„Multe sunt tendințele din zilele acestea, multe sunt mesajele care circulă cu fel de fel de conținuturi, cu fel de fel de îndemnuri, însă bine ar fi să căutăm mai mult către cele cerești, către cele dumnezeiești”, a spus Episcopul Siluan al Italiei la Radio Trinitas.
În interviul telefonic pe care l-a oferit Părintelui Teodor Gradinaciuc, Episcopul Ortodox Român al Italiei a vorbit despre amploarea epidemiei, despre starea de apăsare și de constrângere din Peninsulă. El a spus că este important să ne încredințăm Domnului în condiții de criză, dar „să nu fim nici copii la gândire”.
„Adică, să fim realiști și să înțelegem că este foarte important să păstrăm niște principii sănătoase de igienă și de profilaxie pentru a evita expuneri și primejdii inutile”.
Pe de altă parte, „Sus să avem inimile!”, cum ne învață Sfânta Liturghie. Să căutăm la Cel Care ne spune: „Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ”. Atunci, Lui să ne încredințăm!
La biserică auzim de atâtea ori: „Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”. Să începem acum, pentru că avem ocazia să trecem de la teorie la practică.
Preasfințitul Părinte Siluan a îndemnat „să ne punem încrederea în Dumnezeu, să ne rugăm unii pentru alții, să nu ne închidem în noi”.
Toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm
Ierarhul a explicat că expresia liturgică „Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm” nu se referă la viață doar de la un capăt la altul, ci la viața cu toate detaliile ei, cu toate temerile ei, cu toate speranțele, planurile și cu toate perspectivele, aspirațiile.
„Să o punem înaintea lui Dumnezeu și să ne folosim de tot sprijinul pe care îl pomeneam”, a recomandat Preasfinția Sa.
PS Siluan al Italiei a spus că acum este o ocazie bună de a ne întări „sistemul imunitar sufletesc” prin „înfruptarea” din Evanghelie și Psalmi, dar și prin toate mijloacele duhovnicești pe care le mai avem.
„Dacă putem să ne împărtășim, să o facem. Să se profite de aceasta și să ne folosim de perioada cât încă putem să mai mergem la biserică să ne spovedim, să ne împărtășim. Acum mulți duc dorul de a se spovedi și de a se împărtăși, mai ales că este perioada Postului, și sărmanii poate au așteptat această perioadă și acum nu pot să o mai facă. Să ne hrănim din orice hrană duhovnicească. Să nu uităm să chemăm numele Domnului”.
Vreme de întoarcere către Dumnezeu
În rugăciune, a adăugat Preasfinția Sa, să nu uităm să zicem și la plural: „miluiește-ne”, „iartă-ne”, „păzește-ne”, pentru că este vreme de întoarcere către Dumnezeu.
„Întoarcerea către Dumnezeu este, în esența ei, pocăința. Dar noi de multe ori o înțelegem ca o autoculpabilizare. Să ne întoarcem către Dumnezeu și să avem toată încrederea că Dumnezeu este Stăpân pe situație”.
Să fim încrezători că Domnul are ultimul cuvânt.
„Dacă îngăduie această perioadă, înseamnă că credința noastră în momentul de față este pusă la cernere, este pusă la încercare”, a explica Preasfinția Sa.
„Să ne ajute Domnul ca să putem să ne lăsăm în grija Lui, precum Domnul Hristos S-a lăsat și El în mâna Tatălui, în mod deplin. Să zicem Domnului: „Îndepărtează de la noi paharul acesta amar care se arată la orizont, dar nu precum voim noi, ci precum voiești Tu, precum știi Tu, pentru că voia Ta și gândul Tău sunt benefice pentru noi toți”.
„Să fim încredințați că prin cruce, prin suferință, vine bucurie la toată lumea. Pentru iudei, crucea era sminteală, pentru elini, nebunie, dar pentru noi, cei credincioși, este puterea lui Dumnezeu. Crucea nu este doar un semn pe care trebuie să îl facem mai serios, mai conștienți, ci este și o stare, deplina încredere în Dumnezeu, totala încredințare lui Dumnezeu cu nădejdea că nu ne va lăsa”.
„Să ne ajute Domnul să putem să cântăm și să strigăm în toate zările «Hristos a înviat!», să putem să cântăm și să avem încredere că ne ajută Domnul să ne bucurăm”.
Foto credit: Ziarul Lumina