Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale: Retrospectiva activităţii din timpul pandemiei

La finalul anului, Dănuț Prună, coordonator al echipei voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), a transmis pentru Basilica.ro o retrospectivă a activităților social-filantropice din timpul pandemiei.

El amintește că în anul 2019 voluntarii au desfășurat, preponderent, activități de natură medicală, respectiv, campaniile de „Prevenire și  depistare a cancerului de col uterin”, „Sănătate pentru sate”, precum și „Prevenție și educație pentru sănătate”, având în total 5600 de beneficiari și 42 de activități. Odată cu începutul pandemiei, aceste activități au avut de suferit.

Implică-te, împreună reușim mai mult!

„În anul 2020, după declanșarea pandemiei și începerea stării de urgență, din cauza restricțiilor impuse, nu am mai desfășurat acțiuni în cadrul campaniilor medicale. În schimb, a fost inițiată o nouă campanie, ‹Implică-te, împreună reușim mai mult!›, specifică acestei perioade pandemice, concentrându-ne, în special, pe ajutorarea persoanelor  vulnerabile, bătrâni singuri, familii cu mulți copii, persoanelor cu dizabilități, și cu multe alte situații tot mai complexe”, declară Dănuț Prună.

În cadrul campaniei „Implică-te, împreună reușim mai mult!”, voluntarii au ajutat în anul 2020, în cadrul a peste 200 de deplasări, mai mult de 4500 de familii. În paralel, au sprijinit și spitalele implicate direct în lupta cu Covid-19.

„În anul 2021, în cadrul campaniei ‹Implică-te, împreună reușim mai mult!›, am continuat să sprijinim persoanele vulnerabile. Mai exact, am ajutat 4100 de familii, în cele peste 200 de acțiuni social-filantropice pe care le-am desfășurat. Numai pe parcursul lunii decembrie a anului 2021 am oferit daruri pentru peste 1900 de copii, din județele: Prahova, Galați, Vaslui, Olt, Teleorman, Dâmbovița, Ilfov și București” spune voluntarul.

De la începutul pandemiei până în prezent, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au venit în sprijinul personalului medical și al pacienților din spitalele aflate în prima linie a luptei cu virusul Covid-19. Totodată, au desfășurat aproximativ 400 de activități social-filantropice în 22 județe ale țării, ajutând aproximativ 8.600 de familii cu posibilități materiale reduse. Au fost sprijinite familii monoparentale, persoane cu dizabilități, bătrâni singuri, familii în care părinții și-au pierdut locurile de muncă, familii afectate de inundații severe și familii aflate în situații tot mai complexe.

Foto credit: Voluntarii CMN

Tot în cadrul campaniei „Implică-te, împreună reușim mai mult!”, voluntarii CMN au sprijinit ridicarea unei case pentru o familie aflată în dificultate, oferind materialele de construcție, mobilier și electrocasnicele necesare.

De asemenea, au oferit încălțăminte pentru aproximativ pentru 7000 de persoane.

Acțiuni medicale

„În perioada verii, când măsurile de prevenire a coronavirusului s-au relaxat, am desfășurat și 8 acțiuni medicale, mai exact 5 acțiuni în cadrul campaniei ‹Sănătate pentru sate› și 3 acțiuni în cadrul campaniei de ‹Prevenire și depistare a cancerului de col uterin›, având aproximativ 500 de beneficiari ale acestora. Ulterior, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de Covid și a restricțiilor impuse de valul 4 al pandemiei, am fost nevoiți să încetăm dar, sperăm ca peste puțin timp, să reluăm aceste acțiuni atât de benefice populației de la sate”, menționează coordonatorul voluntarilor.

Peste 9100 de persoane au beneficiat din 2015 până în prezent de consultații și consiliere medicală în diverse specialități, prin Campania „Sănătate pentru sate”.

Prevenire și depistare a cancerului de col uterin

În anul 2018, între Institutul Oncologic București și Patriarhia Română s-a semnat un protocol de colaborare în vederea organizării de acțiuni medicale cu caracter umanitar. Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale sprijină Institutul Oncologic București, din punct de vedere organizatoric, logistic și mediatic. Scopul acestei campanii este depistarea precoce a cancerului (col uterin, sân, colon-rect etc).

Cancerul de col uterin reprezintă pentru România o problemă de sănătate publică, anual fiind diagnosticate cu această boală peste 4.000 de femei, iar 2.000 de femei, în fiecare an, mor din cauza acestei boli. Suntem pe primul loc al incidenței cancerului de col uterin, aceasta fiind de 3 ori mai mare decât media ratei Uniunii Europene.

În perioada 2018-2021, au fost efectuate 29 de deplasări în diverse localități din județul Ilfov. 1000 femei au beneficiat de testul Papanicolau, precum și de alte investigații adiționale, iar o parte dintre acestea  au fost investigate clinic și la sân. De asemenea, persoanele investigate au primit și consiliere medicală de specialitate.

„Este evident faptul că această campanie a Patriarhiei Române are un real succes. Foarte multe femei din județul Ilfov, care s-au prezentat la punctele de recoltare, au identificat și tratat afecțiuni oncologice, inclusiv cancer de col uterin și complicațiile acestor maladii datorită campaniei de ‹Prevenire şi depistare a cancerului de col uterin›, organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic din București”.

Foto credit: Voluntarii CMN

De altfel, rezultate prezentate de către specialiștii Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” arată cât de necesară este campania de „Prevenire şi diagnosticare precoce a cancerului de col uterin”.

„O eventuală reproducere a acestei campanii la nivel național este de dorit, deoarece putem preconiza deja, pe baza rezultatelor actuale, că situația este comparabilă cu cea din zonele în care am implementat deja proiectul social-filantropic”, consideră Dănuț Prună.

Ajutor pentru elevi

„O altă campanie pe care am desfășurat-o este „Ajutor pentru elevi!”, un proiect menit să faciliteze accesul tinerilor la educație, prin oferirea celor necesare desfășurării optime a activităților școlare, respectiv: ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, cu mențiunea că, în unele situații, au fost oferite chiar și tablete și laptopuri pentru cursurile on-line”.

„Beneficiarii campaniei sunt copii ce provin din familii aflate în situație de dificultate economică, confirmată de rezultatele anchetei sociale făcute fie de asistența socială din zonă, fie de preoții din acele comunități care le cunosc foarte bine problemele”.

„Importanța programului ‹Ajutor pentru elevi!› este esențială în contextul determinat de statutul fruntaș, din păcate, al României, la capitolul abandonului școlar generat de starea accentuată de sărăcie, cu o statistică ce relevă nivelul ridicat de îngrijorare la nivel european”.

În anul 2021, voluntarii au însoțit grupuri de elevi din mediul rural la Muzeul Național al Aviației Române din capitală, acolo unde le-au oferit celor mici daruri, dar și lecții de mentorat. Am avut ca invitați specialiști din mai multe domenii care le-au vorbit copiilor despre dezvoltarea lor școlară și profesională, despre cum au ajuns să profeseze meseriile respective.

„Totodată, am ajuns și în câteva comunități rurale, unde am oferit ghiozdane complet echipate cu rechizite care sunt mai mult decât necesare copiilor, mai ales celor cărora familia nu își permite să le ofere cele de trebuință pentru a merge la școală. În dragostea de Dumnezeu și pentru slujirea semenilor aflați în nevoi, noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, ne exprimăm cele mai profunde sentimente de recunoștință pentru arhiereasca binecuvântare acordată”.

„Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru sprijinul oferit pe parcursul desfășurării întregii activități, iar cu ocazia sfârșitului de an calendaristic, îi urăm deplină sănătate trupească și sufletească, să aibă o slujire lungă, plină de bucurii și roade spirituale, pentru întreaga misiune a Bisericii Ortodoxe Române pe care o arhipăstorește, cât și pentru toate șansele oferite celor ce nădăjduiesc în ajutorul lui Dumezeu, Cel care lucrează prin oamenii săi”, transmite Dănuț Prună, voluntar coordonator.

Foto credit: Voluntarii CMN

Toate aceste campanii desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale s-au derulat sub atenta îndrumare a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru și cu Înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sâmbătă, 25 decembrie 2021, la sărbătoarea Nașterii Domnului, voluntarii au fost răsplătiți pentru efortul lor. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit voluntarilor activi diploma şi medalia anului omagial 2021

Foto credit: Voluntarii CMN

Comentarii Facebook


Știri recente