O colecție de artefacte unice în Europa prezintă cultura Cucuteni la Muzeul de Artă Eneolotică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia” din Piatra Neamț.
Potrivit Agerpres, muzeul a fost înființat în 2004, într-o clădire proiectată de arhitectul italian Carol Zani, ce a funcționat ca sediu de bancă între anii 1930 – 1948. La inițiativa lui Gheorghe Dumitroaia, muzeul a fost dedicat exclusiv culturii cucuteniene, din care face parte și Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni condus azi de dr. Constantin Preoteasa.
„La Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamț găzduim doar artefacte de prestigiu ale acestei civilizații, capodopere ale artei decorative și figurative cucuteniene, piese cu valoare artistică și cultică realizate exclusiv de meșteri specializați în domeniu”, a declarat dr. Constantin Preoteasa.
Piese unice în lume și istorie
Piesele expuse sunt clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural material mobil, cu exponate care nu se mai regăsesc în nicio altă manifestare culturală: vase specifice civilizației, statuete antropomorfe feminine, podoabe unice pentru întreaga preistorie europeană:
„Avem și unul din puținele tezaure de obiecte de podoabe, descoperite nu doar pentru întreaga civilizație, ci pentru întreaga preistorie europeană. Este vorba de tezaurul de obiecte de podoabă de la Brad – comuna Negri, județul Bacău”, a adăugat dr. Constantin Preoteasa.
Potrivit cercetătorului, Eneoliticul reprezintă o perioadă preistorică importantă, care marchează trecerea de la un mod de viață nomad la unul sedentar și agricol, cultura Cucuteni fiind cea mai prestigioasă perioadă din ultima parte a Europei Eneolitice. După dispariția acestei culturi, în regiune vor apărea populații agro-pastorale care vor pune bazele civilizațiilor din perioada bronzului.
Muzeul Cucuteni s-a bucurat de mai multe expoziții naționale și internaționale, unele organizate în capitale culturale europene, pe mai multe continente ale lumii. În apropierea muzeului, vizitatorii pot vedea și Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” și Turnul-Clopotniță, ambele ridicate de Sfântul Ștefan cel Mare.
Foto credit: Facebook / Muzeu Cucuteni