Starețul Mănăstirii Izbuc a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române

Patriarhul Daniel i-a conferit sâmbătă Arhimandritului Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarhul mănăstirilor din Episcopia Oradiei, Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. Au primit distincții și alți sprijinitori ai lucrărilor eparhiei. Părintele Patriarh a oferit mai multe daruri Mănăstirii Izbuc.

Evenimentul a avut loc cu prilejul sfințirii noii biserici a mănăstirii, care are loc la împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Oradiei și la 100 de ani de la reînființarea ei după Marea Unire.

„Cu prilejul sfinţirii noii biserici a Mănăstirii Izbuc, dorim să exprimăm, împreună cu Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, aprecierea şi preţuirea noastră pentru toată lucrarea care s-a desfăşurat aici cu multă osteneală, evlavie şi iubire jertfelnică”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Totodată, felicităm întreaga comunitate monahală a Mănăstirii Izbuc, luminată de evlavie şi hărnicie, pe toţi ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lăcaș din țară şi străinătate, precum şi pe toți ierarhii, clericii şi credincioșii prezenți la acest eveniment sfânt şi solemn de spiritualitate creștină şi demnitate românească”,  a adăugat Patriarhul României.

Arhim. Mihail Tărău a spus: „Acum, la cea dintâi vizită a unui Patriarh al României la Sfânta Mănăstire Izbuc, cu smerită metanie și adâncă recunoștință îmi îndrept mulțumirea către Preafericirea Voastră pentru că ați ostenit a veni și a binecuvânta rodul jertfelor ctitoricești și a rugăciunii neîncetate a viețuitorilor acestei mănăstiri”.

Starețul a mai mulțumit membrilor Sfântului Sinod care au participat la sfințirea noii bisericii, ctitorilor, binefăcătorilor, preoților de la parohiile din cuprinsul episcopiei, pelerinilor și oficialităților.

Pentru sprijinul oferit la ctitorirea noii bisericii și la alte lucrări ale eparhiei, s-au mai acordat următoarele distincții:

Ordinul Sfântul Antim Ivireanul

  • Părintelui Adrian Dumitru Caba, Consilier pentru cimitire monumente și servicii funerare din Episcopia Oradiei

Ordinul Sanctus Stefanus Magnus

  • domnului profesor Cornel Popa Senator în Senatul României și fost președinte al Consiliului Județean Bihor
  • domnului profesor Ioan Man vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor
  • domnului economist Florian Serac Director General al companiei Turism Felix
  • domnului Ioan Stana Director General al SC Cristian SRL și al SC Tauber Termal SRL

Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu

  • doamnei inginer Maria Stiole, fost Director General al SC Elvila SA Beiuș
  • doamnei Marioara Baciu, fost Administrator al SC Eurobac SRL
  • doamnei Dorina Luca, Administrator al Clinicii SC Auto Dorina Medical SRL și al Școlii de șoferi auto Dorina
  • doamnei Elena Pantea

Părintele Patriarh Daniel a oferit în dar pentru noua biserică a mănăstirii tămâie naturală de Oman („Tămâia Magilor”), un set de Sfinte Vase confecționate în Atelierele Patriarhiei Române, o cruce de binecuvântare și numeroase cărți de cult, printre care Apostolul, noua ediție, cu cele mai reprezentative miniaturi din manuscrisele de la mănăstirile românești, mai ales de la Mănăstirea Putna, și un Molitfelnic de 900 de pagini.

Credincioșii vor putea intra în Sfântul Altar al bisericii sfințite timp de o săptămână.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…