Cel care intră în mănăstire și dorește să devină monah trebuie să treacă mai întâi prin cele două etape premergătoare: noviciatul și rasoforia. Noviciatul este o perioadă de probă, în care fratele sau sora petrece un timp în mănăstire pentru a-și da seama dacă are vocație autentică pentru monahism. Rasoforia reprezintă un legământ mai strâns pe care novicele îl face cu Dumnezeu, fiind deseori asemănată cu o logodnă.
Mirenilor li se cuvine să-L iubească pe Dumnezeu, dar monahii nu trebuie să se mulțumească doar cu asta, ci trebuie să le ardă inima pentru Dumnezeu.
Părintele Proclu Nicău
Trecerea de la treapta de rasofor la cea de monah se face în cadrul slujbei de tundere în monahism, în care rasoforul depune cele trei voturi care stau la temelia viețuirii monahale: ascultarea, sărăcia și fecioria.
Anul acesta, la Mănăstirea Chiajna, singura mănăstire din sectorul 6 al Capitalei, a avut loc tunderea în monahism a rasoforului Dionisie care intrat în „ceata călugărilor” cu numele de Damaschin monahul.
Urmează o serie de făgăduințe pe care acesta le face „Stăpânului Hristos”, printre care se numără „ascultarea către mai‑marele şi către fraţii cei întru Hristos”, „păzirea în feciorie” și „răbdarea tuturor supărările şi strâmtorărilor vieţii celei monahiceşti, pentru împărăţia cerurilor.”
Monahul s-a dezbrăcat de omul cel vechi cu toate patimile lui, patimi care îl distrug, îl duc la pieire.
Starețul Dionisie de la Colciu
După tunderea propriu-zisă, monahul primește câteva obiecte, pe care le binecuvântează cel care săvârșește slujba, fiecare dintre acestea având o semnificație aparte.
Monahul primește apoi dulama, brâul, sandalele, rasa, potcapul, camilafca, mantia, metaniile și crucea.
Esența monahismului este redată foarte bine de către Părintele Dionisie de la Colciu, care amintește de cuvintele prorocului David: „Călugăria nu-i grea, că atunci nu s-ar fi făcut nimeni călugăr, dar are secretul acela pe care noi nu vrem să-l facem și-i cel mai ușor: «Smeritu-m-am și m-am mântuit» (Psalm 114:6)”.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat marți la o dublă sărbătoare: hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Mănăstirii Florești, județul Cluj. Înaltpreasfinția Sa a…
Întrunirea anuală metodică și de specialitate a preoților militari din Ministerul Afacerilor Interne s-a desfășurat în perioada 1-2 octombrie la Craiova, în prezența Părintelui Consilier Patriarhal Ciprian Ion Ioniță, coordonatorul Sectorului Social‑Filantropic al Administrației Patriarhale,…
Părintele Vlad Săcălean, medic rezident la clinica Universității din Freiburg, Germania, a studiat Medicina în plină pandemie și a ajuns la credință după ce obișnuința de a-și pune întrebări l-a condus într-un impas al cunoașterii.…
Academia Română este purtătoarea unui mesaj de sprijin la începutul lunii conștientizării cancerului de sân. Marți seară, clădirea celei mai prestigioase instituții de cultură, știință și artă a României a fost iluminată în roz, pentru…
Basilica.ro a întrebat câțiva studenți „boboci” de ce au ales Facultatea de Teologie Ortodoxă din București – în primul rând, de ce au ales Teologia. Tinerii, unii dintre ei deja specializați în alte domenii, mărturisesc că…