Moș Crăciun pentru copiii românilor, la doi pași de Turnul Eiffel

Sala de spectacole a Ambasadei României de la Paris a fost recent gazda unui spectacol de Crăciun al Școlii Române care ființează din anul 2005 în Orașul Luminii, informează „Ziarul Lumina”. Vedetele evenimentului au fost, desigur, cei puțin peste 30 de copii, elevi ai școlii, dar publicul a fost răsfățat și cu reprezentații ținute de artiștii invitați.

Spectacolul, realizat cu sprijinul Ambasadei României și al Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris, a fost un prilej real de a trăi în spirit românesc zilele speciale care premerg praznicului Nașterii Domnului. Copiii, părinții, invitații români, francezi și de alte naționalități au creat și au trăit un moment aparte iluminat de mesajele transmise prin poezii, cântece, colinde, dar și prin costumația micilor artiști care au purtat straie tradiționale românești. Programul serbării a cuprins un recital de colinde al unor colindători din Montreuil, momente artistice susținute de grupele de copii cu vârste între 3 și 12 ani, un recital Enescu-Debusy, în interpretarea lui Bogdan Bitica și a Raquelei Maghalles, un moment teatral al grupei Juniorii Siminică și, în final, un moment tradițional de sorcovă și plugușor cu nelipsitul său plesnet de bici și cu răgușitul buhai.

Au venit artiștii, mici și mari

Corul condus de Svetlana Apostolachi, originară din Republica Moldova, a cântat colinde românești vechi, culese, după spusele interpreților, de până la a treia generație de către colindătorii grupului. Marina Zarna este actriță și ține cursuri de teatru la Școala Română din Paris. Consideră că prin interacțiunea continuă și prin joc, ca și prin activitățile creative pe care le implică orele de teatru, copiii își pot însuși mult mai profund și autentic limba română. În același timp, copiii sunt în contact cu aspecte ale culturii din care provin părinții lor și la care, altfel, nu ar putea avea acces. În prezent, copiii au în lucru o scenetă pe care o vor scrie chiar ei, în echipă, și tot ei o vor juca în luna iunie. Părinții Marinei sunt de origine română, iar întreaga familie se află în Franța de câteva decenii. În ceea ce privește propria carieră teatrală, Marina Zarna și trupa din care face parte pregătesc în acest moment o piesă de teatru despre istoria României și despre diaspora și exil.

Ce au spus părinții

Părinții ne-au mărturisit că își duc copiii la Școala Română pentru că nu li se pare suficient să vorbească românește doar în cadrul familiei și că interacțiunea cu alți copii, într-un cadru cultural, îi motivează mai bine pe prichindei. Pentru ei e important ca micuții să nu piardă contactul cu o limbă și cu o cultură care e a originii lor, iar obiceiurile și tradițiile românești, cum sunt cele de iarnă, li se par părinților extrem de bogate și de vii și vor ca și copiii lor să le cunoască și să se bucure de ele. Aceasta este și părerea doamnei Cosmina Hușleag, care este una dintre educatoarele școlii și care are ambii copii înscriși la cursuri.

Școala românească din centrul Parisului

Pentru mai multe detalii legate de activitatea școlii am stat de vorbă cu vicepreședintele Școlii Române din Paris, domnul Ovidiu Gostian. ‘Școala a luat ființă în anul 2005, dar asociația care administrează instituția noastră s-a constituit anul trecut, în 2010, își amintește Ovidiu Gostian. E o asociație formată din părinți ai copiilor de la Școala Română și care alături de Ambasada României în Paris și de Institutul Cultural Român încearcă să-i educe pe copii în spiritul limbii și al culturii române. Există grupe de preșcolari și grupe de școlari. La grupa de preșcolari, ei învață cântecele, jocuri, învață să interacționeze unul cu altul românește, în timp ce grupa școlarilor învață să citească și să scrie românește. Anul acesta avem 34 de elevi, este o școală de duminică și este complementară școlii franceze. Copiii vin la școala noastră în fiecare duminică de la 10:00 la 12:00.’

Comentarii Facebook


Știri recente