici (Ed. Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă), a fost publicată ca urmare a canonizării primei monahii din istorie cunoscută ca fiind de origine română.

Cartea prezintă în mod amănunțit dovezile și argumentele istorice conform cărora Sfânta Teofana Basarab a fost o sfântă isihastă.

Teologie și dogmatică

  • „Taina cuvântului în teologia Sfântului Sofronie” (Ed. Basilica) de Arhim. Petros Vryzas, egumenul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, cu un cuvânt înainte de Arhim. Zaharia Zaharou, prezintă o parte din învățăturile Sfântului Sofronie cu privire la rugăciunea isihastă, descoperirea Cuvântului lui Dumnezeu și Cuvântul ca rod al contemplării Luminii necreate.

„Sfântul Sofronie înțelegea teologia ca stare a petrecerii în Dumnezeu” scrie arhimandritul în prefața sa.

Învățăturile Sfântului Sofronie fac deseori referire la scrierile despre vederea Luminii necreate ale Sfinților Simeon Noul Teolog și Grigorie Palama, doi dintre sfinții Anului Comemorativ 2022 în Biserica Ortodoxă Română.

„Original concepută și precis argumentată, scrisă într-o stilistică impecabilă, ni-l recomandă pe autorul ei drept o speranță confirmată a noii generații de teologi ortodocși români afirmată în ultimul deceniu”, scrie Arhid. prof. Ioan I. Ică Jr. în prefața cărții.

„Evitând să fie recunoscut drept instituție, monahismul răâne ascuns de ochii lumii acesteia, ceea ce îi conferă libertatea desăvârșită și absolută de a exista și de a se manifesta numai în planul duhovnicesc, ocârmuit doar de puterea Duhului Sfânt”, scrie autorul în Introducere.

„Dacă monahismul ar deveni instituție, ar înceta să mai fie viață «în afara taberei lumii acesteia» (Evrei 13, 13); și-ar pierde puterea harică a smereniei și caracterul prorocesc și paradoxal prin care se descoperă și păzește adevărul lui Dumnezeu pe pământ.”

Scrieri duhovnicești

Volumul a marcat împlinirea a două decenii de la aducerea unui fragment din moaștele Sf. Ier. Nectarie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.

Actualitate socială și pastorală

Volumul este structurat în patru secțiuni, primele două sunt orientate spre frumusețea netrecătoare a Împărăției Cerurilor, iar celelalte două spre trăirea creștină în ziua de astăzi.

În Cuvântul introductiv, Episcopul Siluan al Italiei îi anunță pe cititori că vor face cunoștință cu „memoria vie a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care constituie, de fapt, Istoria Bisericii Ortodoxe Române de pe pământul Italiei”.


Această retrospectivă a lăsat pe dinafară multe alte apariții folositoare. Pentru mai multe informații, accesați magazinul online cartibisericesti.ro.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente