Analiză la 12 ani de Basilica: Preferințele cititorilor de știri religioase în 12 puncte

În apropierea împlinirii a 12 ani de activitate am făcut un tur de forță printre cele aproape 100.000 de articole publicate pentru a vedea de ce citesc oamenii Basilica.ro.

În urma unei analize realizate, desigur, cu instrumentele și statisticile puse la dispoziție de Google, am sintetizat 12 tipuri de subiecte care suscită interesul cititorilor de știri religioase.

1. Comunicatele oficiale transmise de Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Printre cele mai accesate: Îndrumările și măsurile sanitare de respectat în perioada pandemiei, programul sfințirii Catedralei Naționale.

2. Informații și mesaje referitoare la actuala epidemie.
Studiul despre riscul infectării din potirul euharistic, Mesajele Patriarhului României, Pr. Necula despre serbarea Învierii în izolare, Mesajele Episcopului Italiei, Arhid. Sorin Mihalache despre criza coronavirus, Mesajele Președintelui Academiei Române, Procesiunile care au avut loc pentru izbăvirea de boală.

3. Rugăciuni.
Rugăciunea specială pentru încetarea pandemiei, Acatistele zilelor săptămânii, Rugăciuni la vreme de boală.

4. Evenimente tragice precum: cazul polițistului ucis la Timișoara, moartea Pr. Bărăscu de la Parava, Bacău sau a Pr. Lucian Roșu de la Torino.

5. Mărturii ale unor personalități din sport sau din alte domenii despre trăirea ortodoxă.
Cele mai citite materiale au fost despre: Mihai Neșu, Cătălin Moroșanu, Simona Halep, Novak Djokovic, Daniel Buzdugan, Alexandru Tudor și Jonathan Jackson.

6. Activitatea socială a Bisericii.
Articolul despre donațiile pe care le oferă lunar din salariul personal Patriarhul României, Materiale despre Centrul „Sfântul Leontie” de la Rădăuți, Donațiile Bisericii către spitale, spații carantină, activitatea filantropică în perioada pandemiei.

7. Reacțiile la ofense aduse Bisericii:
Schimbarea numelui Catedralei Naționale pe Google Maps, Spectacolul de teatru „Eu sunt. Și?”, Acad. Ioan Aurel Pop despre atacurile aduse Bisericii, controversatele panouri cu medici.

8. Articole explicative sau de spiritualitate:
Cine sunt cei 12 Apostoli, Lumina de la Ierusalim, Când îl serbează ortodocșii pe Sf. Valentin, Cine a numit prima dată România „Grădina Maicii Domnului”, Zile în care nu se fac nunți, Când poartă Patriarhul rasă neagră.

9. Cuvintele Patriarhului Daniel:
Predicile duminicale sau articole cu citate diverse precum: 12 citate despre pomenirea celor adormiți, 40 de citate despre post.

10. Materiale ample precum: Interviurile Basilica, Fotoreportaje, seria  „Săptămâna în imagini”.

11. Evenimente de anvergură:
Vizita a 3 Întâistătători la hramul Catedralei Patriarhale din 2017, sfințirea Catedralei Naționale, vizita Papei Francisc, trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Pimen, canonizări.

12. O altă categorie foarte accesată este Calendarul Ortodox.
Cel mai citit articol din această categorie a fost cel referitor la viața Sf. Trei Ierarhi (30 Ianuarie).

Cel mai accesat articol de la înființarea Agenției de știri Basilica până în prezent a fost comunicatul cu Îndrumări privind slujbele de Florii, din Săptămâna Mare şi de Paşti în condițiile stării de urgență cauzate de pandemia de coronavirus.

Foto credit: Basilica.ro


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente