Patriarhul Daniel a acordat recent un interviu pentru emisiunea Universul credinței, difuzată la postul public de televiziune (TVR), cu prilejul aniversării a 10 ani de misiune patriarhală. În prima parte a interviului preluat din Reşedinţa Patriarhală, Patriarhul a prezentat stadiul Bisericii Ortodoxe Române la nivelul anului 2007 şi motivaţia ridicării Catedralei Naţionale.
Realizând o analiză a celor zece ani de Patriarhat, Părintele Patriarh Daniel a explicat că în anul 2007 Biserica Ortodoxă Română se afla într-un curs de continuitate, în acelaşi timp de amplificare a activităţilor sale pastorale, misionare, dar şi de intensificare a activităţilor social-filantropice.
La începutul misiunii sale, Patriarhul a identificat nevoia ridicării de locaşuri de cult, precum şi a intensificării educaţiei ortodoxe în rândul tinerilor.
A fost nevoie de noi lăcaşuri de cult, mai ales în cartierele noi. În al doilea rând, a fost educaţia tineretului, pentru că tineretul dorea să aibă o mai multă cunoaştere în privinţa credinţei şi ne-am impresionat cu toţii că în timpul Revoluţiei din 1989 o mulţime de tineri care nu făcut ore de religie în şcoală s-au rugat, au rostit rugăciunea «Tatăl Nostru», au arătat credinţa moştenită din familie şi prin lucrarea discretă, dar eficientă a multor preoţi din parohie. Construirea de biserici, dar şi zidirea duhovnicească, edificarea spirituală a sufletului, aceasta pot fi numite Biserica din exterior şi Biserica din sufletul omului. Acestea erau priorităţi.
O altă prioritate era legată de diaspora română, dar şi de o organizare pastorală mai eficientă. Preafericitul Părinte Daniel şi-a stabilit o grijă sporită pentru românii din diaspora, pentru că acest fenomen al migraţiei sau emigraţiei a devenit un fenomen nou necunoscut de Biserica noastră într-o proporţie atât de mare, mai ales după anul 2000. Pe de o parte, aveam nevoi urgente, de rezolvat în ţară. Pe de altă parte, Preafericrea Sa avea şi o grijă sporită faţă de românii din jurul graniţelor ţării şi din diaspora occidentală.
Anticipând potenţialul media ca difuzor al credinţei la o scară mai largă, Patriarhul a anunţat încă de la întronizare înfiinţarea Centrului de Presă Basilica.
În cuvântul de la întronizare am fixat priorităţile şi am arătat nevoia de a avea un post de radio, un post de televiziune şi un cotidian pentru a răspândi credinţa şi pentru trece dincolo de zidurile bisericii şi anume, a transmite liturghia mai ales pentru familiile vârstnice, pentru oameni în vârstă, pentru oameni bolnavi.
De aceea, a insistat Părintele Patriarh, se constată şi astăzi că cea mai iubită emisiune este Sfânta Liturghie. Aceasta este urmată de Vecernia transmisă seara de la Catedrala Patriarhală.
Am dorit să construim deodată cu biserica nouă, Catedrala Mântuirii Neamului, şi o biserică mai intensă în sufletele oamenilor. Posturile de Radio şi Televiziune Trinitas, precum şi Ziarul Lumina, au fost anunţate în 30 septembrie şi la hramul Catedralei Patriarhale, în 27 octombrie, erau funcţionale. Ne-a ajutat Dumnezeu ca în 3 săptămâni şi puţin să realizăm aceste reţele mediatice de comunicare, a evidenţiat Preafericirea Sa.
Patriarhul Daniel vorbeşte despre misiunea Bisericii în ultimii 10 ani
În continuare, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, unul dintre cele mai reprezentative pentru România ultimilor 10 ani.
O altă lucrare mare a fost anunţul că vom continua eforturile pentru a începe construirea Catedralei Mântuirii Neamului sau a eliberării poporului român de stăpâniri străine. Aceasta înseamnă mântuirea neamului, nu înseamnă mântuirea în sens teologic, ci într-un sens patriotic.
Patriarhul a explicat că acesta este un mandat primit de la înaintaşi. Nu a fost ideea noastră. Noi ne-am asumat împreună cu Sfântul Sinod, clerul şi credincioşii această sarcină, întrucât Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională cum o numim acum mai pe scurt, este o necesitate practică şi deodată are şi o valoare de simbol, adică un simbol al unei biserici dedicate comemorării eroilor poporului român din toate timpurile.
Primul interviu a fost acordat în seara zilei de 30 septembrie 2007, după ceremonia de întronizare. Înregistrările au avut loc la Reşedinţa Patriarhală.
Foto Credit: Robert Nicolae / Basilica.ro