Mitropolitul Irineu în Pastorala de Paști: A merge în Galileea înseamnă să ieși din starea de frică spre lumina Învierii

„Deseori ne simțim neputincioși și descurajați în fața puterii răului, a conflictelor care sfâșie relațiile dintre oameni, a răspândirii nedreptății ca o ceață întunecată, a nenorocirilor războaielor din jurul nostru, a răutății care nu se mai termină”, scrie Mitropolitul Irineu al Olteniei în Pastorala de Paști din acest an.

„Poate că nu demult ne-am aflat față în față cu pierderea celor dragi sau poate că ne-a atins boala și am căzut ușor pradă deznădejdii și ni s-a uscat izvorul speranței. Fără îndoială, în asemenea situații, drumurile noastre s-au oprit în fața mormintelor și noi am rămas singuri și neputincioși, repetând întrebarea: De ce Doamne? De ce?” transmite părintele mitropolit.

Tot la fel gândeau și mironosițele care mergeau cu miresme la mormânt, explică Înaltpreasfinția Sa. Dar îndată „au trecut de la itinerarul trist spre mormânt la cel plin de bucurie spre ucenicii Mântuitorului, pentru a le spune nu numai că Domnul a înviat, ci și că El îi cheamă la o nouă întâlnire în Galileea”.

Ce înseamnă să mergi în Galileea

„Dar ce înseamnă să mergi în Galileea?” continuă pastorala înaltului ierarh. „În primul rând, a merge în Galileea înseamnă să ieși din starea de frică pentru a merge spre lumina Învierii Mântuitorului Hristos. Această îndreptare înseamnă să revii la sânul Bisericii, acolo unde a început viața ta când te-ai botezat.”

„Și, dacă Domnul i-a întâlnit și i-a chemat pentru prima dată pe ucenicii Săi în Galileea, se înțelege de la sine că și pe noi ne-a chemat la Sine în Biserică să-I fim ucenici. Deci, aveau nevoie să vină în Galileea ca să-L vadă pe Mântuitorul înviat, așa cum și noi avem nevoie imediată să revenim la Biserică, pentru a primi iubirea și harul Învierii Lui” afirmă Mitropolitul Irineu.

„Așadar, a te întoarce la harul Botezului este a te împăca cu Dumnezeu și a-ți redobândi nădejdea în care ai fost pecetluit prin Taina Mirungerii.”

Mântuitorul Iisus Hristos „ne spune că ne așteaptă să venim în Biserica Sa, acolo unde a început viața noastră de iubire cu El prin Botez”, continuă Înaltpreasfinția Sa.

Să ne grăbim spre chemarea iubirii lui Dumnezeu

„Oferindu-ne dragostea Sa fără margini, Domnul ne dă și puterea să ne ridicăm, pentru a începe să înaintăm spre El. Dar această putere și această înzestrare nu se pot împlini în afara Bisericii, acolo unde ne aducem aminte de mângâierea duioasă a primei noastre întâlniri cu El în Sfânta Liturghie.”

Mitropolitul Olteniei menționează și exemplul Sfântului Petru, care, fiind pe lacul din Galileea și văzându-L pe Domnul Hristos înviat, s-a aruncat imediat în apă pentru a înota rapid în întâmpinarea Lui.

„Aceste exemple ne dau convingerea că Învierea Domnului ne pune într-o mișcare duhovnicească rapidă: să mergem cu nădejde spre Împărăția cerurilor”, scrie părintele mitropolit. „Prin urmare, este necesar să ne grăbim să dobândim încredere în Dumnezeu și unii față de alții și să ne lăsăm copleșiți de vestea cea bună a Învierii Domnului.”

„Să ne grăbim să depășim certurile dintre noi și despărțirile, fie ele între soți, între copii și părinți sau de alt fel! Să deschidem inimile noastre spre cel sărac care are mai multă nevoie de noi! Să ne grăbim să parcurgem cărările de pace și de iubire între noi!” mai scrie Mitropolitul Olteniei spre finalul pastoralei sale.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente