PF Daniel la Catedrala Oradiei: Când biserica este plină, comunitatea ia forma de cruce îndreptată spre Înviere

Părintele Patriarh Daniel a spus duminică, la sfințirea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea, că bisericile sunt locuri în care învățăm taina Crucii și a Învierii. Planul de cruce al bisericilor noastre modelează și comunitatea credincioșilor prezenți într-o cruce orientată spre altarul Jertfei și Învierii, pe care se oficiază Sfânta Liturghie, a mai spus patriarhul.

Evanghelia zilei „ne arată că luarea Crucii și urmarea lui Hristos sunt calea mântuirii, sau a dobândirii vieții veșnice”, a precizat Patriarhul Daniel.

Mântuitorul Iisus Hristos a zis: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie”.

„Această Evanghelie este foarte scurtă din punct de vedere al textului, dar este foarte importantă pentru viața Bisericii în general și pentru viața fiecărui creștin în special”, a afirmat părintele patriarh.

El a menționat că lepădarea de sine și urmarea lui Hristos înseamnă:

  • transformarea iubirii egoiste și posesive în iubire milostivă și darnică;
  • răstignirea propriului egoism prin înfrânarea de la păcate și prin răbdarea necazurilor, a suferințelor, a încercărilor, a nedreptăților;
  • a crede în Hristos, a se ruga lui Hristos și a împlini poruncile iubirii lui Hristos: iubire față de Dumnezeu și față de semeni.

Scopul demersului este „de a transforma Crucea în scară către Înviere și de a transforma suferința în biruință prin ajutorul care vine de la Hristos cel răstignit și înviat”, a explicat patriarhul.

Biserica, spațiu în care simțim taina Crucii și Învierii

Iar locul predilect în care suntem ajutați să mergem pe această cale este Biserica: „Spațiul în care învățăm cel mai mult și simțim cel mai mult puterea harului Preasfintei Treimi, iubirea lui Hristos care ne ajută să transformăm suferința și singurătatea în speranță și în comuniune, spațiul acesta este Biserica.”

„De aceea, cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi, în Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, vom săvârși sfințirea catedralei cu hramul Învierea Domnului”, a adăugat el.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai spus că, prin semnele răstignirii păstrate în trupul Său înviat, „Hristos Domnul ne învață că niciodată Crucea nu se desparte de Înviere și Învierea de Cruce. Pentru că, în însăși iubirea smerită a Crucii Sale, se află ascunsă puterea Învierii Sale.”

De aceea, în noaptea de Paște, Învierea Domnului se proclamă prin gestul de ridicare a crucii în văzul tuturor, la care se adaugă lumânarea aprinsă și mărturisirea: Hristos a înviat!

„Învierea este Slava iubirii smerite a Sfintei Cruci”, a concluzionat Părintele Patriarh. „Deci taina Crucii și a Învierii este taina esențială fiecărei biserici, lăcaș de cult, dar și a vieții fiecărui creștin, căci prin botez ne răstignim împreună cu Hristos și înviem împreună cu Hristos”.

Pe Calea Crucii nu putem merge decât ajutați de Hristos

Este o cale pe care nu putem merge decât împreună cu Domnul: „Hristos ne cere să urmăm și Îi urmăm Lui, ca să primim ajutorul Lui. Nimeni nu poate împlini Evanghelia lui Hristos fără ajutorul lui Hristos. «Fără Mine nu puteți face nimic.» Adică nimic bun, spune Mântuitorul”.

„Locul, spațiul în care noi simțim taina Crucii și a Învierii lui Hristos este Sfânta Biserică”, a adăugat Patriarhul României.

La final, el le-a spus celor prezenți la ceremonie că vor fi stropiți după sfințire „cu aceeași apă sfințită cu care a fost sfințită și catedrala, deoarece „conținutul acestei biserici de zid este Biserica lui Hristos ca și comunitate. Și comunitatea, când biserica este plină, ia forma bisericii, formă de cruce îndreptată spre Înviere”, a încheiat Preafericirea Sa.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente