4 lucruri despre criza Coronavirus de la un specialist în medicină și spiritualitate: Arhid. Sorin Mihalache

Arhidiaconul Adrian Sorin Mihalache, licențiat în matematică și teologie, având în același timp studii de filozofie, psihologie, fizică teoretică, medicină psiho-somatică și neuroștiințe fundamentale își exprimă punctul de vedere asupra crizei Coronavirus.

Arhid. Sorin Mihalache precizează de la început: „M-am documentat la nivelul meu, nefiind epidemiolog”. El folosește date oficiale și lucruri care s-au mai întâmplat în istorie pentru a puncta cum ar trebui să se raporteze creștinii la această situație.

Într-un clip publicat pe contul de YouTube al CDS Paris (Centrul Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae”-Paris), părintele subliniază patru lucruri de avut în vedere referitor la această pandemie:

1. Să fim raționali și credincioși

„Să reflectăm la raportul dintre credință și rațiune și să nu fim noi, creștinii, publicul predilect pentru a asimila și a răspândi conspirații non-științifice”.

2. Este o situație cunoscută în istoria medicinei

„Situația cu care noi astăzi ne confruntăm este o situație cunoscută în istoria medicinei. În ultimul secol au fost foarte multe situații. Noi nu le-am știut pentru că nu am avut parte de ele. Au vorbit cu anticipație despre faptul că vor exista pericole din zona coronavirusului pentru că ei (medicii, cercetătorii, n.r.) au văzut tipul de tulpină și au anticipat că dacă lucrurile vor merge mai departe așa probabil vom fi expuși unor astfel de riscuri”.

„Era o chestiune de timp până ca lumea să ajungă locul unei pandemii, având în vedere cum se cresc animalele, cum se consumă ele în unele locuri din lume și ce conectivitate globală avem prin această mobilitate profesională, mobilitate rezidențială, mobilitate turistică, circulație generală a mărfurilor. Lumea toată e un sat global. Imediat cum se întâmplă ceva într-un capăt de sat, toată lumea are de suferit”.

3. Dumnezeu nu este autorul răului

„Dumnezeu nu este autorul răului. Dumnezeu iubește lumea. Dumnezeu, ca iubire desăvârșită, nu pedepsește omul. Ar fi un Dumnezeu meschin dacă El s-ar ocupa de pedepsirea omului. El a făcut Universul, El este Atotputernic, El trăiește iubirea desăvârșită din veșnicie. Lui nu-i lipsește nimic. Pedepsirea omului nu i-ar crea nicio satisfacție”.

„Acest lucru îl vedem deplin în modul în care Hristos s-a rugat pentru evreii care L-au răstignit chiar pe El (…) Dacă nici pe cei care L-au adus la moarte Dumnezeu nu a fost mânios și a fost în stare de rugăciune către Dumnezeu tatăl, cum să credem că Dumnezeu ne bate pe noi cu aceste virusuri?”.

4. Este din cauza păcatelor mele

„Da, aceste rele care vin asupra mea sunt din cauza păcatelor mele. Asta poți să interpretezi. Din punct de vedere duhovnicesc, este pentru nevrednicia mea, da; dar nu pentru nevrednicia lor, a altora, ci pentru nevrednicia mea. Cât o interpretez pentru mine și din punct de vedere duhovnicesc este valabil, când încep să spun că oamenii sunt bătuți pentru că nu fac voia lui Dumnezeu, ies din zona spiritualității”.

Cele patru aspecte sunt rezumatul intervenției Părintelui Arhidiacon Sorin Mihalache. Vezi clipul integral:

Arhid. Sorin Mihalache realizează emisiunea „Lumina celui nevăzut” la Trinitas TV, este coordonator al Centrului de Studii Interdisciplinare în Religie şi Ştiinţă al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă” din Iaşi, fiind implicat şi în alte proiecte şi activităţi cu specific interdisciplinar.

În anul 2017, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru contribuţia constantă dusă în educația ortodoxă a tinerilor.

Sursă Foto: Ziarul de Sănătate

Comentarii Facebook


Știri recente