Aproximativ 6500 de turiști au vizitat Mănăstirea Sümela în două zile

Mănăstirea Sümela din provincia turcească Trabzon, a fost vizitată de un număr impresionant de turiști în zilele de 4 – 5 iunie ale sărbătorii Eid al-Fitr ce marchează sfârșitul Ramadanului la musulmani.

Începând cu data de 22 septembrie 2015, mănăstirea a fost închisă pentru restaurare şi pentru consolidarea rocilor care înconjoară aşezământul monahal.

După redeschidere, edificiul religios a fost vizitat de 14.000 de turiști, informează Hurriyet Daily News.

Un număr record de vizitatori a fost stabilit în cele două zile ale sărbătorii Eid al-Fitr, însumând  aproximativ 6500 de turiști.

Pentru a facilita accesul, în luna martie a acestui an au fost demarate lucrările pentru amenajarea unei telecabine pe o distanță de 2,5 kilometri.

Mănăstirea Sumela

Tradiţia menţionează faptul că mănăstirea Sümela a fost întemeiată în anul 386, în timpul împăratului Teodosie I (375-395), de către doi călugări greci, Sofronie şi Barnaba.

Acești călugări au găsit o icoană a Fecioarei Maria într-una din peşterile muntelui Mela şi au decis să rămână acolo cu intenţia ridicării unei mănăstiri.

Între 1916 şi 1918, în timpul cuceririi Trapezuntului, mănăstirea a fost închisă pentru un timp de către ruşi.

A fost părăsită în 1922, când au început să aibă loc deportări de locuitori între Grecia şi Turcia în urma tratatului de la Laussane.

La 15 august 2010, după 88 de ani, a fost săvârşită prima slujbă arhierească de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în biserica restaurată parţial, un simbol al grecilor în Pont.

Foto credit: Home of Trabzon

 

Comentarii Facebook


Știri recente