Mitropolitul Clujului și Arhiepiscopul Alba Iuliei au oficiat slujba de înmormântare a Arhim. Ghelasie Țepeș

Mitropolitul Clujului și Arhiepiscopul Alba Iuliei au oficiat marți slujba de înmormântare a Arhim. Ghelasie Țepeș, ctitorul și starețul Mănăstirii „Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” de la Sighișoara.

Au mai participat viețuitorii așezământului monahal, credincioși, ucenici și fii duhovnicești ai starețului mutat la Domnul.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evocat personalitatea și misiunea arhimandritului și a prezentat condoleanțe obștii mănăstirii.

„Am venit să aducem mângâiere, să prezentăm condoleanțe Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, obștii mănăstirii și credincioșilor care l-au iubit; iar dacă mângâierea noastră este slabă, e puternică mângâierea care vine de la Domnul Iisus Hristos”, a spus Mitropolitul Clujului.

Ierarhul a subliniat virtuțile unui părinte duhovnicesc, așa cum sunt prezentate în Prima Epistolă a Sf. Ap. Petru, subliniind că acestea au fost puse în lucrare de Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș.

„Nu sunt puține durerile și necazurile pe care le au oamenii în vremurile noastre, pe care le au călugării în vremurile noastre, iar părintele duhovnic se încarcă cu ele și încearcă se le rezolve și să le dea o soluție celor aflați în impas”, a precizat părintele mitropolit.

„El le simte și le poartă și se înfățișează în fața lui Dumnezeu cu toate durerile și necazurile credincioșilor lui. Această lucrare a făcut-o părintele stareț Ghelasie, pe lângă celelalte administrative”, a adăugat el.

Părintele Ghelasie Țepeș s-a născut la data de 27 mai 1962, în localitatea Măgheruș, comuna Nadeș, județul Mureș. S-a închinoviat în 1983 la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, și a fost tuns în monahism în 1989. În 1993 a fost hirotonit ieromonah.

În anul 1998, împreună cu câțiva ucenici, s-a stabilit în apropiere de Sighișoara, înființând Mănăstirea „Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, la îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei.

La sfințirea mănăstirii, în 6 mai 2005, Protos. Ghelasie a fost hirotesit întru arhimandrit, primind totodată și Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție bisericească pentru clerici în Biserica Ortodoxă Română. A fost stareț al acestei mănăstiri până în clipa trecerii sale la cele veșnice, în 15 noiembrie 2020.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente