Basilică bizantină de secol al XIV-lea descoperită în Bulgaria

Arheologii bulgari au descoperit principala biserică a unei mănăstiri bizantine de secol 14 construită de ultima dinastie a Imperiului Roman de Răsărit și localizată în orașul Sozopol de la Marea Neagră, relatează Novinite, citat de Agerpress și „Ziarul Lumina”.

Echipa condusă de arheologul Krastina Panaiotova de la Institutul Național de Arheologie din cadrul Academiei Bulgare de Științe a finalizat prima etapă a săpăturilor la Mănăstirea Sfinții Apostoli și la un castel feudal medieval din Sozopol. În timpul săpăturilor finanțate de guvernul bulgar, echipa de arheologi a descoperit biserica, dar și capela mică a unui cimitir și un castel feudal care datează din secolele 13-15, din perioada de dinainte ca Imperiul Bizantin să fie eliminat de pe hartă de invadatorii otomani. Orașele Sozopol și Nessebar, care sunt stațiuni în prezent, s-au numărat printre ultimele posesiuni bizantine cucerite de otomani, ele căzând abia în 1459, la șase ani după Constantinopol. Cele două orașe au fost prima dată cucerite de Primul Imperiu Bulgar în Evul Mediu, însă posesia asupra lor a fost deținută alternativ de Bulgaria și Imperiul Bizantin.

Potrivit directorului Muzeului Național de Istorie din Bulgaria, Bozhidar Dimitrov, biserica nou-descoperită, construită în jurul anului 1335, era cea mai mare și cea mai frumoasă de pe malul bulgăresc al Mării Negre. În apropierea acestui lăcaș de cult, care are o lungime de 24 de metri și o lățime de 16 metri, au fost îngropați circa 120 de demnitari, majoritatea militari.

Comentarii Facebook


Știri recente