Muzeul Național al Literaturii Române organizează conferința  „Varlaam Mitropolitul – 365”

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează vineri, 8 iulie, la sediul Academiei Române conferința  „Varlaam Mitropolitul – 365”, eveniment care marchează 365 de ani de la trecerea în veşnicie a Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei.

Evenimentul se desfăşoară în colaborare cu Academia Română și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, de la ora 13:00, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” (Calea Victoriei 125).

Vor participa: acad. Răzvan Theodorescu, membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia, Arhiepiscopul Calinic al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului,  Arhim. Policarp Chițulescu – consilier patriarhal şi directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, prof. univ. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române, conf. univ. dr. Nicolae Brînzea, preot, și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul General al MNLR.

Conferința va fi completată de o expoziție de carte veche și rară, precum și obiecte de cult restaurate, care aparțin patrimoniului MNLR și Bibliotecii Academiei Române.

Printre exponate se va afla și Cazania lui Varlaam sau Carte românească de învăţătură la dumenecele preste an şi la praznicele împărăteşti şi la svănţi mari, tipărită la Iaşi în anul 1643, în Tipografia Domnească a Bisericii „Trei Ierarhi“, document restaurat de experții-restauratori ai MNLR.

„Expoziția este un bun prilej pentru a valorifica obiecte de patrimoniu restaurate, uneori, printr-o muncă sisifică, comori de artă veche, atât de valoroase pentru istoria unui popor și a unei civilizații, și a le face cunoscute unui public larg”, au transmis organizatorii.

Expoziția este curatoriată de Gabriela Dumitrescu, șef serviciu Manuscrise și carte rară, Biblioteca Academiei Române.

Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei s-a născut în jurul anului 1590 într-o familie de răzeşi din ţinutul Neamţului şi a trecut la cele veşnice către sfârşitul anului 1657. A fost înscris în rândul sfinţilor în 12 februarie 2007 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

El este considerat a fi unul dintre întemeietorii limbii române literare. A tradus și compus mai multe lucrări de spiritualitate. Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe 30 august.

Foto credit: Public domain

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente