Pr. Costea apreciativ la adresa comunității arabe din capitală: Își păstrează identitatea | Un mesaj de sărbători: ميلاد مجيد

Puţine persoane ştiu că în capitala României există o comunitate ortodoxă arabă care, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, participă la slujbe în biserica Sfântul Spiridon Vechi.  „Deși comunitatea nu este una numeroasă, totuși aceasta este una inimoasă ce își dorește să păstreze identitatea de limbă și de credință”, a declarat pentru Basilica pr. Gheorghe Costea, preotul comunității române din Siria și Liban.

Dialogul a fost prilejuit de Ziua Limbii Arabe, sărbătorită anual în data de 18 decembrie.

„Acum 10 ani, în 2010, Secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a hotărât ca fiecare din cele 6 limbi oficiale din cadrul ONU să aibă o zi de celebrare. În ce privește limba arabă s-a decis ca această zi să marcheze ziua în care limba a fost acceptată ca limbă oficială în cadrul organizației – 18 decembrie 1973”, a precizat părintele Costea.

Deși poate mai puțini cunosc, trebuie să știm că limba arabă este folosită și de o comunitate destul de numeroasă de creștini ortodocși atât în Orient, cât mai ales în afara spațiului Orientului Mijlociu, de arabii creștini care în decursul anilor au fost nevoiți să se stabilească în diferite țări din întreaga lume.

Părintele Costea îl ajută pe Episcopul Qais Sadiq (Patriarhia Antiohiei) în păstorirea creştinilor ortodocşi arabi din Bucureşti, pe care îi apreciază pentru eforturile depuse în păstrarea identităţii lor.

„Cu toate că mulți din comunitate vorbesc acum limba română fiind în România de mulți ani, iar copii învață în limba română la diferite școli de aici, totuși ei simt nevoia ca prin participarea la Sf. Liturghie în limba arabă, dar și prin întâlnirile ce au loc pe lângă biserică după Liturghie, să mențină vie legătura cu Biserica mamă și cu tradiția ei arabă – orientală”.

Cu bincuvântarea Patriarhului Daniel, comunitatea antiohiană din Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2008. Îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ignatie al Antiohiei (20 decembrie).

„Pentru păstorirea noii comunități a fost rânduit de Preafericitul Părinte Ignatie al IV-lea Hazim, pe atunci Patriarh al Antiohiei și al Întregului Orient, Arhimandritul Qais Sadiq, actualul Vicar Patriarhal al Patriarhiei Antiohiei și Episcop de Erzurum și Armenia Mare. Comunitatea a primit binecuvântarea de a se aduna la Biserica Sf. Spiridon Vechi”, a precizat pr. Gheorghe Costea.

Alegerea acestei biserici pentru folosul duhovnicesc al comunităţii arabe are o importanță istorică, a spus Pr. Gheorghe Costea, deoarece la sfinţirea ei, în anul 1747, a participat și Patriarhul Silvestru al Antiohiei, iar după reclădirea ei (a fost demolată în timpul regimului comunist), în anul 1996, la sfințire a fost prezent vrednicul de pomenire, Patriarhul Ignatie al IV-lea Hazim.

Comunitatea arabă este foarte activă, a subliniat părintele Gheorghe Costea.

„Pe lângă participarea la Sf. Liturghie în limba arabă, care acum se săvârșește periodic și la Biserica Sf. Ilie Grant, credincioșii participă și la alte acțiuni ce au ca scop atât apropierea lor, cât și ajutorarea celor din jur. Astfel, în fiecare an, tinerii din comunitate au participat la activitățile desfăşurate în cadrul Întâlnirilor internaționale a Tinerilor Ortodocși, organizate în România în anii precedenți; dar și la diferite pelerinaje în țară spre a cunoaște bogățiile spirituale ale României”.

La finalul dialogului, părintele a transmis un mesaj pentru toţi cititorii basilica.ro, mai ales pentru persoanele cunoscătoare de limbă arabă.

„Pentru că ne apropiem cu pași repezi de marea sărbătoare a Nașterii Domnului vă salutăm cu tradițională urare arăbească: Milad majid! (ميلاد مجيد) – Nasterea Domnului cu slavă! Crăciun fericit!”.

Părintele Gheorghe Costea a fost hirotonit, în anul 2009, pentru comunitatea ortodoxă românească din Damasc. El este licenţiat licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian din Bucureşti, specializarea Teologie Pastorală şi al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, specializarea Limba Arabă.

Foto credit: Pr. Gheorghe Costea/Arhivă personală

Comentarii Facebook


Știri recente