IPS Teofan în comuniune liturgică în Biserica Ortodoxă a Ciprului

În Duminica Sfintei Cruci Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit în Biserica Maicii Domnului – Panaghia Chryseleousa – din Strovolos, Cipru.

Ierarhul a oficiat oficiat în 19 martie 2017 Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, Mitropolit de Limassol, și cu Presfințiții Părinți Epifanie de Lidra și Grigorie de Mesaoria.

La eveniment au participat, pe lângă credincioșii ciprioți ai parohiei, și mulți credincioși români, slujba fiind oficiată în limbile greacă și română, informează Diac. Andrei Matei de la Biroul de Informații și Comunicare a Bisericii Ciprului.

În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, IPS Teofan a făcut referire la sensul textului evanghelic citit și la sărbătoarea Sfintei Cruci.

Ierarhul a amintit că viața creștinului este o luptă și o asceză de pocăință, smerenie, post și rugăciune.

Crucea ne învață că trebuie să ne orientăm în sus, către cele cerești și să nu ne lăsăm împovărați de grijile și patimile pământești. Să-l rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea puterea smereniei, fără de care nimeni nu poate să se apropie de Împărăția Sa cea Cerească, a adăugat Mitropolitul Moldovei.

Preasfințitul Părinte Grigorie de Mesaoria, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ciprului, împreună cu președintele consiliului parohial, au oferit ierarhului român o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Eleusa.

La final a avut loc o procesiune în jurul Bisericii cu icoana Maicii Domnului Eleusa și s-au depus coroane la busturile Arhiepiscopilor Ciprian și Macarie al III-lea.


Cu o zi înainte, sâmbătă, 18 martie, IPS Teofan, a participat la prezentarea Tomos-ului sărbătorilor dedicate Bisericii Chryseleousa, unde a citit mesajul său referitor la personalitatea Etnomartirului Ciprian și a transmis Arhiepiscopului Ciprului salutul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

IPS Teofan se află în Cipru cu ocazia împlinirii a  200 de ani de la restaurarea sfântului locaș amintit, ca invitat al Preafericitului Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului.

Cel care s-a ocupat de restaurarea Bisericii din Strovolos, Arhiepiscopul Ciprian al Ciprului, a locuit în Moldova timp de 20 de ani și a studiat la Iași teologia și filologia.

Foto credit: churchofcyprus.org

Comentarii Facebook


Știri recente