Mănăstirea Sümela a fost deschisă publicului după trei ani de restaurare

Mănăstirea Sümela din provincia turcească Trabzon a fost deschisă sâmbătă vizitatorilor după încheierea lucrărilor de restaurare care s-au întins pe o durată de trei ani.

Mănăstirea Sümela, situată pe o zonă abruptă și stâncoasă din muntele Karadağ din Valea Altındere, a fost închisă vizitatorilor încă din anul 2015 pentru un proces de restaurare, dar şi de consolidare a rocilor care înconjoară aşezământul monahal.

Vizitatorii pot ajunge cu maşina până la o parcare situată la 950 metri înălţime deaspura nivelului mării, iar de acolo trebuie parcursă o distanţă de aproximativ 1000 metri până la porţile mănăstirii.

Mănăstirea Sümela se află la o altitudine de 1200 metri, informează Hurriyet Daily News.

În viitorul apropiat, turiştii vor putea vizita aşezământul monahal cu ajutorul unei telecabine.

Mănăstirea Sumela

Tradiţia menţionează faptul că mănăstirea Sümela a fost întemeiată în anul 386, în timpul împăratului Teodosie I (375-395), de către doi călugări greci, Sofronie şi Barnaba.

Acești călugări au găsit o icoană a Fecioarei Maria într-una din peşterile muntelui Mela şi au decis să rămână acolo cu intenţia ridicării unei mănăstiri.

Între 1916 şi 1918, în timpul cuceririi Trapezuntului, mănăstirea a fost închisă pentru un timp de către ruşi.

A fost părăsită în 1922, când au început să aibă loc deportări de locuitori între Grecia şi Turcia în urma tratatului de la Laussane.

La 15 august 2010, după 88 de ani, a fost săvârşită prima slujbă arhierească de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în biserica restaurată parţial, un simbol al grecilor în Pont.

Foto credit: Hurriyet Daily News

Comentarii Facebook


Știri recente