Patriarhul României a adresat un mesaj de condoleanţe la trecerea în veşnicie a Pr. Mircea Basarab

În mesajul de condoleanţe adresat familiei Pr. Mircea Basarab, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat slujirea rodnică desfăşurată de clericul român atât la catedră, cât şi la Sfântul Altar.

„În întreaga sa activitate, atât cea didactică (…) cât și în cea pastoral-misionară, (…) părintele Mircea Basarab a fost un demn și respectat reprezentant al Bisericii noastre și al poporului român în diaspora occidentală”, spune Patriarhul României.

Părintele Mircea Basarab a trecut la Domnul marţi, 21 aprilie 2020.


Mesaj integral:

 București, 22 aprilie 2020

Familiei părintelui profesor dr. Mircea BASARAB,
München, Germania

Îndurerată familie,

Hristos a înviat!

Am primit cu tristețe vestea trecerii din această lume, în cea de-a treia zi a Sărbătorii Învierii Domnului, a părintelui profesor dr. Mircea Basarab, vrednic și dedicat slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, fondatorul Parohiei Ortodoxe Române „Naşterea Domnului” din München (1976) și al Parohiei „Sfântul Dumitru” din Nürnberg (1981), care a păstorit cu multă înțelepciune și jertfelnicie pe credincioșii parohiei din München până la pensionarea sa, în anul 2013.

În întreaga sa activitate, atât cea didactică, în calitate de profesor la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca și de cadru didactic la Universitatea din München, cât și în cea pastoral-misionară, ca slujitor la sfântul altar și consilier cultural al  Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, părintele Mircea Basarab a fost un demn și respectat reprezentant al Bisericii noastre și al poporului român în diaspora occidentală.

La acest moment de întristare, adresăm cuvânt de mângâiere și întărire pentru familia părintelui profesor dr. Mircea Basarab, precum și pentru familia spirituală a comunității ortodoxe românești din Germania, și ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Înviat din morți, să așeze sufletul slujitorului Său preotul Mircea în lăcașurile drepților și în lumina neapusă a Învierii Sale.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru familia îndoliată şi pentru toţi cei întristaţi,

† DANIEL
Patriarhul României


Pr. Mircea Basarab

S-a născut, în 12 decembrie 1936, la Sibiu.

Licenţiat al Institutului Teologic din Sibiu şi al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj-Napoca, în 1978 a obținut titlul de doctor în Teologie al Institutului Teologic din Bucureşti.

A fost profesor la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, de unde a plecat la München în 1974 ca bursier al Bisericii Evanghelice din Germania.

A predat cursuri de Vechiul Testament la Universitatea din München.

A fondat Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului“ din München (1976) și Parohia „Sf. Dumitru“ din Nürnberg (1981).

Până la retragerea sa la pensie, Părintele Mircea a fost consilier cultural al Mitropoliei Germaniei.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Comentarii Facebook


Știri recente