Sf. Ier. Varlaam, precursor al umanismului, a pus un monument literar religios la temelia civilizației românești

Academia Română a organizat vineri o conferință dedicată activității culturale a Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Academicienii l-au plasat în rândul cărturarilor care au pregătit umanismul în Țările Române, iar directorul Bibliotecii Sfântului Sinod a subliniat că pe opera lui s-a întemeiat civilizația românească – atât în plan religios, cât și cultural.

Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei, a deschis evenimentul, plasându-l pe Sf. Ier. Varlaam în rândul ierarhilor cărturari care au pregătit umanismul românesc.

„Mitropolitul Varlaam face parte din marea linie care merge de la Anastasie Crimca la Dosoftei. El rămâne o personalitate de prim rang, alături de Dosoftei și alți cărturari moldoveni, care au pregătit umanismul epocii lui Cantemir”, a spus Acad. Răzvan Theodorescu.

Viața și activitatea sfântului mitropolit au fost prezentate de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. „A trăit și L-a slujit pe Dumnezeu prin activitatea sa, pusă în slujba neamului românesc”, a subliniat ierarhul.

Cazania Mitropolitului Varlaam a fost restaurată și inclusă în expoziția inaugurată cu ocazia conferinței vinei, 8 iulie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Arhim. Policarp Chițescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a vorbit despre opera de căpătâi a mitropolitului moldovean.

Cazania lui Varlaam este biruința Ortodoxiei în rândul suflării omenești. Lucrarea este o operă de artă, un monument de limbă și simțire românească, închinat folosului de obște al tuturor românilor”, a spus directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

Cazania reprezintă, în mod evident, un pas înainte pentru generalizarea și oficializarea limbii române în cult. Ea nu a rămas o carte veche, ci constituie, alături de celelalte monumente de cărturărie tipărite la noi, însăși rădăcinile civilizației noastre românești, religioase, culturale și istorico-filologice”, a spus părinte arhimandrit Policarp Chițescu.

La conferință a fost vernisată și o expoziție de carte din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române și al Bibliotecii Academiei Române, printre exponate putând fi admirată și „Cazania lui Varlaam”, sau „Carte românească de învățătură la dumenecele preste an și la praznicele împărătești și la svănți mari”, tipărită la Iași în anul 1643, în Tipografia Domnească a Bisericii „Trei Ierarhi“. Cartea a fost restaurată de experții Academiei Române.


Conferința „Varlaam Mitropolitul – 365” a fost organizată pentru a marca 390 de ani de la urcarea pe tronul arhieresc al Mitropoliei Moldovei a ieromonahului Varlaam Moțoc, 385 de ani de la traducerea în limba română a Cazaniei care îi poartă numele, 365 de ani de la trecerea la cele veșnice a sfântului mitropolit și 15 ani de la canonizarea sa oficială de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente