Un vis împlinit | La sfințirea catedralei orădene, PS Sofronie i-a evocat pe Mihai Viteazul și Regele Ferdinand

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a evocat duminică, la sfințirea Catedralei Episcopale din Oradea, două mari personalități istorice care au împlinit visul de unitate al românilor: Mihai Viteazul și Ferdinand Întregitorul.

El a amintit legăturile Voievodului Mihai Viteazul, primul unificator al românilor, cu Oradea: „Considerăm că nu este întâmplător faptul că așa a rânduit pronia lui Dumnezeu, ca exact pe locul unde a fost tabăra marelui nostru voievod să se ridice noua catedrală episcopală.”

Mihai Viteazul a trimis în 1598 ostași în apărarea Cetății Oradiei, asediată de turci, iar în 1600, cu exact 420 de ani în urmă, a trecut prin Oradea în drum spre Viena.

Astfel, a spus episcopul, statuia ecvestră a domnitorului își va găsi locul în mod firesc în fața catedralei ortodoxe atunci când se vor termina reamenajările din zonă, care vor include o piață cu pasaj subteran pentru mașini și spațiu pietonal.

Deoarece Catedrala Episcopală din Oradea a fost sfințită la aniversarea unui secol de la reactivarea ei după Marea Unire, ierarhul l-a evocat și pe Regele Ferdinand Întregitorul, care în 1919 i-a făgăduit viitorului Episcop Roman Ciorogariu: „Visul vostru se va împlini mai curând decât așteptați”.

Eparhia a fost reînființată prin decret regal în 1920, anul semnării Tratatului de la Trianon, prin care era recunoscută România Mare.

Părintele Episcop Sofronie a spus că sfințirea de sâmbătă a bisericii noi a Mănăstirii Izbuc și cea de duminică a Catedralei din Oradea la 100 de ani de la reactivarea eparhiei „vin ca ofrandă adusă lui Dumnezeu pentru tot ajutorul dat și în vremuri de restriște, dar și în clipe de bucurie”.

El le-a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și soborului de 20 de ierarhi prezenți la slujba de sfințire, autorităților care au sprijinit proiectul și „tuturor preoților, monahilor și credincioșilor din eparhie care au visat, au trudit, au sperat și au împlinit”.

De acum, a spus părintele episcop, „catedrala practic nu mai este doar a episcopiei, este a Oradiei”.


Decretul promulgat de Regele Ferdinand Întregitorul cu un secol în urmă, la 30 august 1920, avea un singur articol: „Vechea episcopie ortodoxă română din Oradea-Mare, în Ținutul Bihorului, se restatornicește în drepturile sale de odinioară”.

Tot în acest an se împlinesc 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, și 325 de ani de la menționarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695.

Între 1715-20 și 1920, chiar dacă Episcopia Oradiei nu a fost propriu-zis desfiinţată, autoritățile habsburgice nu au mai permis rezidența unui episcop ortodox în Oradea. În această perioadă, episcopii de la Arad au asigurat locotenența, fără a îngloba, însă, eparhia în Episcopia Aradului.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente