Cum arată și ce odoare are noua biserică a Mănăstirii Izbuc, sfințită sâmbătă de PF Daniel

Părintele Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Oradiei, a relatat sâmbătă mai multe informații despre Mănăstirea Izbuc și noua ei biserică sfințită de Patriarhul României.

Noua biserică o are ca model pe cea a Mănăstirii cneziale Ravaniţa din Serbia (1377), iar pridvorul, cupolele şi crucile sunt inspirate de biserica mare a Mănăstirii Cozia.

Biserica este acoperită cu tablă de cupru, placată în exterior cu piatră românească, având trei rozete din marmură grecească. La interior placajele sunt făcute cu marmură de Kavala, din Grecia. Iconostasul din marmură este lucrat la Tesalonic. Policandrul este realizat tot în Grecia.

Pictura în tehnica frescă a fost realizată de o echipă de pictori de la Bucureşti, coordonată de prof. Alexandru Nicolau.

Ușile altarului și întregul mobilier al bisericii sunt făcute la Arad. Ferestrele au rame din lemn stratificat și vitralii realizate în Italia de un artist plastic bihorean, Amalia Verzea.

Pridvorul bisericii a fost pictat în tehnica mozaicului de o echipă de artişti de la Art Georgies din Iaşi.

Izvorul mănăstirii

Numele mănăstirii vine de la izvorul unic în Europa, declarat monument al naturii încă dinainte de anul 1989. Acesta izbucnește la suprafață doar la anumite intervale: uneori doar pentru câteva zile, alteori timp de luni sau chiar ani. Anul trecut a țâșnit la suprafață de sărbătoarea Sf. Ilie, 20 iulie 2019, iar anul acesta în ziua de vineri a primei săptămâni din Postul Mare, 6 martie 2020.

Apa izvorului are puteri vindecătoare, mărturie stând numeroasele declarații lăsate de pelerini în Cartea de Aur a Mănăstirii.

Sfinte odoare

Sfintele odoare duhovnicești care se păstrează la mănăstire sunt numeroase:

  • o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dălhăuţi, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei;
  • o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul pictată în Sfântul Munte al Athosului, copie după o icoană făcătoare de minuni izbăvitoare de incendii de la Mănăstirea Hilandar;
  • o icoană care îl reprezintă pe Domnul Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, pictată de Părintele Arsenie Boca;
  • o icoană-relicvar cu fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci;
  • raclă cu fragmente din moaştele a 14 sfinţi;
  • o raclă cu fragment din mâna dreaptă, din rasa şi din sicriul Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina;
  • papucul Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei;
  • papucii Sfântului Gherasim din Kefalonia.

Mănăstirea Izbuc este considerată prima mănăstire ortodoxă din Ardeal, fiind atestată încă din secolul al XIV-lea la poalele Munţilor Codru Moma, la aproximativ 100 de kilometri de Oradea.

A fost reconstruită între anii 1928-1930, la inițiativa Episcopului Roman Ciorogariu, care a păstorit eparhia reînființată după Marea Unire.

Piatra de temelie a noii biserici a fost sfinţită în 16 mai 2010 de către Episcopul Sofronie al Oradiei.

Numită „Catedrala Munţilor Codru Moma”, are hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic” şi „Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina”.

Obștea mănăstirii este formată din 25 de monahi și cinci frați.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Izbuc


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente