Mănăstirea Cotmeana are un nou stareţ

Arhiepiscopul Calinic al Argeşului l-a instalat duminică pe noul stareţ al Mănăstirii Cotmeana, pr. protosinghel Daniil Niță. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei l-a prezentat pe noul egumen care va coordona cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească.   

Înaltpreasfinţia Sa a evidențiat activitatea administrativă, gospodărească și duhovnicească desfășurată de părintele Daniil Niță la mănăstirile argeșene Valea Mănăstirii și Trivale unde a fost stareț până în prezent.

Arhiepiscopul Calinic şi noul stareţ al Mănăstirii Cotmeana. Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului.

Cotmeana este considerată cea mai veche mănăstire din Ţara Românească, fiind atestată documentar pentru prima dată în 20 mai 1388, într-un hrisov din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân.

Construită în prima sa formă de Radu I, domnitorul Ţării Româneşti, biserica mănăstirii a fost refăcută de Mircea cel Bătrân între anii 1387-1389 şi restaurată în anul 1711 de Sfântul Constantin Brâncoveanu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Cotmeana. Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

După perioada regimului comunist, în anul 1990, cu grija şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă fiind aşezat ca stareţ al noii obşti monahale părintele Ioasaf Boiciuc.

Altar de credinţă strămoşească, Mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 630 de ani păstrând aprinsă candela credinţei creştine a poporului român-ortodox.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente