De Sfinţii Trei Ierarhi, Patriarhul oferă Paraclisului Facultăţii de Teologie din Bucureşti un set de veşminte

Patriarhul României a dăruit Paraclisului universitar Sf. Ecaterina un set de veşminte liturgice necesar slujbelor în sobor. Cadoul a fost oferit în contextul hramului închinat ocrotitorilor învăţământului teologic, Sfinţii Trei Ierarhi, sărbătoriţi în 30 ianuarie.

„Darul Preafericirii Sale a venit în urma unei nevoi, această prestigioasă instituție atât de importantă pentru Biserică şi pentru societatea românească neavând un set de veșminte unitare, potrivite din punct de vedere cultic pentru prăznuirea sfinților, precum Sfânta Muceniță Ecaterina, hramul istoric al paraclisului facultății, și nedeținând nici fonduri necesare pentru confecționarea unora”, a declarat pentru Ziarul Lumina protos. Joachim Bejenariu, directorul Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Veşmintele au fost realizate la Atelierul de broderie Altarul al Serviciului colportaj București şi sunt confecţionate din țesătură de mătase, cu fir metalic, în culorile alb, auriu și roșu, având model crucea patriarhală.

Setul este alcătuit din treisprezece veșminte preoțești, două diaconești, un set acoperăminte sfinte vase (potir mare pentru slujba în sobor), un set acoperăminte sfinte vase (potir mic pentru slujba cu un singur preot), un set paterițe și două discuri pentru acoperit sfinte vase.

Hram la Facultatea de Teologie

Veşmintele vor fi sfinţite sâmbătă, 30 ianuarie 2021, înainte de Sfânta Liturghie care va fi prezidată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Cu prilejul hramului va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru profesorii trecuţi la cele veşnice, iar la final va avea loc lansarea Anuarului facultăţii pentru anul 2020 şi volumul Studia Doctoralia, care cuprinde studiile doctoranzilor prezentate în luna septembrie la Congresul naţional de la Mănăstirea Caraiman (2019).

În facultate va fi vernisată o expoziţie de icoane realizate de studenţii de la Artă Sacră.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente