Cum arată Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea

Catedrala din Oradea, care a fost sfințită de Patriarhul Daniel și alți 20 de ierarhi duminică, este construită în stilul bisericilor lui Ștefan cel Mare și împodobită cu mozaicuri inspirate de cel mai important monument al artei bizantine: Bazilica Sf. Sofia din Constantinopol.

Sfântul locaș se situează în Piața Emanuil Gojdu nr. 43, lângă vechea Cetate Oradea, de care este legat printr-un pod din lemn. Piatra de temelie s-a pus în 1995, de către Părintele Patriarh Teoctist. Clădirea are o înălțime de 65 de metri de la fundație până în vârful crucii și o amprentă la sol de 1.422 metri pătrați.

Hramul principal este „Învierea Domnului”, iar al doilea hram este „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Din anul 2005, când s-a amenajat un paraclis la demisol, s-a început slujirea liturgică, chiar dacă nu era definitivată construcția.

Catedrala este în apropierea vechii Cetăți Oradea, de care o leagă un pod de lemn. Vedere din interiorul zidurilor cetății. Foto credit: Facebook / Pelerin in Romania

Locașul de închinare este acoperit cu tablă de cupru, are în total șapte cruci pe turle și frontoane este placat la exterior cu marmură roșie și piatră de Podeni. La interior, este pavat cu marmură de Kavala, Grecia. Iconostasul este tot din marmură și a fost făcut la Tesalonic, în Grecia.

Cele cinci clopote au fost fabricate în atelierul de la Innsbruck, în Austria.

Catedrala are sistem de încălzire prin pardoseală și un sistem de degivrare sub scările principale de acces, pentru a evita înghețarea apei și alunecarea credincioșilor pe trepte.

Edificiul este construit în stilul arhitectural din epoca lui Ștefan cel Mare. Foto credit: Facebook / TTV Oradea

Fațada principală este împodobită cu icoana Învierii în mozaic, inspirată de un original de la Mănăstirea Daphni din Grecia.

Edificiul este construit în stilul ștefaniano-rareșian, despre care Părintele Episcop Sofronie a afirmat la sfințire că este „o arhitectură unică, de sinteză între Orient și Occident”. Aceasta s-a născut în Moldova și a fost adoptată și de sfintele locașuri din Banat și Transilvania, demonstrând unitatea ortodoxiei românești.

Mozaicurile au fost realizate de Art Georgies Iași. Foto credit: Facebook / Catedrala Episcopala Invierea Domnului Oradea oficial

„De asemeni o sinteză între Orient și Occident este și mozaicul care a fost așezat, cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul acesta, atât în absida Sfântului Altar, cât și în icoanele din iconostas”, a mai spus duminică Episcopul Oradiei. „Toate sunt inspirate după străvechi modele bizantine din jurul secolului al X-lea și al XI-lea”.

Mozaicul din absida altarului este inspirat după cel de la Catedrala Sfânta Sofia de la Kiev, care la rândul său a avut ca model mozaicul Bazilicii Sfânta Sofia din Constantinopol, a mai explicat ierarhul.

Ușile de la intrarea principală sunt și ele o copie după ușile Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol.

Icoanele în mozaic din iconostas și pictura în mozaic a absidei altarului (175 de metri pătrați) au fost făcute de o echipă de artiști de la Art Georgies din Iași.

La ușile împărătești și diaconești au fost montate dvere din catifea cusute și brodate în atelierele de croitorie de la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea.

Mozaicul absidei îl are ca model originar pe cel al Bazilicii Sf. Sofia din Constantinopol. Foto credit: Facebook / Catedrala Episcopala Invierea Domnului Oradea oficial

Proiectul edificării unei Catedrale episcopale în Oradea datează de un secol, de la reînființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei în anul 1920. Credincioșii aveau atunci o catedrală episcopală provizorie, căreia Episcopul ctitor al reactivatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei, Roman Ciorogariu (1920-1936), îi dăduse numele de „Biserica cu Lună”.

Catedrala actuală este numită și „Catedrala cu Soare”.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Ovi D. Pop Photo


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…