Turiştii vor putea ajunge la Mănăstirea Sümela cu ajutorul unei telecabine

Lucrările pentru amenajarea unei telecabine în zona mănăstirii Sümela, Turcia, vor fi demarate la începutul lunii martie, au anunţat oficialităţile provinciei Trabzon.

Scopul principal al proiectului este de a înlesni accesul turiştilor la aşezământul monahal aflat la o altitudine de 1.200 m în munţii din regiunea Maçka, informează The Orthodox World.

Licitaţia pentru proiect va avea loc în data de 19 februarie, a declarat Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, primarul din Trabzon.

Telecabina va acoperi o distanţă de 2,5 kilometri şi îşi propune să ofere acces facil la mănăstirea veche de 1600 ani, care este vizitată de aproximativ 700.000 de oameni în fiecare an.

Oficialul districtului Maçka, Koray Koçan, a declarat că proiectul va duce la o creștere a numărului de turiști care vizitează mănăstirea Sümela, aşezată într-un loc deloc accesibil.

Mănăstirea Sumela

Tradiţia menţionează faptul că mănăstirea Sumela a fost întemeiată în anul 386, în timpul împăratului Teodosie I (375-395), de către doi călugări greci, Sofronie şi Barnaba.

Acești călugări au găsit o icoană a Fecioarei Maria într-una din peşterile muntelui Mela şi au decis să rămână acolo cu intenţia ridicării unei mănăstiri.

Între 1916 şi 1918, în timpul cuceririi Trapezuntului, mănăstirea a fost închisă pentru un timp de către ruşi.

A fost părăsită în 1922, când au început să aibă loc deportări de locuitori între Grecia şi Turcia în urma tratatului de la Laussane.

La 15 august 2010, după 88 de ani, a fost săvârşită prima slujbă arhierească de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în biserica restaurată parţial, un simbol al grecilor în Pont.

În ultima vreme, mănăstirea Sumela a trecut prin ample lucrări de restaurare.

Foto credit: WitR/Shutterstock

Comentarii Facebook


Știri recente