PS Siluan al Ungariei – locţiitor al Episcopiei Dacia Felix. Ierarhul a oficiat prima vizită în Eparhie

PS Siulan al Ungariei v păstori eparhia Dacia Felix

Mitropolitul Banatului și Episcopul Ortodox Român al Ungariei au efectuat recent o vizită de lucru în cadrul Episcopiei Daciei Felix, Serbia, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Vizita a fost prilejuită de preluarea temporară, pentru o perioadă de un an, începând cu 1 august 2017, a conducerii Eparhiei Daciei Felix de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Acest fapt are loc în urma cererii de retragere, pe motive de sănătate, înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu.

Cei doi Ierarhi au fost întâmpinați la Reședința Eparhială din Vârșeț de Preasfințitul Părinte Daniil și ceilalți membri din Permanența Eparhială a Episcopiei Daciei Felix, între care s-au numărat: Părintele Moise Ianăș, Vicar Eparhial I, Părintele Emanuel Tăpălagă, Vicar Eparhial II și  Domnul Gheorghe Dinu, Consulul General al României la Vârșeț.

Preasfințitul Părinte Daniil a prezentat oaspeților sediul Eparhiei și a avut loc predarea, din punct de vedere administrativ și financiar, conducerii Eparhiei către Episcopul din Ungaria, pentru perioada stabilită de Sfântul Sinod.

În aceeași zi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Preasfințitul Părinte Daniil și Preasfințitul Părinte Siluan au fost primiți de Preasfințitul Părinte Nikanor, Episcopul Ortodox Sârb al Vârșețului, căruia i-a fost prezentată modificarea operată în conducerea administrativă a Episcopiei Daciei Felix.

Marți, 1 august 2017, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum în Catedrala Ortodoxă Românească cu hramul „Înălțarea Domnului”, din Vârșeț.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Siluan a prezidat ședința de lucru cu preoții din cadrul Episcopiei Daciei Felix, prezentându-le acestora hotărârea Sfântului Sinod și aducând mulțumiri Preasfințitului Părinte Daniil pentru prodigioasa activitate teologică, culturală și arhierească depusă vreme de 16 ani în fruntea Episcopiei Daciei Felix. Ierarhul i-a urat acestuia multă sănătate și spor în lucrarea teologică pe care o va desfășura și în continuare.

La final, preoții au primit binecuvântarea Ierarhului și au înmânat câte o listă cu realizările, problemele și situațiile din parohiile pe care le conduc.

În aceeași zi, Preasfințitul Părinte Siluan a efectuat o vizită și la Casa „Butoarcă”, imobil dăruit Episcopiei în anii 1980 de către avocatul Alexandru Butoarcă, în care actualmente se află sediul și birourile de lucru ale Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia.

Comentarii Facebook


Știri recente