Săptămână duhovniceasă la Facultatea de Teologie din Cluj la început de post

În Biserica Ortodoxă a început astăzi, 15 noiembrie 2013, Postul Nașterii Domnului, care ține până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie inclusiv, o zi în care se ține un post mai aspru decât în celelalte zile.

O data cu intrarea în Postul Crăciunului, la Cluj-Napoca încep serile duhovnicești. În prima, respectiv ultima săptămână, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Liceal, invită studenții, elevii, dar și simpli credincioși, la slujbele de seara în Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului. La final, ierarhi și profesori, adresează câte un cuvânt de învățătură. Primul invitat din Postul Crăciunului este Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care va fi prezent duminică seara în Catedrala din Cluj, potrivit Radio Renașterea. Ierarhul va oficia de la ora 18 slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului, după care va rosti un cuvânt de învățătură. Luni seara în mijlocul tinerilor teologi se va afla PS Episcop Vasile Someșanul, care după slujba Vecerniei va adresa celor prezenți îndemnuri duhovnicești la început de post.

Programul săptămânii duhovnicești organizate de școlile teologice clujene va continua în fiecare dimineață cu oficierea unor slujbe speciale în capela Facultății de Teologie Ortodoxă. Apoi în fiecare seară în Catedrala Mitropolitană ierarhi, preoți profesori și invitați susțin cuvinte duhovnicești la început de post. Marți seara va fi prezent la slujba Vecerniei oficiată în Catedrala din Cluj Pr. Protos. Chiril Zăgrean, starețul Mănăstirii Parva care va împărtăși celor prezenți din învățăturile sale teologice. Miercuri, 20 noiembrie 2013, dimineața de la ora 6:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie în capela Facultății de Teologie, slujbă la care vor participa tinerii teologi și seminariști, iar seara aceștia vor lua parte la slujba Vecerniei cu Litie ce va fi oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj și se vor împărtăși din cuvintele duhovnicești ce vor fi rostite de PR. Lect. Dr. Ioan Bizău, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj.

Joi, 21 noiembrie 2013, când Biserica Ortodoxă va prăznui „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, va fi oficiată de la ora 8:30 în Catedrala mitropolitană din Cluj, slujba Utreniei și Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi. Seara de la ora 18, tot în catedrala mitropolitană se va oficia slujba Vecerniei, la finalul căreia va rosti un cuvânt de învățătură PR. Marc Antoine Costa de Beauregard, Protopop al Mitropoliei Ortodoxe din Franța, invitatul tinerilor de la ASCOR filiala Cluj-Napoca la serile duhovnicești organizate în Postul Crăciunului. Pr. Marc Antoine va vorbi despre Sfântul Duh și Persoana umană în Biserică, după învățătura Părintelui Dumitru Stăniloaie, iar de la ora 20 se va întâlni într-un dialog cu tinerii în amfiteatrul Facultății de Chimie din Cluj-Napoca de pe. Str. Arany Janos nr. 11.

Săptămâna duhovnicească organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Seminarul Teologic, în prima săptămână a Postului Crăciunului, se va încheia vineri, 22 noiembrie 2013 cu oficierea de la ora 7 a rugăciunii de dimineață, iar de la ora 19:30 cu rugăciunea de seară săvârșită în capela unităților de învățământ teologic din municipiu.

Comentarii Facebook


Știri recente