Au plecat la Domnul: 20 de oameni de care ne-am despărțit în 2020

Anul care se încheie a fost unul foarte dificil, în care pandemia de coronavirus a avut 1,6 milioane victime. Din cauza noii boli, dar nu numai, mulți slujitori ai altarelor, printre care ierarhi și mari duhovnici s-au stins în 2020.

Privind în urmă, nu putem uita că și în 2020 creștinismul a fost cea mai persecutată religie. Potrivit statisticilor Open Doors, opt creștini au fost uciși în fiecare zi pentru credința lor la nivelul întregii lumi.

Iată câțiva dintre oamenii de care ne-am despărțit în acest an:

 1. Primele zile ale anului au îndoliat Asociația Națională a Veteranilor de Război: în data de 15 ianuarie și-a pierdut președintele, Marin Dragnea, „un general credincios şi un român patriot”.
 2. Luna martie a adus o veste tristă pentru obștea Mănăstirii Techirghiol care și-a pierdut stareța, stavrofora Semfora Gafton, în vârstă de aproape 98 de ani, dintre care 76 i-a petrecut în slujirea monahală.
 3. În aprilie, trecerea la Domnul a părintelui profesor Mircea Basarab avea să-i întristeze pe credincioșii români din München, precum și pe studenții sau elevii săi.
 4. În luna mai, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, l-a pierdut pe Înaltpreasfințitul Părinte Pimen care a fost infectat cu Covid-19.
 5. La puțin timp, în iunie, Prof. Constantin Pavel, „marele inginer constructor al Catedralei Naţionale”, avea să treacă la cele veșnice.
 6. Apoi Ieromonahul Iacob Savin, ultimul duhovnic al Părintelui Cleopa Ilie, s-a stins din viață, la mijlocul lunii iulie.
 7. Părintele Boris Bobrinskoy, figură proeminentă a teologiei ortodoxe din Franța și de pretutindeni, fost profesor şi decan al Institutului de Teologie Ortodoxă Saint Sèrge din Paris, a plecat la Domnul în data de 7 august.
 8. Câteva zile mai târziu, s-a stins din viață părintele arhimandrit Laurențiu Popa, starețul Mănăstirii Stânișoara.
 9. O altă pierdere pentru domeniul teologic a fost moartea academicianului Emilian Popescu, în data de 25 august.
 10. Medicina românească a suferit o pierdere importantă prin plecarea medicului neurolog Ovidiu Băjenaru, în urma infectării cu noul coronavirus, în data de 3 septembrie.
 11. În 23 septembrie, Părintele Radu-Cosmin Bogdan, preotul militar al Garnizoanei Timișoara, avea să se stingă la vârsta de numai 37 de ani în urma infectării cu Covid-19.
 12. O altă victimă a coronavirusului a fost și Părintele Profesor Constantin Muha, Directorul Seminarului Teologic din Dorohoi. A plecat la cele veșnice în data de 15 octombrie, la vârsta de 52 de ani.
 13. Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru avea să treacă la Domnul în data de 30 octombrie. Ierarhul în vârstă de 82 de ani a fost internat în spital data de 06 octombrie fiind testat pozitiv la Covid-19. Pneumonia cauzată de această infecție i-a cauzat decesul.
 14. Luna noiembrie a început cu o veste tristă din Mitropolia Banatului. În 2 noiembrie, Starețul Mănăstirii Partoș, Părintele Varlaam Almăjanu, a murit în urma infectării cu coronavirus, la vârsta de numai 42 de ani.
 15. În 15 noiembrie, a trecut la Domnul Arhim. Ghelasie Țepeș, ctitorul și starețul Mănăstirii „Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” de la Sighișoara.
 16. Prof. Ioan-Alexandru Oproiu, „mare medic şi bun credincios român” avea să îndolieze din nou lumea medicală din România plecând la cele veșnice în data de 16 noiembrie.
 17. Pe 20 noiembrie, Patriarhul Irineu al Serbiei a plecat la Domnul fiind răpus de Covid-19.
 18. Ziua Națională venea cu o veste tristă pentru Academia Română: a părăsit această lume cercetătorul Gabriel Ștrempel, istoric și filolog. El și-a dedicat viața studiului operelor lăsate de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
 19. Mănăstirea Florești avea să-l piardă pe Părintele Irineu Bocâncă, în data de 11 decembrie.
 20. În data de 13 decembrie, Părintele Mihail Băcescu, duhovnicul Mănăstirii Pasărea s-a mutat la Domnul, și el infectat cu coronavirus, dar având și alte afecțiuni.

Veșnica lor pomenire din neam în neam!

Comentarii Facebook


Știri recente