Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română

Biserica Ortodoxă Română va omagia în anul 2011 Sfânta Taină a Botezului și Sfânta Taină a Cununiei. În toată Patriarhia Română vor fi organizate de-a lungul anului evenimente dedicate înțelegerii și aprofundării învățăturii despre cele două Taine și importanței acestora în viața comunității credincioșilor și a societății în general.

„Din experiența anilor trecuți în primul rând conferințele semestriale preoțești vor fi organizate pe această temă, atât cea din primăvară cât și cea din toamnă, întrucât abordarea acestor două teme, Taina Sf. Botezul și a Sf. Cununii, este complexă din punct de vedere al fundamentelor scripturistice și tradiționale, aspectele istorice ale evoluției, dar și liturgice ale celor două sfinte taine și rolul lor în viața bisericească. În conferințe se va mai discuta abordarea celor două sfinte taine de către teologia patristică, dar și problemele care au apărut în epoca modernă”, a spus Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, după cum ne informează TRINITAS TV.

Profesorii de la instituțiile de învățământ teologic ortodox vor publica anul acesta cercetările lor legate de cele două Sfinte Taine și, în toate facultățile de Teologie și seminariile teologice se vor organiza conferințe și colocvii despre apărarea instituției sacre a familiei în fața provocărilor contextului contemporan secularizat.

„Seminariile teologice și Facultățile de Teologie din țara noastră vor organiza seminarii unde vor fi angajați în primul rând profesorii, dar și studenții și elevii seminariști. De asemenea, pentru marea masă de credincioși catehezele din anul acesta se vor orienta cu precădere spre aceste două teme, Botezul și Cununia. La orele de Religie, pe lângă ceea ce impune programa școlară se va insista ca atât la orele de curs cât și prin activități extracurriculare să se reflecteze asupra rolului botezului și al familiei. De asemenea, activitățile noastre din proiectul aflat la al treilea an de desfășurare ‘Hristos împărtășit copiilor’ se vor referi la aceste două teme”, a mai arătat Preasfinția Sa.

În toamna anului 2011, la Palatul Patriarhiei va fi organizată o expoziție tematică.

„Cu prilejul unei ședințe speciale a Sfântului Sinod se dorește vernisarea unei expoziții care să strângă la un loc cele mai frumoase icoane, cele mai frumoase broderii, miniaturi, alte lucrări de artă plastică religioasă dedicate acestor două teme. Anul trecut am avut un concurs național foarte reușit ‘Crezul meu’ dedicate Anului omagial al Crezului în care au fost angajați mii de tineri din țara noastră. Vom gândi și vom concepe un asemenea concurs și pentru anul acesta”, a mai precizat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Manifestările organizate în Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română vor fi susținute și mediatizate pe larg de Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, de mass-media bisericești eparhiale și de presa laică.

Comentarii Facebook


Știri recente