Episcopul Hușilor: Prin Euharistie ne reîmprospătăm haina sufletului

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a precizat dumincă credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală că „prin Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie noi nu facem altceva decât să ne reîmprospătăm, să facem curată haina sufletelor noastre”.

În omilia sa, Episcopul Ignatie a explicat paradoxul generat de pedepsirea celui aflat fără haină de nuntă, din pericopa evanghelică a Nunții fiului de împărat:

Preasfinția Sa a întrebat dacă „împăratul nu a fost nedrept să ceară unui om să aibă haină de nuntă, dacă nu i s-a dat șansa să se înveşmânteze aşa cum se cuvine, fiind luat prin surprindere?”

Totodată, „cum însă ceilalţi, care au fost chemaţi în aceeaşi manieră, tot de la răspântiile drumului, tot pe nepregătite, aveau haina de nuntă?”

Haina de care ni se vorbeşte nu este neapărat de natură fizică. Este vorba de veşmântul sufletului, a subliniat ierarhul.

„Toţi am primit o haină, în dar, la Sfântul Botez”, a explicat Episcopul Ignatie, iar „atunci se cântă: Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi îmbrăcat. Cu alte cuvinte, haina sufletului nostru este însuşi Hristos și o păstrezi luminată când nu o pătezi prin păcatele tale, prin negrija ta”.

Episcopul Hușilor a folosit o comparație a Sfântul Simeon Noul Teolog pentru omul care nu-şi dă seama că este îmbrăcat în Hristos: pe omul mort poţi să îl îmbraci în hainele cele mai frumoase, el nu conştientizează, oricât de elegant ar fi.

„Aşa este şi creştinul, el este îmbrăcat în Hristos, dar nu conştientizează că este îmbrăcat în lumină, dacă este mort din punct de vedere spiritual”, a evidențiat Preasfinția Sa.

Foto credit: din Arhiva Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente