Pelerinaj cu moaștele Sf. Gheorghe de la Cernica în Mărginimea Sibiului, ținutul natal al cuviosului

Cinstitul cap al Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, aflat în patrimoniul Mănăstirii Cernica, va fi purtat în pelerinaj în Mărginimea Sibiului în perioada 12-21 octombrie 2024.

Arhiepiscopia Sibiului organizează aducerea odorului cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni (21 octombrie), pentru a aniversa 275 de ani de la plecarea Cuviosului Gheorghe din localitatea natală, cu scopul de a-și dedica viața lui Dumnezeu.

Evenimentele liturgice și culturale sunt organizate prin efortul Protopopiatului Săliște în colaborare cu Mănăstirea Cernica și marchează revenirea în Săliștea natală a Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani după 275 de ani.

Program

  • 12-13 octombrie: moaștele vor fi în Catedrala „Sfânta Treime” din Sibiu;
  • 13-15 octombrie: moaștele ajung la Biserica „Sf. Parascheva” din Parohia Gura Râului II, jud. Sibiu; în 13 octombrie va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, iar în 14 octombrie Sfânta Liturghie de hramul bisericii mici (monument istoric), urmată de Taina Sfântului Maslu;
  • 15-17 octombrie: moaștele ajung la Biserica „Buna Vestire” a Parohiei Jina I, jud. Sibiu, unde va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, iar a doua zi Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” a Parohiei Jina II.
  • 17-19 octombrie: moaștele sunt purtate în pelerinaj până la biserica din Tilișca, jud. Sibiu unde va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, iar a doua zi Sfânta Liturghie;
  • 19-20 octombrie: sfintele moaște vor fi depuse spre cinstire la biserica din Sibiel, jud. Sibiu, unde va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, iar a doua zi Sfânta Liturghie.
  • 21 octombrie: sfintele moaște ajung la biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Brata) a Parohiei Săliște III, jud. Sibiu, unde vor fi oficiate Taina Sfântului Maslu și Sfânta Liturghie.

Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani (1730-1806)

Născut în 1730 în Săliștea Sibiului, Cuviosul Gheorghe a fost starețul Mănăstirii Cernica din 1 septembrie 1781 și până în 3 decembrie 1806, când a trecut la Domnul.

A venit la București la vârsta de 19 ani, cu dorința de a-și închina viața lui Dumnezeu. Aici a cunoscut un ierarh grec, pe care l-a urmat la Constantinopol. S-a stabilit împreună cu acesta la mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, unde a primit tunderea în monahism și a fost hirotonit ierodiacon.

După trecerea la Domnul a părintelui său duhovnicesc, s-a mutat în obștea Sfântului Paisie Velicikovski, care se stabilise tot în Athos. În 1752, a primit marea schimă monahală, apoi a fost hirotonit ieroschimonah pe seama obștii românești de la Schitul Sfântul Ilie.

În 1762, Ieroschimonahul Gheorghe s-a mutat în Moldova împreună cu starețul Paisie și cu alți 64 de ucenici. S-au stabilit inițial la Mănăstirea Dragomirna, apoi s-au mutat la Mănăstirea Secu și ulterior la Mănăstirea Neamț.

În 1781, după o înfățișare la Mitropolitul Grigorie al II-lea al Ungrovlahiei, a fost invitat în Arhiepiscopia Bucureștilor, pentru organizarea monahismului românesc din această eparhie.

Pentru înființarea unei comunități monahale după rânduiala athonită, a ales Mănăstirea Cernica, părăsită la acea vreme. După patru ani de muncă, mănăstirea a fost redeschisă, primind în primul an 16 frați, care, neavând chilii, dormeau în beci.

În următorii ani, obștea a crescut la 103 de monahi și frați, s-au construit chilii și arhondaric, iar rânduiala slujbelor era ca cea din Muntele Athos.

Domnitorul Nicolae Mavrogheni (1789-1791) i-a recunoscut Cuviosului Gheorghe rangul de arhimandrit și i-a încredințat conducerea Mănăstirii Curtea de Argeș în 1788, apoi, în 1792, conducerea Mănăstirii Căldărușani.

În decembrie 1806, Cuviosul Gheorghe s-a întors la Cernica, unde a trecut la cele veșnice în ziua a treia a lunii, lăsând monahilor un testament cu principiile și normele după care s-a ghidat în activitatea sa, un veritabil îndreptar al vieții călugărești.


Știri recente