Tradițional și la modă în același timp. Designerul Florin Dobre a venit cu fiul la procesiunea Calea Sfinților

Fotoreporterii Basilica.ro l-au surprins vineri printre pelerinii care au mers pe „Calea Sfinților” pe celebrul designer vestimentar Florin Dobre alături de fiul său.

Singurul designer român cu apariții în reviste precum VOGUE și GQ arată astfel că poți fi la modă și să respecți tradițiile și credința în același timp.

Florin Dobre este cunoscut pentru apropierea de Biserică și de valorile Ortodoxiei. El mărturisește că nu a avut o educație foarte bună în acest sens de mic, ci era mai mult o dragoste înnăscută față de Dumnezeu.

„Nu am avut o educație. Fiind în anii 80, părinții nu ne duceau la biserică duminica. Eu nu am fost cu părinții mei niciodată duminica la biserică”, a spus designer-ul într-o emisiune Trinitas TV.

Florin Dobre împreună cu fiul său la procesiunea Calea Sfinților. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Florin Dobre a precizat că părinții săi erau credincioși „ca toți oamenii care spun că cred în Dumnezeu dar merg doar la Înviere să ia lumină”.

El a amintit că de mic citea Biblia, rugăciuni și chiar ținea post de la vârsta de 5-6 ani deși părinții îi spuneau că nu trebuie postească pentru că este copil. Dar când a crescut, în tinerețe, a abandonat acea „credință primară” și a devenit „un fiu risipitor” timp de zece ani.

”Convertirea

S-a întors la credință în urma unei revelații avute în 2013 când a încercat să intre în Biserica Stavropoleos și nu a reușit din cauză că simțea o forță care îl oprea. Atunci a realizat starea decadentă în care se afla și a dorit să se întoarcă, dar nu a putut imediat.

„Urma Postul Paștelui și am spus că trebuie să mă apuc să-l țin. Și în tot acel post nu am putut să țin nicio zi. Puterea mea era foarte scăzută”.

Acest lucru se întâmpla într-o perioadă bună din punct de vedere profesional. Florin Dobre credea că este pe culmile succesului. Prezentase creațiile sale la Paris și a apărut pe prima pagină a Ziarului Le Figaro, iar Le Monde a făcut un documentar despre el.

„Atunci Dumnezeu m-a luat și m-a întors acasă”, mărturisește designerul vorbind despre întoarcerea la credință.

Cu ajutorul unui prieten de la teologie a găsit un preot duhovnic care i-a schimbat viața duhovnicească în bine. Este vorba de Părintele Visarion Alexa de la Biserica „Sfântul Nicolae” – Militari.

A urmat revenirea la un stil clasic odată cu întoarcerea la Biserică și chiar un succes mai mare. A devenit singurul designer român cu apariții în revistele VOGUE și GQ.

„Am considerat că tot ceea ce fac de acum încolo trebuie să fie haină cu care pot să intru în biserică”.

Florin Dobre a recunoscut că duminica este nelipsit de la Biserică. Când pleacă în delegații merge la bisericile din străinătate sau se întoarce neapărat sâmbătă seara în țară pentru Liturghie.


Procesiunea „Calea Sfinților” reprezintă începutul celui mai mare pelerinaj anual din Capitală dedicat Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Anul acesta au fost aduse pe Dealul Patriarhiei și moaștele Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeș, dar și cele ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment.


Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente

Fundația Sf. Macrina oferă educație pentru sănătate și daruri în produse de igienă pentru persoane vulnerabile social

Fundația „Sfânta Macrina”- Ajutor şi Recuperare Medico-Socială pentru Copii în Dificultate (A.R.M.S), organizație înființată de Arhiepiscopia Bucureștilor, desfășoară, în perioada 18 septembrie – 10 octombrie 2023, ateliere gratuite de educație pentru sănătate în beneficiul persoanelor…