Patriarhul: Românii sunt acasă în comunitățile liturgice românești din întreaga lume. Este o stare de demnitate

„E o patrie pe care o poartă cu ei în suflet românii. Acel acasă se găsește mai ales în comunitățile liturgice românești”, a afirmat miercuri Patriarhul Daniel. „Trebuie să îi iubim pe toți cei care se află printre străini, fiindcă astfel păstrăm comuniunea românească. Această comuniune bazată pe credință ortodoxă și spiritualitate românească nu este o strategie, ci o stare de demnitate.”

„Dacă ei uită țara și noi uităm pe cei plecați, ne aflăm într-o stare de sărăcire și răcire spirituală”, a continuat Preafericirea Sa, menționând că Biserica îi pomenește la slujbe pe românii de pretutindeni.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul ceremoniei de decernare a Ordinului „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” unor ierarhi, clerici și mireni care au promovat mesajul Anului omagial 2021, an dedicat de Patriarhia Română temei pastorației românilor din afara granițelor.

„Ținem să subliniem faptul că fenomenul migrației, sau emigrației românilor în afara granițelor actuale ale României este unic în istoria poporului român”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a enumerat locurile din lume în care se concentrează prezența diasporei române: în comunitățile istorice de români care trăiesc de milenii în jurul granițelor actuale (Rep. Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria); în diaspora (Europa Occidentală, SUA și Canada, Australia și Noua Zeelandă, Africa de Sud, Turcia, Japonia); în Sf. Munte Athos.

„Deci este vorba despre o prezență românească foarte diferită și în același timp unitară prin unitatea de gândire și simțire, de cuget și simțire”, a afirmat Patriarhul României. „E o patrie pe care o poartă cu ei în suflet românii. Acel acasă se găsește mai ales în comunitățile liturgice românești.”

„Noi dorim, desigur, ca în viitorul apropiat, cât mai mulți români să se întoarcă acasă, pentru că noi nu avem experiența exilului de sute de ani, ca alte popoare, ci, în general, românii au un dor de casă și se vede aceasta mai ales la familiile la care copiii au rămas în România”, a continuat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh Daniel le-a mulțumit celor care au contribuit la cunoașterea fenomenului migrației românești și care „cu mult realism au arătat și avantajele, și dezavantajele plecării din România”.

„Niciodată în istoria Bisericii noastre nu s-a scos în evidență mai mult complexitatea sentimentelor românești din experiența exilului – din Evul Mediu până în secolul XX”, a spus Părintele Patriarh.

„Dragostea de patrie pe care au avut-o cei aflați în pribegie, dorul după patrie a fost o constantă. Când a slăbit foarte dramatic sentimentul patriotic, dragostea de patrie? În timpul comunismului, pentru că oamenii au fost deposedați de proprietatea particulară. Și, dacă nu au mai avut glie, s-au simțit că nu mai au patrie și au căzut în ispita aceasta: Patria este acolo unde ne simțim bine (lat. – Patria ubi bene).”

Patriarhul României a numit emisiunile realizate de jurnaliștii Centrului de Presă Basilica în contextul Anului omagial 2021 „izvoare de primenire a simțirii românești, a unității de cuget și simțire” și a afirmat că este „foarte greu de descris bogăția de sensuri, de nuanțe care a fost prezentată”.

Printre mirenii distinși miercuri cu Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” se numără Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, jurnaliști de la Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, de la postul public de radio și de la Televiziunea Română și de la publicația creștină independentă Lumea credinței.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente