Analiză 2019: Ce au citit românii pe Basilica.ro

Probabil cel mai mediatizat eveniment de factură religioasă din România anului 2019 a fost vizita Papei Francisc la Catedrala Națională.

Unul dintre cele mai accesate articole Basilica.ro referitoare la această vizită a fost cel despre afirmațiile apreciative ale Papei la adresa Patriarhului României: „Aveți un mare patriarh”.

De asemenea, românii au fost interesați să afle „Cine a spus prima dată că România este Grădina Maicii Domnului”, fapt reiterat de Papa Francisc în 2019 și de Papa Ioan Paul al II-lea în 1999, dar bazat pe o tradiție locală datând din secolul XV.

Totuși, acest eveniment nu a fost în topul preferințelor celor care accesează site-ul Agenției de știri Basilica.

1.

Urmăritorii „Binelui de știut” au fost marcați de moartea polițistului ucis în iunie la Recaș și de cuvintele rostite de Mitropolitul Ioan la înmormântarea acestuia. Această știre a fost cea mai accesată din 2019.

2.

În același top urmează un alt subiect trist: plecarea la cele veșnice a preotului băcăuan Marius Bărăscu, decedat în august în urma unui accident rutier. Drama preotesei și a celor patru copii rămași orfani a solidarizat mii de oameni care au venit în ajutorul lor.

3.

Un subiect care a scandalizat opinia publică din România ocupă locul 3 în acest top: spectacolul de teatru „Eu sunt. Și?” prezentat în iunie la Cluj-Napoca în cadrul „Săptămânii Mândriei” a minorităților sexuale. Reacția de „profundă indignare” a Patriarhiei Române privind această ofensă publică a fost urmărită cu mare interes de cititorii noștri.

4.

Căsătoria uneia dintre fetele crescute la Așezământul social „Sfântul Leontie” de la Rădăuți a atras de asemenea un public numeros pe site, clasând știrea despre acest eveniment pe locul 4.

5.

Sportivii care se mândresc cu credința lor ortodoxă au avut un loc aparte în preferințele cititorilor de știri religioase.

Pe locul 5 în topul celor mai citite articole Basilica se află cel despre vizita pugilistului Cătălin Moroșanu la Muntele Athos. Din aceeași categorie, cititorii noștri au fost foarte interesați de articolele despre fostul fotbalist Mihai Neșu, despre tenismenul Novak Djokovic, sau campioana Simona Halep, dar și de arbitrul Alexandru Tudor.

Nu au fost mai prejos nici prezentatorii Buzdugan și Morar care au transmis experiențele trăite în Sfântul Munte și nici designerul Florin Dobre care și-a făcut apariția alături de fiul său la Procesiunea „Calea Sfinților”.

6.

Revenind la topul Basilica.ro, pe locul al 6-lea se află mesajul unui preot din Australia pentru părinții care își aduc copiii la Biserică.

7.

Românii au intrat pe Basilica de multe ori și pentru informații utile precum programul ierarhilor, anunțuri ale slujbelor, hramurilor, procesiunilor sau marilor evenimente ortodoxe. Dintre acestea cel mai accesat articol se află pe poziția a 7-a: Programul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou.

8.

În urma informațiilor manipulatoare vehiculate în spațiul public, românii au fost interesați să afle de pe Basilica.ro date despre destinația veniturilor Patriarhului Daniel. De aceea, un comunicat de presă mai vechi, „Patriarhul României nu adună, ci dăruieşte bani, iar contribuţia Patriarhiei Române la bugetul de stat este dublă faţă de suma primită”, a ocupat poziția 8 în clasamentul celor mai accesate articole în 2019.

9.

Cititorii Basilica.ro au clasat pe locul 9 un articol despre Andrei Ciopec, actorul român care s-a retras din lume pentru a se dedica rugăciunii.

10.

Pe ultimul loc din acest clasament se află un interviu cu Antonio Pavel Muñoz Valle, spaniolul care a îmbrățișat Ortodoxia românească și s-a vindecat de cancer prin Sf. Grigorie Decapolitul.

Acest top se referă doar la vârfurile de audiență de pe site-ul Basilica.ro și nu surprinde neapărat interesul de zi cu zi al urmăritorilor noștri fideli. De multe ori știrile pozitive sau subiectele cu adevărat relevante nu au o audiență pe măsură, dar ajung la cei cu adevărat interesați.

Le mulțumim tuturor celor care ne urmăresc și ne promovează pentru a face împreună cunoscut întregii lumi Binele de știut. La mulți ani!

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente