În ceea ce privește aplicarea reglementărilor Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, în Monitorul Oficial, partea I, nr. 717 (din data de 21 noiembrie 2013) și nr. 726 (din data de 26 noiembrie 2013) au fost publicate următoarele acte normative:
Decizia nr. 469 a primului-ministru privind înființarea Comitetului Interministerial pentru monitorizarea și sprijinirea punerii în aplicare a Legii nr.165/2013. Obiectivul principal al acestui comitet este acela al monitorizării și sprijinirii aplicării Legii nr. 165/2013, cu scopul prevenirii unor disfuncționalități sau întârzieri. Comitetul este condus de președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și este alcătuit din reprezentanți, la nivel de secretar de stat, ai autorităților publice centrale (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Cancelaria Primului-Ministru, Agenția Domeniile Statului).
Ordinul nr. 1857 al viceprim-ministrului, ministrul finanțelor publice, pentru aprobarea Procedurii de plată a sumelor din titlurile de plată emise în condițiile art. 41 alin. (4) din Legea nr. 165/2013. Actul normativ reglementează procedura de plată a sumelor specificate în titlurile de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în baza prevederilor art. 41, alin. (4) din Legea nr. 165/2013. În aceste condiții, ANRP este singura responsabilă pentru emiterea, realitatea, corectitudinea și legalitatea datelor înscrise pe titlurile de plată.
Potrivit art. 41 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, precum și a sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești, rămase definitive și irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 5 ani, în tranșe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014.
În baza datelor înscrise pe titlurile emise de ANRP, plata va fi făcută de către Ministerul Finanțelor Publice în termen de maximum 175 de zile de la primirea titlului.
Persoanele fizice sau juridice în cauză vor putea să ridice sumele înscrise pe titlurile de plată de la orice unitate bancară CEC Bank, pe baza următoarelor documente: act de identitate valabil (în cazul persoanelor fizice) sau certificat de înmatriculare la registrul comerțului (persoane fizice), procură specială autentificată, certificatul de moștenitor, originalul titlului de plată primit de la ANRP (se va reține de către bancă) și ordinul de retragere numerar sau ordinul de plată/dispoziția de transfer pentru plățile prin virament.
Pentru îndreptarea unor eventuale erori materiale, în ceea ce privește desfășurarea acestei proceduri, responsabilitatea revine Ministerului Finanțelor Publice și ANRP. (Articol semnat de Daniel-Grigore Filimon și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 5 decembrie 2013)