Pastoraţia părinţilor şi a copiilor în atenţia Bisericii în anul 2020

Pentru anul 2020 ierarhii români au hotărât să acorde atenţie pastoraţiei părinților și copiilor, promovând în același timp modele de filantropi ortodocși români.

Hotărârea a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în toamna trecută la Reședința Patriarhală, sub președinția Patriarhului Daniel.

Ca urmare, Patriarhia a anunţat dubla tematică pentru 2020: „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Familia, mereu în atenţia Bisericii

Hotărârea reprezintă o continuare firească a activităţilor pe care Biserica Ortodoxă Română le desfășoară pentru familia creștină, numită adeseori de Patriarhul Daniel „binecuvântare şi icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate”.

Preocuparea faţă de integritatea familiei, mai ales sub aspect spiritual, s-a intensificat în timpul actualului patriarh, astfel că în anul 2009 a fost stabilită prin hotărâre de sinod o duminică, prima după 1 iunie, dedicată părinților și copiilor.

Anul acesta, Părintele Patriarh Daniel i-a îndemnat pe părinţi „să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să cultive credinţa, speranţa şi dragostea, libertatea de a face binele, nu răul, să aducă bucurie celor din jurul lor, să prețuiască spiritualitatea şi tradiţiile poporului român, oriunde s-ar afla”.

Pentru că familia trebuie să facă faţă multiplelor provocări şi crize din societatea contemporană, sinodul Bisericii Ortodoxe Române a apărat cu fermitate instituţia sacră întemeiată de Dumnezeu în Rai şi a expus punctul de vedere ortodox prin diferite pastorale sau enciclice.

Sinodalii au îndemnat ca „fiecare dintre noi trebuie să avem o permanentă preocupare față de familia noastră și față de viitorul familiei creștine și al neamului românesc”.

Pastoraţia copiilor şi părinţilor din diaspora

Interesul Bisericii faţă de educaţia pastorală a părinţilor şi copiilor se poate vedea şi în atenţia acordată proiectelor catehetice demarate în diaspora românească, a cincea cea mai mare din lume.

În ultimii ani, Patriarhia a organizat două proiecte de formare pentru „Şcoala de duminică” în eparhiile cu cel mai mare număr de români – Italia, Spania şi Portugalia – în vederea dezvoltării unor proiecte integrate care să răspundă mai bine necesităţilor spirituale ale familiilor aflate în afara graniţelor ţării.

La acestea se adaugă şi pastoraţia specifică contextului occidental aplicată de ierarhii români din diaspora. Pe lângă şcolile de duminică, taberele de vară reprezintă o altă modalitate concretă de misiune deoarece episcopii participă la aceste activităţi recreative împreună cu tinerii şi familiile lor.

Mitropolitul Iosif i-a însoţit pe copiii din Irlanda în tabăra de la Putna, Episcopul Macarie a mers în pelerinaj cu mai multe familii de români din Episcopia Europei de Nord, Episcopul Ioan Casian s-a jucat împreună cu tinerii participanţi la tabăra de la Toronto. Astfel de exemple pot continua.

Episcopul Canadei împreună cu tinerii din tabăra din Toronto. Foto credit: Epsicopia Canadei

Anul 2020

La fel ca în anii omagiali şi comemorativi precedenţi, tematica anului 2020 – pastoraţia părinţilor şi a copiilor – va fi fundamentată pe aspecte biblice şi patristice.

Pastoraţia familiei va fi abordată în context contemporan, fiind luate în calcul numeroasele pericole care ameninţă instituţia de bază a societăţii.

2020 va fi cel de-a treisprezecelea an cu o tematică specifică în Patriarhia Română, tradiţia fiind instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2008.

Tematicile anuale în perioada 2008-2019

  • 2008 – Anul jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii
  • 2009 – Anul comemorativ al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (+ 379) și al celorlalți Sfinți Capadocieni
  • 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești
  • 2011 – Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii
  • 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor
  • 2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anul comemorativ Dumitru Stăniloae
  • 2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni
  • 2015 – Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii
  • 2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti
  • 2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română
  • 2018 – Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918
  • 2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente