Calendar Ortodox 24 noiembrie
Sfântul Sfinţit Mucenic Clement, Episcopul Romei
Era roman de neam, a fost adus la Hristos de marii Apostoli Petru şi Pavel. Clement a fost al treilea episcop al Romei, după Lin şi Anaclet, timp de zece ani.
A fost botezat de Sfântul Apostol Petru, devenind astfel un adevărat discipol al lui Hristos. Văzând râvna cu care predica Adevărul, păgânii l-au denunțat împăratului Traian, sub acuzația că aduce hulă zeităților păgâne. Trimis în exil în Crimea, mulți dintre discipolii lui l-au urmat în mod voluntar, preferând să meargă în exil decât să trăiască fără el.
A scris o epistolă corintenilor, în anul 96, fiindcă se răzvrătiseră împotriva preoţilor. După ce a fost citită epistola în biserici, corintenii şi-au recunoscut vina. Sfântul Clement a suferit în timpul prigoanei lui Traian (98-117), fiind surghiunit în Cherson (Crimeea de astăzi). Acolo a fost aruncat în mare, fiindu-i legată de gât o ancoră de corabie.
Troparul, glas 4 (audio)
Astăzi se bucură cetatea Romei cu bucurie duhovnicească, primind binecuvântarea Împăratului Hristos întru prăznuirea arhipăstorului ei, părintelui nostru Clement, urmașul lui Petru și lauda Apostolilor, care pentru dragostea Stăpânului nu a băgat în seamă adâncul mării și sufletul său l-a dat în palma ziditorului, pe care pururi îl roagă să mântuiască sufletele noastre.
Sfântul Sfinţit Mucenic Petru, Episcopul Alexandriei
A păstorit cu înţelepciune şi curaj în timpul prigoanei lui Diocleţian. Fiind izgonit din scaun, umbla prin Fenicia şi Palestina, întărind pe creştini prin scrisori şi rugăciune.
Domnul Hristos i S-a arătat Sfântului Petru într-o vedenie, cerându-i să nu-l facă pe ereticul Arie urmaşul său. A pătimit moarte martirică, prin tăierea capului, la porunca împăratului Maximin (305-313), pentru că a reuşit să aducă pe mulţi păgâni la creştinism.
Troparul, glas 4:
Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.
Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat – păzirea poruncilor)
Textul evanghelic (Luca 18:18-27)
În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus și L-a întrebat, zicând: Bunule învățător, ce să fac ca să moștenesc viața de veci? Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numești bun? Nimeni nu este bun, decât Unul Dumnezeu. Știi poruncile: «Să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta». Iar el a zis: Toate acestea le-am păzit din tinerețile mele.
Auzind, Iisus i-a zis: Încă una îți lipsește: Vinde toate câte ai și le împarte săracilor și vei avea comoară în ceruri; apoi vino de urmează Mie. Iar el, auzind acestea, s-a întristat, căci era foarte bogat. Și, văzându-l întristat, Iisus a zis: Cât de greu vor intra cei ce au averi în Împărăția lui Dumnezeu! Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în Împărăția lui Dumnezeu.
Zis-au cei ce ascultau: Și cine poate să se mântuiască? Iar El a zis: Cele ce sunt cu neputință la oameni, sunt cu putință la Dumnezeu.
Mineiul mai menționează la această dată și pomenirea:
- Cuv. Malhus și Carion
- Sf. Ermoghen, episcopul Acragandelor
- Sf. Filumen și Hristofor
- Sf. Evghenie
- Sf. Procopie și Hristofor
- Sf. Mc. Alexandru din Corint și Cuv. Grigorie
- Sf. Mc. Teodor din Antiohia
- Sf. Mc. Hrisogon și Sf. Cuv. Marcu Triglinul